Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 20 knokt zich naar benauwde zege in Polen

Ruud Scheper
KNVB Media
14 oktober 2019, 20:30

Zakaria Aboukhlal maakte de openingstreffer voor Oranje onder 20. - Foto: KNVB Media

In de afgelopen weken had Oranje onder 20 haar portie pech wel gehad. Tegen Engeland, Duitsland en Portugal kreeg de ploeg niet het resultaat dat het verdiende, maar tegen Polen viel het dubbeltje eindelijk een keer de goede kant op voor Bert Konterman en zijn mannen. Nederland won met 1-2. “Een gelukje”, gaf de coach ruiterlijk toe. “Maar mag het een keer?”

Beretrots was hij op zijn mannen. “Natuurlijk win je liever met dominant positiespel, maar dit is ook wel een keer mooi, winnen op vechtlust en karakter”, genoot Konterman na toen de kruitdampen uit het met achtduizend fanatieke Poolse supporters gevulde stadion Miejski waren opgetrokken en de 1-2 zege over de streep was getrokken.

Met pijn en moeite

Natuurlijk win je liever met dominant positiespel, maar dit is ook wel een keer mooi, winnen op vechtlust en karakter

Dat gebeurde met pijn en moeite, zo eerlijk moest de oefenmeester zijn. In de afgelopen drie wedstrijden beklaagde hij zich nog wel eens over het eindresultaat, maar ditmaal had zijn ploeg eigenlijk wat te veel gekregen. “Een gelijkspel was verdiend geweest. We zijn in de slotfase een paar keer heel goed weggekomen.”

Na 45 minuten voetballen was er niets wat op dat scenario wees. Met een 0-2 voorsprong zocht Oranje de kleedkamer op na treffers van Zakaria Aboukhlal en Jurgen Ekkelenkamp. Eerstgenoemde werd na een kwartier weggestoken door Thomas Buitink en schoof het projectiel in de verre hoek. Kort voor de pauze werd het allemaal nog mooier voor Konterman en co., nadat een snelle aanval via Juan Familia-Castillo en Nathan Markelo bij Ekkelenkamp belandde. De middenvelder bleef koel en verdubbelde de score.

Gewaagde speelstijl

Het was een mooie beloning van een gewaagde speelstijl, die voor het duel met de Polen voor het eerst werd toegepast door Onder 20. “Wat willen jullie?”, vroeg Konterman aan zijn spelersraad. “In dezelfde opstelling spelen of een keer in een ander systeem?” Het werd het laatste. En met succes, want Polen wist zich geen raad met de Nederlandse 3-4-3-formatie. “Het was best wel een uitdaging om dat in zo’n korte tijd neer te zetten, maar de jongens hebben het goed opgepakt.”

KNVB-coach Bert Konterman won met zijn ploeg met 1-2 van Polen.

Na de pauze veranderde het spelbeeld plots. “We wilden iets langer voor balbezit gaan en de bal uithalen om de andere kant te zoeken en de stugge Poolse defensie zo uit elkaar te spelen”, vertelde Konterman. “Maar we werden slordig en sloegen daar in door. We speelden te veel breed en terug en zochten te weinig de diepte.”

Prachtige sfeer

Polen profiteerde optimaal en kwam een minuut of acht na de rust helemaal terug in de wedstrijd. Een slimme lage corner werd bij de eerste paal onhoudbaar voor Mike van de Meulenhof in de kruising geramd. Het bleek het teken voor de aanwezige supporters om massaal achter de thuisploeg te gaan staan. “Een prachtige sfeer”, genoot Konterman. “En extra mooi om hem dan zo te winnen.”

Wij waren nu de gelukkigste, maar ik hoorde dat Polen dat was geweest tegen Duitsland en Duitsland was dat weer tegen ons

Eén kans was er voor Oranje in de tweede helft toen Ekkelenkamp tien minuten voor tijd alleen voor het Poolse doel verscheen. Een beetje gelukkig belandde de bal voor de voeten van Ché Nunnely, die tot zijn verbazing zag dat het ineens twee tegen één was. Met een steekbal op het juiste moment zette hij zijn maatje vrij voor het vijandelijk doel. Ekkelenkamp omspeelde de doelman en schoot richting het doel, maar zag daar tot zijn ontzetting twee verdedigers opduiken, waarvan er een de bal van de lijn haalde.

Absolute slotfase

Hoewel Polen in de absolute slotfase nog wel een paar keer dicht bij de dan verdiende 2-2 was, viel die treffer niet, waardoor Oranje met een 1-2 zege van het veld stapte. “Wij waren nu de gelukkigste, maar ik hoorde dat Polen dat was geweest tegen Duitsland en Duitsland was dat weer tegen ons” stelde Konterman. “Zo kan het soms lopen. Dat is het mooie van voetbal. ”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Polen - Nederland. Onder 20 vergeet zichzelf te belonen tegen Portugal Onder 20 vergeet zichzelf te belonen tegen Portugal Lees hier het wedstrijdverslag van het duel met Portugal van afgelopen donderdag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen