Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 17 te sterk voor gastland Portugal

Ruud Scheper
KNVB Media
11 februari 2018, 19:30

Aanvoerder Wouter Burger won met Oranje onder 17 van Portugal; 0-2. - Foto: KNVB Media

De tweede wedstrijd in de Algarve Cup heeft Oranje onder 17 in en tegen Portugal zijn eerste zege opgeleverd. Na de 1-0 nederlaag tegen Duitsland van twee dagen geleden, was de equipe van trainer Kees van Wonderen nu met 0-2 te sterk voor Portugal.

Als coach had hij voldoende aanknopingspunten gezien, maar de voetballiefhebber Kees van Wonderen was toch nauwelijks aan zijn trekken gekomen in het eerste duel om de Algarve Cup, vrijdagmiddag tegen Duitsland. Gelukkig was dat zondag, in het tweede treffen tegen gastheer Portugal, heel anders.

Bovenliggende partij

Het was een oefenwedstrijd, maar de jongens doen er echt alles aan om zulke potjes te winnen

Net als twee dagen eerder trof Onder 17 in Portugal een land uit de absolute top van Europa. Maar, zo bleek de laatste jaren, daar hoeven de Nederlandse talenten in de vertegenwoordigende jeugdteams niet voor onder te doen. Sterker nog, in de eerste helft was Oranje overduidelijk de bovenliggende partij. Het leverde Nederland een paar goede aanvallen en dito kansen op.

De grootste van die mogelijkheden was na een minuut of twintig spelen, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor Brian Brobbey. De aanvaller werd vanaf links bediend door Nigel Thomas, knikte de bal richting de kruising, maar zag het projectiel via het aluminium precies in de handen van de Portugese doelman Francisco Meixedo belandden.

Schoten van randje zestien

Het spel was in evenwicht, maar gezien het aantal kansen verdienden wij het om te winnen

Het bleek het grootste wapenfeit in het eerste bedrijf, waarin ook Wouter Burger en Elayis Tavsan de reflexen van de Portugese goalie nog een keer uittesten. Van Portugal werd weinig vernomen in de eerste veertig minuten, maar kort na de pauze veranderde dat. Een bal werd vanaf rechts voor het doel van Oranje-doelman Joey Koorevaar heen getrokken, maar tot diens opluchting ging de voorzet aan iedereen voorbij.

Van Wonderen: 'We hebben echt als team geopereerd, zijn de gemaakte afspraken nagekomen en hebben twee goals gemaakt. Ik heb een hoop goede dingen gezien.'

Niet veel later was het wel raak aan de andere kant van het veld. Een balletje door de lucht van Vincent Schippers werd door Manuel Pherai met het hoofd naar Tavsan verlengd. Pherai, inmiddels doorgelopen, kreeg de bal van laatstgenoemde terug en schoot hem buiten bereik van Meixedo tegen de touwen.

Voorsprong uitgebreid

De voorsprong was verdiend en werd een kwartiertje later verder uitgebreid. Crysencio Summerville snelde aan de buitenkant voorbij zijn tegenstander, schoof de bal hard voor het doel langs en constateerde tevreden dat die optie de juiste was. Van dichtbij liep Toshio Lake tegen de bal aan, Meixedo kansloos achterlatend; 0-2.

Wedstrijden op dit niveau, onder deze weerstand, daar leren ze een hoop van

In het slot van het duel was Portugal de bovenliggende partij. De thuisploeg ging op jacht naar de aansluitingstreffer, maar vond deze nooit. Veel verder dan wat afstandsschoten kwam het niet. Echt verontrusten konden de Portugezen doelman Koorevaar dan ook eigenlijk nooit. “We hebben het prima gedaan”, vond Van Wonderen. “Het spel was in evenwicht, maar gezien het aantal kansen verdienden wij het om te winnen.”

'Hoop goede dingen gezien'

De oefenmeester was dan ook zeer te spreken over het optreden van zijn mannen. “We hebben echt als team geopereerd, zijn de gemaakte afspraken nagekomen en hebben twee goals gemaakt. Ik heb een hoop goede dingen gezien. Het was een oefenwedstrijd, maar de jongens doen er echt alles aan om zulke potjes te winnen. Dat is geweldig om te zien. Wedstrijden op dit niveau, onder deze weerstand, daar leren ze een hoop van.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Portugal-Nederland.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen