Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 17 naar EK in Engeland na zege op Turkije

Ruud Scheper
KNVB Media
13 maart 2018, 21:15
7:23

Oranje onder 17 viert feest. Het EK in Engeland is bereikt. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 kan de koffers pakken. In mei reist de ploeg van KNVB-coach Kees van Wonderen af naar het EK in Engeland. Een 0-2 overwinning tegen Turkije is dinsdagavond op het veld van UDI'19 in Uden ruim voldoende voor plaatsing. “Geweldig”, geniet de oefenmeester. “Hartstikke gaaf dat we ons weer met de internationale top kunnen gaan meten.”

Om klokslag 19 uur is iedereen er klaar voor. Verwachtingsvol kijken 22 spelers naar scheidsrechter Rohit Saggi uit Noorwegen. Maar die kijkt terug. ‘We moeten wachten op het teken om te beginnen’, gebaart hij. Minutenlang staart iedereen in het luchtledige. Dan is daar eindelijk het verlossende teken. De wedstrijd kan beginnen!

Rommelig Oranje

Direct ramt Turkije de bal naar voren. Gelukkig is Shurandy Sambo niet afgeleid door de vertraging. De verdediger is bij de les en glijdt de bal over de zijlijn, voor de bezoekers gevaarlijk kunnen worden. Het blijkt evenwel de aanzet tot een felle eerste helft van de kant van Turkije. Vol enthousiasme jagen de bezoekers op iedere bal, wat leidt tot een uitermate rommelig eerste bedrijf van de kant van Oranje, dat nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval komt.

Bram Franken wordt van de bal af gegleden door zijn directe tegenstander.

Dit is echt een groep. Een groep ook die elkaar aanvult

Het goede nieuws; ook Turkije rijgt de kansen nou niet bepaald aaneen, hoewel het duidelijk vaker in de buurt van doelman Joey Koorevaar opduikt. Het slechte nieuws; de kansen van Nederland zijn gemakkelijk op de vingers van één hand te tellen. Sterker nog, met een beetje goede wil is er een kansje te noteren voor spits Brian Brobbey, maar dat is het dan wel. Keeper Muhammet Tepe let goed op en is de spits van Onder 17 te vlug af.

Gouden wissel

Na de pauze verandert er aan dat beeld in eerste instantie nog weinig. Dan grijpt Van Wonderen in. Hij haalt Nigel Thomas naar de kant en brengt Quinten Maduro. Het blijkt een gouden zet. Binnen een minuut haalt de invaller twee keer de achterlijn, de tweede keer valt de bal via een gekraakt schot van Crysencio Summerville voor de voeten van de instormende Enric Llansana. De middenvelder vindt de verre hoek; 0-1.

Bryan Brobbey probeert zich langs zijn directe tegenstander te wurmen.

De invallers hebben echt iets toegevoegd. Dit is echt een teamprestatie

“Een bevrijding”, weet Van Wonderen, die ziet dat zijn team de schroom dan van zich af gooit. Duurt het eerst vijftig minuten voor Oranje gevaarlijk écht wordt, de tweede kans laat gelukkig niet zolang op zich wachten. Bram Franken combineert met een andere invaller, Toshio Lake, en schiet uit moeilijke hoek net naast.

Duel beslist

De 0-2 valt even later alsnog en weer komt de treffer vanaf de linkerkant. Mohammed Ihattaren versnelt tussen twee verdedigers door en schiet in de verre hoek raak. Duel beslist; Oranje gaat naar het EK. Met dank aan de wissels, weet Van Wonderen. “De invallers hebben echt iets toegevoegd”, geniet de coach na afloop. “Dat hadden we ze ook op het hart gedrukt. ‘Zorg dat je klaar bent en het team kunt helpen.’ Dat hebben ze geweldig gedaan. Dit is echt een teamprestatie.”

Enric Llansana wordt gefeliciteerd met zijn treffer.

Je weet maar nooit hoe het loopt op een EK. Het hangt af van de vorm van de dag. En wat geluk

Over twee maanden volgt de beloning wanneer Onder 17 richting Engeland afreist voor het EK. “Een geweldige ervaring”, weet de coach op basis van de afgelopen twee jaren, toen het eindtoernooi onder zijn leiding eveneens werd bereikt. “Waar we toe in staat zijn?” Hij denkt even na. “Dat is lastig. Je weet maar nooit hoe het loopt op een EK. Het hangt af van de vorm van de dag. En wat geluk. Dit is echt een groep. Een groep ook die elkaar aanvult. En waar dat eindigt, geen idee. We zijn in ieder geval goed genoeg om een heel eind te komen.”

Maduro en Ihattaren genieten: 'Sta te trillen op m'n benen' Maduro en Ihattaren genieten: 'Sta te trillen op m'n benen' Lees hier de reactie van Oranje-spelers Quinten Maduro en Mohammed Ihattaren.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Vernieuwd: KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje en beleef Oranje thuis in AR. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen