Blog O17: Er is er een jarig...

KNVB Media
KNVB Media
12 februari, 10:30

Teammanager Patrick Rebergen werd op zijn verjaardag verrast met taart en gezang. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar doet van 9 tot en met 13 februari mee aan het prestigieuze toernooi om de Algarve Cup. Tegenstanders zijn de toplanden Duitsland, Portugal en Engeland. Cris Peetsold volgt als huiswerkbegeleider het spoor van de Oranjetalenten en houdt voor OnsOranje een blog bij.

Zaterdag leek een routinedag te worden, maar dat pakte anders uit. Om te beginnen was Patrick, onze teammanager, jarig. Bij de stafbespreking om 8.30 kreeg hij een aubade van de staf en een leuk cadeau. De spelers die tussen 9.00 en 9.30 konden aanschuiven, wisten nog van niets. Tijdens de ochtendtraining hoorden ze van de verjaardag en direct werd een plannetje gesmeed. 

Nerveus

De selectie zingt teammanager Patrick toe bij de lunch. 

De lunch was om 13.00. De staf zat keurig op tijd aan tafel. Van de spelers ontbrak elk spoor. Patrick werd nerveus. 

13.02: Patrick stuurde de jongens een app: “Waar blijven jullie, dat wordt zingen vanavond!” 

13.03: Patrick doet zijn jasje uit. 

13.04: Er begint Patrick iets te dagen. 

13.05: Zingend komen alle 23 spelers de eetzaal binnen en luid klink het: “Lang zal hij leven...” 

Na het diner wordt het licht gedempt en wordt er een reuzentaart met één kaarsje naar binnengebracht. Patrick snijdt voor een ieder een mooi stukje af. De hele dag jarig geweest dus.

Levensvragen

Om 20.00 werden wij allen in de bespreekkruimte verwacht voor een quiz, zoals vermeld op de flipover met de dagindeling. Slimme spelers gingen in de buurt of liever nog naast stafleden zitten in de de hoop dat ze gebruik konden maken van hun kennis.

Het pakte anders uit. Een ieder kreeg maar één vraag, maar die ging dan ook over 'het leven'. Ieder staflid had vijf vragen bedacht, zodat er voldoende keus was voor de vrolijke quizmaster, Patrick. Alles werd op een originele wijze in beeld gebracht door Nick, onze video-analist. 

Om een paar vragen te noemen: “Met wie zou je ‘s morgens wel een beschuitje in bed willen eten en waarom?” “Wat is je lievelingsfilm en en waarom?” “Je kan toveren, wat zou je aan de wereld en zijn inwoners willen veranderen?” “Waar ben je het meest bang voor?” Er werd serieus op geantwoord en serieus naar geluisterd. De één is een wat betere spreker dan de ander, maar een antwoord kwam er altijd uit.

Veilig gevoel

De ochtend voor de wedstrijd worden de spieren losgemaakt.

Daarna kwam de trainer met de volgende opdracht voor de spelers: ”Geef aan waar je buurman op voetbalgebied goed in is en geef hem daarna een verbeterpunt.” Ook hier werden eerlijke meningen gegeven en als zodanig geaccepteerd door de ontvanger. Kortom: iedereen voelt zich veilig binnen de groep en bij staf. 

Zondag was de wedstrijd tegen Portugal. Dat betekende in de ochtend de spieren losmaken in de vorm van een wandelingetje. Nu had Peter van Dort, onze fysieke trainer, wat anders bedacht: activatie op het veld. Oftewel het lichaam laten ontwaken op het veld met behulp van een bal en wat leuke oefeningen. Natuurlijk wel met winnaars en opdrukkende verliezers! 

Overwinning

Na een half uurtje was ieders lichaam wakker en liepen we terug naar het hotel. Volle tribunes, prima voetbalweer en een graadje of 16 zorgen voor een leuke sfeer onder de Nederlandse aanhang: familieleden, scouts, voetbalmakelaars en overwinteraars, te herkennen aan hun zongebruinde gezichten. 

Nederland - PortugalOranje onder 17 te sterk voor gastland Portugal

De overwinning op Portugal is lekker. Duitsland speelt gelijk tegen Engeland: 1-1. En dat terwijl Portugal de Engelsen in de eerste wedstrijd met 4-0 had verslagen. Kortom: de prijzen zijn nog niet verdeeld. Elke land kan nog eerste worden! Zou voor Nederland toch leuk zijn, maar dan moet er dinsdag 13 februari wel van Engeland worden gewonnen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven