Onder 16 geeft ruime voorsprong weg, maar wint na penalty’s alsnog

8 februari 2020, 20:15

Onder 16 versloeg Portugal zaterdag na strafschoppen. - Foto: KNVB Media

Het was een duel waar alles op en aan zat. Onder 16 leek zaterdag met een 4-1 voorsprong op weg naar een overwinning tegen Portugal, maar in de laatste tien minuten vochten de Portugezen zich terug (4-4). Na strafschoppen trok het team van KNVB-coach Martijn Reuser alsnog aan het langste eind.

Er gebeurde zaterdag veel in de slotfase in het stadion van Vila Real de Santo António. Met een 4-1 voorsprong leek Onder 16 op rozen te zitten, maar in de 83ste minuut deed Portugal iets terug. Maar de 4-2, in de 82e minuut, was het startschot van een hectische slotfase.

Portugal rook haar kansen en voerde de druk op het doel van Nederland op. Maar ook met een man minder hield Onder 16 aanvankelijk stand. Het kreeg zelfs nog een aantal goede mogelijkheden op de 5-2, maar één inzet werd van de lijn gehaald, terwijl een andere knap door de Portugese doelman werd gepakt. In plaats van de wedstrijd definitief in het slot te gooien, kreeg Onder 16 het deksel op de neus. Met twee doelpunten in de laatste minuten knokte Portugal zich naast Nederland, 4-4. Bij 4-3 kreeg Livano Comenencia bovendien nog zijn tweede gele kaart.

Heer en meester

We waren heer en meester. Aan de bal vond ik ons bij vlagen echt heel goed

Het duel duurde voor Onder 16 eigenlijk tien minuten te lang. Want tot de tachtigste minuut was er nog niks aan de hand. “We waren heer en meester. Aan de bal vond ik ons bij vlagen echt heel goed”, sprak Reuser. Het goede veldspel leidde tot een 2-1 voorsprong bij rust, dankzij twee doelpunten van Ilyas El Moussaoui. “Maar het had 3-1 moeten staan, want een doelpunt van ons werd ook nog ten onrechte afgekeurd”, vond Reuser.

Die derde Nederlandse treffer viel in de tweede helft alsnog. Weer was El Moussaoui het eindstation. Voor de aanvaller van Feyenoord was het zijn derde van de middag. Reuser: “Ilyas is een jongen die echt leeft voor doelpunten. Op het juiste moment prikte hij er vandaag drie in. Dat deed hij echt heel goed.” De sterk spelende Gabriel Osei Misehouy zorgde na 68 minuten voor de 4-1.

Strafschoppen

Ilyas El Moussaoui scoorde drie keer.

Daarmee leek de wedstrijd gespeeld, maar toen diende zich dus die doldwaze slotfase aan. Hoewel de 4-4 hard aankwam bij Onder 16, gingen de Nederlandse talenten niet bij de pakken neer zitten. Er viel in de aansluitende strafschoppenserie immers nog een extra punt te halen. De manier waarop het team van Reuser zich vanaf elf meter manifesteerde was knap. De spelers leken het late gelijkspel achter zich te hebben gelaten en schoten de strafschoppen feilloos binnen. Portugal faalde één keer vanaf elf meter, waardoor Nederland alsnog de overwinning mocht vieren.

Tot opluchting van Reuser. “Ik ben zo ongelofelijk trots op de jongens. Tachtig minuten lang speelden ze echt heel goed. Daar komen mensen voor naar het stadion, zij willen Nederlandse voetballers zien die tot het gaatje gaan en dat hebben we gedaan. Ook vond ik het heel goed hoe we er weer stonden bij de penaltyserie. Verder was dit voor ons een heel leerzame wedstrijd, met name de slotfase. Want hoe ga je ermee om als je op zo’n moment met tien man komt te staan. Het was een hectische wedstrijd, maar ik heb ervan genoten hoe de jongens het hebben opgepakt.”

Na de overwinning van donderdag op Duitsland en door het extra punt dat Onder 16 pakte in de strafschoppenserie tegen Portugal, begint het team van Reuser dinsdag als koploper aan de laatste wedstrijd. Tegen Colombia kunnen de Nederlandse talenten de eindzege veiligstellen. De wedstrijd begint om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Statistieken

Portugal – Nederland 4-4 (1-2).

Nederland wint na strafschoppen, 4-5.

Scoreverloop: 7. El Moussaoui 0-1, 23. Portugal 1-1, 40. El Moussaoui 1-2, 51. El Moussaoui 1-3, 68. Misehouy 1-4, 83. Portugal 2-4, 90. Portugal 3-4, 90. Portugal 4-4.

Rode kaart: 90. Comenencia (Nederland, 2x geel).

Opstelling Nederland: Owusu-Oduro, Beukers, Zaal, Dekker, Candelaria, Brandes (73. Horst), Misehouy (73. Comenencia), Putters, Houben, El Moussaoui (69. Oehlers), Poku (69. Sarfo).