Onder 17 simpel langs Israël

Ruud Scheper
23 maart 2019, 18:45
2:54

Oranje onder 17 won door twee doelpunten in de eerste helft van Israël. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 heeft de overwinning op Noord-Ierland van woensdag een goed vervolg weten te geven tegen Israël. De ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen won zonder een moment in de problemen te komen met 2-0. Twintig minuten echt aanzetten bleek genoeg voor de drie punten.

Onder 17 begon overigens maar matig aan het duel met Israël. “We waren slordig aan de bal en maakten niet de juiste keuzes”, zag ook KNVB-coach Peter van der Veen vanaf de zijkant. Dik een kwartier viel er dan ook weinig te genieten voor de doelen van beide goalies.

Wake-up call

Een knal van Tamir Nes Arel bracht daar verandering in. Niet dat de poging van de Israëlische linksback nou zo gevaarlijk was, maar het bleek wel een wake-up call voor de thuisploeg. Ineens verschenen de Oranjehemden keer op keer gevaarlijk voor de Israëlische doelman Ben David Musayof. De eerste mogelijkheid was voor Mohamed Taabouni, maar diens poging vloog net langs de verkeerde kant van de paal.

De basiself voorafgaand aan het duel met Israël.

In de minuten die volgden was Matan Levy de gevierde man bij de bezoekers. Eerst nam Ian Maatsen het doel van Israël onder vuur, gevolgd door een knal van Ki-Jana Hoever, maar twee keer stond de centrale verdediger precies op de goede plek om de bal uit de doelmond te ranselen. Een kopbal van Brian Brobbey vloog luttele seconden later de verkeerde kant op. In plaats van in kansrijke positie op doel te koppen, knikte de spits de bal terug naar waar die vandaan kwam.

Taabouni tovert

De voorsprong kwam er alsnog en dat was vooral te danken aan twee magische momenten van Taabouni. Eerst maakte de middenvelder van AZ zichzelf vrij met een mooie schijntrap en dito sleepbeweging, waarna hij de bal hoog in de linkerhoek achter de kansloze Musayof schoot. Vijf minuten later was het weer raak en ook nu had Taabouni een groot aandeel in de treffer. Dit keer maakte hij zichzelf knap vrij om de bal vervolgens terug te trekken op Brobbey, die de lange hoek zocht en vond; 2-0.

Je ziet dat als we even een versnelling hoger spelen, ze het direct niet meer kunnen bijbenen

De opleving kreeg geen vervolg in de tweede helft. “Weer was het tempo te laag”, oordeelde Van der Veen. “Dan hebben zij de mogelijkheid om het dicht te lopen. Maar je ziet ook dat als we even een versnelling hoger spelen, ze het direct niet meer kunnen bijbenen.”

Israël in de touwen

Dat kwam vooral tot uiting in de slotfase, toen het laatste restje lucht uit de longen was verdwenen bij de bezoekers. Eerst vloog een corner van Taabouni rakelings voor het doel van de Israëliërs langs, waarna Sontje Hansen in een sprintduel zijn directe tegenstander liet staan alsof hij stil stond. De rechterhand van Musayof voorkwam een doelpunt.

Nog dichterbij was Brobbey, vlak voor tijd, maar zijn poging spatte uiteen op de kruising, waardoor Van der Veen en zijn ploeg genoegen moesten nemen met een 2-0 overwinning. Dinsdag volgt de laatste wedstrijd tegen Tsjechië in ’s Gravenzande. Bij een gelijkspel of overwinning in dat treffen verzekert Oranje zich in ieder geval van poulewinst en een plaatsje op het EK. Het ziet er sowieso goed uit voor Van der Veen en zijn ploeg, want naast de acht poulewinnaars plaatsen ook de zeven beste nummers twee zich voor het EK.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Israël.

'Kunnen EK-kunstje herhalen' 'Kunnen EK-kunstje herhalen' Lees hier de reacties van Mohamed Taabouni en Brian Brobbey.