Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 via strafschoppen naar EK-finale

Ruud Scheper
KNVB Media
17 mei 2018, 22:00

Onder 17 viert feest; de finale is bereikt. - Foto: UEFA

Oranje onder 17 heeft zich ten koste van gastland Engeland geplaatst voor de finale van het EK. Na de 0-0 eindstand in de reguliere speeltijd won Nederland de strafschoppenserie met 5-6. Zondag staat de ploeg van KNVB-coach Kees van Wonderen in de finale tegenover Italië.

Oranje kwam uitstekend uit de startblokken en nauwelijks een minuut was er gespeeld of het had zomaar op voorsprong kunnen staan. Een corner van Crysencio Summerville belandde via Ramon Hendriks voor de voeten van de andere centrale verdediger; Liam van Gelderen. Die haalde uit, maar raakte daarbij doelman Luca Ashby-Hammond, die zich met gevaar voor eigen leven op het projectiel stortte, vol in het gezicht.

Ihattaren test de keeper

De goalie kon verder - hij had alles kennelijk weer op een rijtje - en dat was maar goed ook, want niet veel later moest hij opnieuw aan de bak. Van Gelderen stoomde andermaal op en bezorgde de bal bij Mohammed Ihattaren, die vanaf de rand van de zestien de doelman opnieuw tot een redding dwong.

De basiself voorafgaand aan de halve finale tegen Engeland.

Na een kwartier beet Engeland voor het eerst een beetje van zich af, maar de poging van Faustino Anjorin was een gemakkelijke prooi voor Oranje-goalie Joey Koorevaar. Veel serieuzer was de kopbal van Brian Brobbey, uit een knappe vroege voorzet van Summerville, maar de geblokte aanvaller werd daarbij dermate gehinderd dat hij de bal van dichtbij naast kopte.

Engeland bijt van zich af

Na een minuut of 25 nam Engeland de regie van Oranje over. Het resulteerde tot een aantal kansen voor het thuisland. Het dichtst bij een doelpunt was Anjorin, maar na een knappe solo schoot de Engelse aanvaller de bal op de paal. En dat was het nog niet, want vlak voor de pauze was het weer bibberen geblazen voor Oranje. De voorzet van Saka werd bij de tweede paal echter gemist door zowel Arvin Appiah als Bobby Duncan, tot opluchting van Koorevaar.

Mohammed Ihattaren testte vlak na de pauze opnieuw de reflexen van de Engelse goalie.

De eerste goede mogelijkheid na de pauze was weer voor Oranje. Na een uitstekende individuele actie knalde Ihattaren de bal verrassend in de korte hoek, maar met een katachtige reflex wist Ashby-Hammond de bal tot corner te verwerken. En ook mogelijkheid nummer twee was voor de vleugelaanvaller. Ditmaal hoefde Ashby-Hammond niet in actie te komen; de bal vloog voor het doel langs.

Geveld door kramp

Ook Engeland liet zich nu niet onbetuigd. Eerst had Oranje geluk dat een bal via het been van Hendriks toevallig in de handen van Koorevaar belandde, terwijl een poging van de gevaarlijke Anjorin het doel van diezelfde doelman maar net miste. Niet lang er na moest de aanvaller het veld verlaten met kramp. Hij was niet de enige aan de kant van Engeland.

Een grote kans voor Engeland. Gelukkig voor Oranje ging de bal, vlak voor de rust, er niet in.

Het bleek het signaal voor Onder 17 om de gashendel nog maar eens volledig open te zetten. Meer en meer moest Engeland achteruit, maar meer dan een kansje voor de ingevallen Elayis Tavsan leverde het niet op. Tot diep in blessuretijd, toen Ryan Gravenberch met een prima voorzet Ihattaren bereikte. Laatstgenoemde zag de bal echter te laat aankomen doordat een Engelse verdediger er onderdoor vloog, waardoor de bal van zijn voet sprong en de laatste mogelijkheid verloren ging.

Weer strafschoppen!

Weer moest het pleit worden beslecht door strafschoppen. En, net als een paar dagen eerder tegen Ierland, was ook nu de spanning om te snijden. Na vijf genomen penalty's door elk van de twee partijen had er nog niemand gemist, waardoor Quinten Timber zich achter de bal plaatste van de zesde Nederlandse strafschop. Via de handen van Ashby-Hammond schoot hij raak.

Joey Koorevaar stopt de zesde Engelse strafschop. Het pleit is beslecht: Oranje gaat naar de finale.

Nu was het opnieuw de beurt aan Engeland om op gelijke hoogte te komen, maar Koorevaar dacht daar anders over. Met een knappe safe ranselde hij de zesde Engelse penalty uit de goal, waardoor Oranje onder 17 voor de vijfde keer in tien jaar in een EK-finale staat. In die finale wacht, zondag om 19.15 uur, Italië. 

'Nu gaan we het afmaken ook' 'Nu gaan we het afmaken ook' Lees hier de reactie van verdediger Liam van Gelderen.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Engeland en Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen