Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 verslaat ook Spanje en bereikt kwartfinales EK

Ruud Scheper
KNVB Media
8 mei 2018, 21:45

Daishawn Redan is wederom de gevierde man. Hij maakte de 1-0 tegen Spanje. - Foto: UEFA

Oranje onder 17 heeft de uitstekende opening op het EK een passend vervolg gegeven. Na de 0-3 overwinning op Duitsland volgde dinsdag een al even uitstekende 2-0 overwinning op Spanje. Het team van KNVB-coach Kees van Wonderen is daardoor na twee duels al zeker van een plaats in de kwartfinales.

Twaalf minuten staan er op de klok als de Spaanse verdediger Ismael Armenteros Del Alamo de bal rustig denkt aan te nemen iets buiten zijn eigen zestien. In de eerste minuten van het duel is er tot dan toe weinig gebeurd. Oranje probeert met verzorgd positiespel de Spaanse linies uiteen te spelen, maar de tegenstander zakt in en wil van geen wijken weten. Geen wonder, bij Oranje speelt ene Daishawn Redan. En die moet je geen centimeter ruimte geven, weten ze ook in Spanje.

Doorslaggevend balverlies

Tot dan toe is dat gelukt. De aanvaller is nog nauwelijks in het spel voorgekomen wanneer Del Álamo de bal toegespeeld krijgt. Maar als de bewaker van Redan de bal wil aannemen, glijdt zijn standbeen weg op het spekgladde veld. Hij is niet de eerste die het deze avond overkomt, maar het is wel de eerste keer dat het van doorslaggevende betekenis is. 

De basiself voorafgaand aan het duel met Spanje.

Nog voor hij het gras raakt, is Redan al bij de bal. Vliegensvlug snelt de aanvaller richting de Spaanse goalie Arnau Tenas met twee Spaanse verdedigers op zijn hielen. Redan is niet onder de indruk, noch van de meesprintende verdedigers, noch van de uitstormende Tenas. Met een ijskoud wippertje zet hij Oranje op een 1-0 voorsprong.

Eén hoogtepunt

Het blijkt het enige hoogtepunt in een verder ietwat teleurstellende eerste helft, waarin Spanje vooral zo min mogelijk ruimte wil weggeven. Omdat het daar heel aardig in slaagt, maar omdat het daardoor ook geen moment zelf aan aanvallen toekomt, is er hoegenaamd geen kans te noteren en gaan beide teams met een 1-0 voorsprong voor Nederland rusten.

Ryan Gravenberg gaf de assist bij de 2-0.

Komt Spanje in het eerste bedrijf tot geen enkele uitgespeelde kans, in de tweede helft heeft het daar nauwelijks een minuut voor nodig. Alejandro Beana Rodriguez bedient Nabil Touaizi Zoubdi, maar de aanvaller mikt te hoog en schiet de bal over de goal van Joey Koorevaar. Een paar minuten later krijgt Nederland een grote kans en natuurlijk staat Redan aan de basis. De goalgetter legt de bal panklaar voor Elayis Tavsan, maar de bal springt van diens voet, waardoor zijn inzet geblokt kan worden en de mogelijkheid verloren gaat.

Kansen voor Spanje

Een kwartier na de pauze krijgt Spanje een enorme mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, maar na de perfecte voorzet van Miguel Gutiérrez Ortega laat Touaizi ook zijn tweede grote kans onbenut. Koorevaar hoeft niet in actie te komen, maar moet dat even later wel wanneer ook Rodriguez een grote kopkans krijgt. De goalie staat echter goed opgesteld en kan de bal simpel opvangen.

Nordin Musampa wordt op de huid gezeten door de Spaanse aanvaller Alejandro Beana Rodriguez.

De goal valt aan de andere kant. Een voorzet van Ryan Gravenberg wordt door Tavsan knap verlengd richting de verre hoek. De bal spat uiteen op de paal, maar caramboleert via de knie van doelman Tenas alsnog over de lijn. De kwartfinale kan Oranje dan nauwelijks nog ontgaan, zeker niet wanneer twee prima pogingen van Victor Mollejo Carpintero eindigen op de rug van een landgenoot en in de veilige handen van Koorevaar. Het blijken de laatste wapenfeiten van het duel, waardoor Onder 17 na Duitsland ook Spanje verslaat.

Vrijdag ontmoet Oranje in het laatste pouleduel Servië, dat de eerste twee duels verloor. Voor Van Wonderen en co. is de wedstrijd van ondergeschikt belang. Na de overwinningen op de grootmachten Spanje en Duitsland is Onder 17 al zeker van groepswinst en een plekje in de kwartfinales.

'Echt het idee dat we het EK kunnen winnen' 'Echt het idee dat we het EK kunnen winnen' Lees hier de reactie van middenvelder Wouter Burger.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en Spanje.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen