Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 wervelt langs Tsjechië naar groepswinst en het EK

Ruud Scheper
KNVB Media
26 maart 2019, 21:45
3:56

Onder 17 viert feest. Plaatsing voor het EK is een feit! - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor het EK in Ierland. Na duidelijke zeges op Noord-Ierland (5-0) en Israël (2-0) bleek de equipe van KNVB-coach Peter van der Veen nu veel te sterk voor Tsjechië; 2-5.

Door de resultaten op de andere velden wisten Tsjechië en Nederland al voor het duel dat plaatsing voor het EK een feit was. “Het is dan lastig om de mentale spanning vast te houden”, wist Van der Veen. “We hebben daarom een filmpje laten zien van Ronaldo en Ibrahimovic over de ‘mindset of a champion’. Je moet elke dag de beste willen zijn. Dus ook als je al geplaatst bent. Dat is gelukt.”

Begin met een domper

Vanuit de start was Oranje direct gevaarlijk, maar het eerste beste moment dat Tsjechië opdook voor het doel van Nederland lag de bal direct in het net. Een van richting veranderd schot van Michel Sevcík belandde pardoes achter de kansloze Calvin Raatsie. Even was Onder 17 aangeslagen en het was te danken aan een sublieme reflex van de doelman van Oranje dat de schade niet groter werd.

Onder 17 voorafgaand aan het duel.

Na vijf minuten werd de draad weer opgepakt. En hoe! Aanvalsgolf na aanvalsgolf kwam op het doel van de Tsjechische doelman Adam Stejskal af, waarbij vooral de combinatie tussen aanvoerder Kenneth Taylor en Mohamed Taabouni een lust voor het oog was. Een een-tweetje tussen beiden werd door laatstgenoemde met een hakje panklaar gelegd voor de captain, maar helaas werd de fraaie aanval niet beloond met een doelpunt.

Dikverdiende gelijkmaker

Niet veel later volgde de dikverdiende gelijkmaker alsnog. Een heerlijk steekpassje van Naci Ünüvar lag precies in de loop van Brobbey, die zag dat Stejskal uit zijn doel kwam stormen en de bal over de kansloze doelman heen liftte; 1-1.

Brian Brobbey scoorde twee keer en staat nu gedeeld tweede op de topscorerslijst aller tijden van Oranje onder 17. 

“Deze groep kan als het wil twee versnellingen hoger spelen”, wist Van der Veen. "Dan is het een genot om naar te kijken. Soms zit je op de bank en stoot je elkaar aan; 'Heb je dat gezien?' Het is dan zo creatief, de bal gaat zó snel van voet tot voet. Daar kan ik ook als coach van genieten.”

Nog een versnelling hoger

Schakelde Onder 17 na de vroege achterstand twee versnellingen op, na de pauze kwam daar zeker nóg een versnelling bij. Binnen no time lagen de arme Tsjechen uitgeteld in de touwen. Door goals van debutant Mohamed Sankoh - die een door Brobbey verlengde corner binnen schoot - Taabouni en weer Brobbey stond het na een uur ineens 1-4.

Debutant Mohamed Sankoh schoot van dichtbij de 1-2 tegen de touwen.

In het half uur na de pauze was het sowieso genieten geblazen op sportpark Juliana, waar de oogstrelende aanvallen elkaar in rap tempo opvolgden. Vooral een hallucinerende combinatie in de vijandelijke zestien tussen verschillende spelers prikkelde de zinnen, helaas leverde het hogeschoolvoetbal dit keer geen doelpunt op.

Schitterend slotakkoord

Het slotakkoord namens Oranje kwam op naam van Sontje Hansen. De buitenspeler mocht aanleggen van een meter of twintig, bekeek de situatie eens goed en pegelde de bal vervolgens prachtig in de kruising. Dat Tsjechië via een penalty nog tegenscoorde, mocht de pret niet drukken.

Het feest ging in de kleedkamer nog even door.

Door de overwinning gaat Onder 17 als groepswinnaar naar het EK. Domper op de feestvreugde was het bericht na afloop dat Oranje onder 19 zich niet had weten te plaatsen. “Dat is heel zuur”, baalde Van der Veen. “We zijn met z'n allen als coaches en spelers van Oranje goed bezig om het Nederlandse voetbal weer wereldwijd aanzien te geven. Dan is het hartstikke zonde dat het die groep niet is gelukt om zich te plaatsen.” Dan weer over zijn eigen team: “Zo’n toernooi is een geweldige ervaring voor die jongens, iets wat je op je cv kan zetten en later aan je kleinkinderen kunt vertellen als je opa bent. Doel één is bereikt, plaatsing, nu op naar het EK”.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het duel tussen Tsjechië en Nederland.

'Iedereen kent elkaars wapen. Dat maakt ons zo sterk' 'Iedereen kent elkaars wapen. Dat maakt ons zo sterk' Lees hier de reacties van Naci Ünüvar en Ian Maatsen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen