Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 doet wat het heeft gezegd: 'Altijd vertrouwen gehad'

Ruud Scheper
KNVB Media
20 mei 2018, 22:30

Onder 17 viert feest; de titel is binnen! - Foto: UEFA

Zondag 20 mei 2018. Het is een datum die geen van de spelers van Oranje onder 17 ooit nog zal vergeten. Want op die dag deed de ploeg van KNVB-coach Kees van Wonderen wat het al vanaf het begin had gezegd: ‘Wij worden Europees kampioen’, klonk het steeds. En zo gebeurde het.

We hebben altijd veel vertrouwen gehad in een goede afloop

Of hij ergens had getwijfeld? Nee, zo klinkt het zelfbewust uit de mond van Ryan Gravenberch. “We hebben altijd veel vertrouwen gehad in een goede afloop. Vanaf dag één hebben we het gevoel gehad dat we het EK gingen winnen.” En ook in de finale had hij daar geen moment aan getwijfeld. “Nee, ook niet na de 2-1 van Italië. We wisten dat het goed ging komen.”

Alle vertrouwen

Dat gold in het bijzonder voor de penaltyreeks, lacht de middenvelder, die in de wedstrijd drie keer dicht bij de openingstreffer was. “We hadden alle vertrouwen in elkaar en in Joey. Wat ons geheim daarin is? We blijven rustig in ons hoofd, we kiezen een hoek en houden ons daar aan. En als dat dan lukt, dan is het feest. Dan ga je rennen.”

Onder 17 maakt de belofte waar: 'Wij worden Europees kampioen'.

Ik heb zo ongelofelijk veel respect voor die jongens

Ook coach Kees van Wonderen kan zijn geluk niet op na het winnen van de EK-titel. “Dit is geweldig”, jubelt hij. “Ik heb zo ongelofelijk veel respect voor die jongens. Hoe ze het samen hebben beleefd, hoe ze zich hebben teruggeknokt en hoe ze het hebben gedaan in die penaltyserie. Het is zo supergaaf om daar onderdeel van te mogen zijn.”

Trots op Oranje

In de dagen voorafgaand aan de finale regende het videoboodschappen voor zijn spelers. “Vanuit alle hoeken kwamen er reacties en berichten om de jongens een hart onder de riem te steken. Dat was geweldig om te zien. ‘We zijn weer terug waar we horen’, dat kwam daar wel uit naar voren. We hebben ons blazoen weer wat opgepoetst hiermee, zoveel is wel duidelijk. We kunnen weer trots zijn op Oranje.”

Het team en de staf schreeuwen het uit tijdens de huldiging.

We hebben ons blazoen weer wat opgepoetst hiermee, zoveel is wel duidelijk

Die mening is ook Art Langeler toebedeeld. “Dit is een schitterende ontlading van een jaar hard werken”, aldus de directeur voetbalontwikkeling van de KNVB. “Ik heb steeds gezegd dat we ons niet zoveel zorgen hoeven te maken. Maar het is geweldig als dat tastbaar wordt gemaakt met zo’n resultaat. Hier mogen we heel trots op zijn.”

Terechte kampioen

Oranje onder 17 is de terechte Europees kampioen, vindt Langeler. “Ze zijn alle wedstrijden dominant geweest, misschien op een gedeelte van de wedstrijd tegen Spanje na. En alle grote landen zijn ze tegengekomen; Spanje, Duitsland, Engeland, Italië. Als je die weet uit te schakelen, dan heb je er het meeste recht op. Dat is ook het gevoel dat hier heerst, bij de andere landen.”

Keeper Joey Koorevaar en verdediger Ramon Hendriks vallen elkaar in de armen na de beslissende penalty.

Als je Engeland, Duitsland, Spanje en Italië weet uit te schakelen, dan heb je er het meeste recht op

In de finale was een belangrijke rol weggelegd voor de invallers. “Opnieuw een belangrijke rol”, stelt Van Wonderen. “Dat hebben we dit seizoen al vaker gehad en ook vandaag hebben ze ons weer over het dode punt heen geholpen. Dat vind ik ook mooi om te zien. Het is echt een team, we hebben het écht samen gedaan.”

Oranje onder 17 Europees kampioen! Oranje onder 17 Europees kampioen! Lees hier het wedstrijdverslag.

'Toen ik hem stopte, wist ik; die beker is binnen' 'Toen ik hem stopte, wist ik; die beker is binnen' Lees hier de reactie van penaltykiller Joey Koorevaar.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen