Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 20 vergeet zichzelf te belonen tegen Portugal

Ruud Scheper
KNVB Media
10 oktober 2019, 22:30

Jurgen Ekkelenkamp zette Oranje op voorsprong. - Foto: KNVB Media

Een dag voor het cruciale treffen tussen Jong Oranje en Jong Portugal staan beide Onder 20-teams al tegenover elkaar op sportpark Nieuw Zuid in Katwijk. Het eerste duel tussen beide landen eindigt onbeslist; 1-1. "Zuur", vindt KNVB-coach Bert Konterman. "Want er had wederom meer in gezeten."

We moeten onszelf gaan leren belonen

“Het wordt een riedeltje.” Bert Konterman is zich er terdege van bewust. “Tegen Engeland waren we beter maar spelen we gelijk, tegen Duitsland zijn we beter maar gaan we uiteindelijk ten onder en ook nu tegen Portugal zijn we meer in balbezit en gevaarlijker, maar houden we er slechts een gelijkspel aan over.”

Killersmentaliteit mist

Een stukje killersmentaliteit, dat is wat er volgens Konterman nog aan schort bij zijn team. “Wij krijgen een stuk of wat echt grote kansen, zij eigenlijk maar één”, baalt hij. “Maar ja, dat zijn de wetten van het internationale topvoetbal." Dat je dominant bent aan de bal en de meeste kansen krijgt, betekent niet per se dat je een wedstrijd wint, weet ook Konterman. "We moeten onszelf gaan leren belonen.”

Zakaria Aboukhlal was dicht bij de 2-0.

De eerste echt grote kans van de wedstrijd is voor Jordan Teze. De verdediger snelt mee naar voren en die inspanning wordt op waarde geschat door Tom van de Looi. De aanvoerder legt de bal geweldig neer, ziet dat Teze de bal prima aanneemt, maar vervolgens een fractie van een seconde tekort komt om de bal onder de Portugese doelman door te schuiven.

Ekkelenkamp opent de score

Vlak daarna volgt eigenlijk de enige kans die Portugal in het hele duel bij elkaar weet te spelen. De kopkans is levensgroot, maar wordt recht in de veilige handen van keeper Fabian de Keijzer geknikt. Dat doet Jurgen Ekkelenkamp op slag van rust stukken beter. De middenvelder is attent als een puike vrije trap van Armando Obispo maar half gekeerd kan worden door Celton Biai en is er vliegensvlug bij om de openingstreffer op het scorebord te zetten; 1-0.

Als ik zie hoe de ontwikkeling van de jongens in Jong Oranje is, dan denk ik dat wij verder zijn

Met een goed gevoel gaat Oranje de rust in en dat goede gevoel wordt een minuut na de pauze bijna nog prettiger als Zakaria Aboukhlal alleen voor Biai opduikt. Een lange, wat wilde bal naar voren van Lars Kramer belandt voor zijn voeten, maar in de één tegen één legt hij het af tegen de Portugese doelman.

Oranje ruikt bloed

Oranje ruikt bloed en bijna is de verdiende 2-0 er alsnog als Ché Nunnely door Teze wordt weggestoken en de bal volgens plan vanaf de achterlijn terugtrekt richting de zestien. “Daar ligt voortdurend veel ruimte bij de Portugezen”, had Konterman zijn mannen geïnstrueerd. Bijna leidt het tot een treffer, maar de poging van Ekkelenkamp wordt andermaal gekeerd door Biai.

KNVB-coach Bert Konterman: 'Dit gelijkspel is zuur, want we hadden meer verdiend'.

Dan, eigenlijk uit het niets, is het ineens 1-1 als Obispo zijn tegenstander vloert en de bal op de stip komt te liggen. Wist De Keijzer tegen Duitsland de toegekende strafschop nog te keren, nu is hij kansloos; 1-1. Het blijkt de eindstand, mede omdat in de slotminuut een kopbal van Kramer rakelings langs de eerste paal vliegt.

Goed gevoel over Jong Oranje

“Zuur”, zo vat Konterman de puntendeling samen. “We hadden wat meer verdiend.” Over het treffen morgen, tussen Jong Oranje en Jong Portugal heeft hij evenwel een goed gevoel. “Ik denk dat Nederland kan winnen. De Portugese ploeg is een ploeg die al lang samen is nadat het Europees kampioen is geworden in Onder 17. Het is dezelfde ploeg als waar we vorig jaar met Onder 20 tegen hebben gespeeld. Als ik zie hoe de ontwikkeling van onze jongens is, dan denk ik dat wij net wat verder zijn.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Portugal.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen