Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 naar de halve finales EK via strafschoppen

Ruud Scheper
KNVB Media
14 mei 2018, 22:00

Liam van Gelderen knikt de 1-0 tegen de touwen. - Foto: UEFA

Oranje onder 17 is doorgestoten tot de halve finales van het EK in Engeland. Na spectaculaire overwinningen op Spanje en Duitsland, had de ploeg van KNVB-coach Kees van Wonderen in de kwartfinale tegen Ierland na de 1-1 in de reguliere speeltijd, strafschoppen nodig om de tegenstander van zich af te schudden. En de wijze waarop dat gebeurde, gaf nog wel wat stof tot napraten.

Goed georganiseerd, zo omschreef KNVB-coach Kees van Wonderen de Ierse equipe voorafgaand aan de kwartfinale op het EK in Engeland. En daar was geen woord aan gelogen, zo bleek in de eerste helft maandagavond. Ultradefensief was ook een goede omschrijving geweest overigens, want van aanvallen leek de groene brigade van coach Colin O’Brian nog nooit te hebben gehoord.

Hoopgevend begin

Het begon allemaal nog wel hoopgevend. Een dikke minuut stond er op de klok toen een lange bal van achteruit werd teruggekopt en via een scrimmage voor de voeten viel van Elayis Tavsan. Zijn poging vloog maar net over de kruising. Maar in de veertig minuten die volgden, kwam daar eigenlijk niets bij. Een gekraakt schot van Bram Franken, een duikelpartij van Tavsan die niet de zo vurig gewenste strafschop opleverde en een kopbal die over zeilde van diezelfde Tavsan en dat was het wel.

Daishawn Redan had het lastig tegen zijn directe tegenstander, de Ier Oisin McEntee.

En de Ieren? Van hen werd lange tijd niets gehoord. De Nederlandse doelman Joey Koorevaar had vrijwel het gehele eerste bedrijf een verrekijker nodig om het spel te kunnen volgen. De enige keer dat hij een bal aanraakte in de eerste veertig minuten was nota bene bij het nemen van een ingooi, een meter of tien op zijn eigen helft.

Risicovolle ingreep

Vlak voor de pauze leek Ierland voor het eerst op weg om gevaar te stichten, maar een risicovolle ingreep van verdediger Jurriën Timber bleek voldoende om het gevaar in de kiem te smoren. Met een schouderduw op de rand van de zestien bracht hij de Ierse aanvaller Tyreik Wright precies genoeg uit balans om hem de doorgang te beletten en dat zonder dat de arbiter hem daarvoor bestrafte.

Goed georganiseerd, zo omschreef KNVB-coach Kees van Wonderen de Ierse equipe voorafgaand aan de kwartfinale op het EK in Engeland. En daar was geen woord aan gelogen.

Na de pauze kroop Ierland duidelijk wat meer uit zijn schulp. Een kopbal van Nathan Collins leverde al snel gevaar op voor het doel van Koorevaar. Maar gelukkig voor de goalie van Onder 17 werd de Ierse captain daarbij dusdanig gehinderd door een van zijn eigen medespelers dat hij de bal over het doel heen knikte.

Knalharde kopbal

Een minuut of tien daarna zorgde Wouter Burger voor het eerste Nederlandse gevaar in de tweede helft met een prima afstandsschot van een meter of 25, waarmee hij James Corcoran naar tot een redding dwong. Diezelfde Corcoran was even later kansloos op de kopbal van Liam van Gelderen. De verdediger was naar voren geslopen bij een corner en knikte de hoekschop van Mohammed Ihattaren van dichtbij knalhard tegen de touwen.

Elayis Tavsan was in de eerste minuut dicht bij een treffer.

Nauwelijks was Oranje uitgejuicht of de 1-1 lag al in het net. Een vlotte combinatie tussen Barry Coffey en Troy Parrott werd door laatstgenoemde langs de graaiende handen van Koorevaar geschoven. Oranje kon weer van vooraf aan beginnen. Veel verder dan een kopballetje van invaller Brian Brobbey kwam het echter niet meer in het kwartier dat volgde.

Strafschoppen

Strafschoppen moesten daardoor de beslissing geven. Het gaf Koorevaar de mogelijkheid om zich dan toch te onderscheiden. En dat deed de goalie met verve. Direct bij de eerste penalty van Adam Idah ranselde hij de bal met een knappe safe uit de goal. Omdat in het vervolg iedereen scoorde, kon Redan in de laatste strafschop voor de beslissing zorgen.

Hét moment van de wedstrijd. De penalty van Daishawn Redan wordt gestopt door de Ierse doelman, maar die is van zijn doellijn gekomen, waardoor de aanvoerder van Oranje de strafschop over mag nemen.

De inzet van de captain werd echter gekeerd door Corcoran, waardoor de penaltyserie een vervolg leek te krijgen. Leek, want de arbitrage bepaalde anders. Omdat Corcoran te vroeg van zijn doellijn was gekomen, moest de penalty worden overgenomen en kreeg de doelman zijn tweede gele kaart. Oog in oog met zijn vervanger - verdediger McEntee nam het keepersshirt over - faalde Redan dit keer niet. Met een harde knal schoot hij Oranje naar de halve finale, die aanstaande donderdagavond om 20.00 uur zal worden gespeeld tegen het thuisland, Engeland.

Koorevaar en Van Wonderen: 'bizarre ontknoping' Koorevaar en Van Wonderen: 'bizarre ontknoping' Lees hier de reacties van KNVB-coach Kees van Wonderen en keeper Joey Koorevaar.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en Ierland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen