Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Debutant Hoekstra geniet: 'Onbeschrijfelijk mooi gevoel'

Ruud Scheper
KNVB Media
12 oktober 2018, 22:15

Jan Hoekstra stopte twee minuten voor tijd een strafschop tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

“Je kunt slechter debuteren.” Jan Hoekstra lacht. “Vlak voor tijd een penalty stoppen tegen Duitsland waardoor het gelijk blijft. Dat is echt geweldig. Ik zit nog steeds te genieten.”

Als je zo laat een penalty tegen krijgt, dan weet je wat je te doen staat. Dan moet je hem pakken

Hij haalt het moment nog maar eens voor de geest. Twee minuten zijn er nog te spelen als de bal op de stip gaat. Salih Özcan legt de bal neer. Hoekstra kijkt reikhalzend naar de zijkant. Was dat niet een van de nemers waarvan ze de videobeelden hadden bestudeerd? Bij de dug-out schiet de linkerhand van keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar de lucht in. Links dus. Hoekstra zet zich schrap.

De juiste keuze

Dan volgt de aanloop van Özcan. Vol gooit de doelman zijn twee meter lange lichaam naar de linkerhoek. Het blijkt de juiste keuze. “Het gevoel dat dan door je heen gaat als je hem stopt. Geweldig”, stamelt hij, in gedachten verzonken. “Als je zo laat een penalty tegen krijgt, dan weet je wat je te doen staat. Dan moet je hem pakken.” Het lukt. “Geweldig dat ik het team zo kan helpen.”

Onder 20 voorafgaand aan het duel met Duitsland, met linksboven Jan Hoekstra.

Hij was wel een tikkeltje zenuwachtig geweest, bekent hij ruiterlijk. Nooit eerder kwam de 20-jarige goalie uit Hoogezand uit voor Oranje. Uitgerekend net over de grens op slechts een klein uurtje van zijn huis mag hij voor het eerst zijn opwachting maken. En dat tegen Duitsland. “Als je dat veld oploopt en het Wilhelmus klinkt, dat is echt een onbeschrijfelijk mooi gevoel. Hier heb ik altijd van gedroomd.”

Heersen in de zestien

Als je dat veld oploopt en het Wilhelmus klinkt, dat is echt een onbeschrijfelijk mooi gevoel

Gesteund door familie en vrienden op de tribune begint Hoekstra aan zijn eerste minuten in Oranje. De eerste bal volgt al snel. Een simpele vangbal. “Dat was lekker”, vertelt hij. “Vanaf dat moment waren de zenuwen wel weg.” Bij de ballen vanaf de zijkant die volgen, toont hij zijn specialiteit. “Met mijn lengte kan ik heersen in de zestien”, weet hij. “Het ging lekker. Ik groeide zo in de wedstrijd.”

Eén keer wordt hij gepasseerd, van dichtbij. Maar lang duurt de achterstand niet. Kaj Sierhuis schiet Oranje snel op gelijke hoogte; 1-1. Het zal de eindstand blijken, mede door zijn gestopte strafschop. “Een terechte uitslag”, denkt de keeper. “Zij hadden wat kansjes, maar wij ook.” Hij heeft genoten van zijn eerste minuten in Oranje. “Eigenlijk nu nog steeds. Het is fantastisch om met deze jongens te mogen spelen. Daar leer je zoveel van."

Genieten

En nu? Hoekstra haalt zijn schouders op. Eerst maar eens naar huis, zondag meldt hij zich weer voor het duel met Polen, aanstaande dinsdag. Wat hij kan verwachten? “Ik heb geen idee. Natuurlijk hoop ik dat ik dinsdag weer mag keepen, maar dat is aan de trainer. Hij heeft alleen gezegd dat hij twee keer met een sterk team wil starten, meer weet ik niet. Ik ga hier eerst maar eens van genieten.”

Hoekstra redt punt voor Onder 20 in Duitsland Hoekstra redt punt voor Onder 20 in Duitsland Lees hier het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen