Hoekstra redt punt voor Onder 20 in Duitsland

Ruud Scheper
12 oktober 2018, 21:00

Oranje onder 20 voorafgaand aan het duel met Duitsland. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 20 heeft in en tegen Duitsland met 1-1 gelijkgespeeld. De equipe van trainer Bert Konterman kreeg twee minuten voor tijd een strafschop tegen en leek met een minimale nederlaag genoegen te moeten nemen, maar debutant Jan Hoekstra dacht daar anders over. De goalie keerde de strafschop.

Oranje had het lastig in de eerste helft tegen het thuisland, dat op een andere manier voor de dag kwam dan in de door de Nederlandse ploeg bestudeerde beelden. "We hadden niet verwacht dat ze in een 4-4-2-opstelling met een ruit op het middenveld zouden spelen", bekende Konterman, die er bewust voor koos om pas in de rust in te grijpen en eerst te kijken hoe zijn team het in het veld zou oplossen.

Duits overwicht

Het leverde een Duits overwicht op in het eerste bedrijf, waar de thuisploeg na een minuut of twintig ook de voorsprong pakte. Bij een lage corner zag de mee teruggekomen Kaj Sierhuis er niet goed uit, waarna de bal van dichtbij in het dak van het doel geschoten kon worden door Florian Baak.

Kaj Sierhuis was verantwoordelijk voor de enige Nederlandse treffer.

Een paar minuten later was het echter alweer gelijk en dit keer was er een glansrol weggelegd voor diezelfde Sierhuis. "Dat was lekker voor hem en voor het team", genoot Konterman op de bank. De thuisploeg bleef evenwel voor de pauze de betere ploeg op het veld van SV Meppen.

Fikse kansen voor Oranje

De pauze benutte de KNVB-coach om de zaken eens goed door te spreken en ineens was niet Duitsland, maar Nederland oppermachtig. “In die fase, een kwartier na de pauze, hadden we eigenlijk moeten uitlopen naar een 1-3 voorsprong”, legde Konterman de vinger op de zere plek. Maar ondanks een paar fikse kansen bleef de 1-1 op het scorebord staan.

KNVB-coach Bert Konterman: 'Dat punt hadden we gewoon verdiend. Zij waren de eerste helft de betere, wij de tweede'.

Zo had Jay Roy Grot na een geweldige versnelling een prima mogelijkheid om Onder 20 op voorsprong te schieten of de bal opzij te leggen naar de meegelopen Sierhuis. Maar de vleugelaanvaller zag zijn poging voor het doel langs gaan. Diezelfde Grot zorgde even later met een knappe actie en dito voorzet andermaal voor gevaar, maar had daarbij zoveel snelheid gecreëerd dat de meegestormde Sierhuis en aanvoerder Dani de Wit net te laat kwamen om zijn voorzet tot doelpunt te promoveren.

Dubieuze arbitrage

De Wit leek weer een paar minuten later alleen op weg naar de vijandelijke goal, maar werd – zo bleek later uit de beelden – onterecht afgevlagd voor buitenspel. Hetzelfde lot was ook de ingevallen Cody Gakpo beschoren. Ook hij werd weggestuurd richting de Duitse goalie, maar ook nu ging de vlag omhoog. “Heel vervelend”, vond Konterman. “Maar ook daar heb je af en toe mee te maken.”

Aanvoerder Dani de Wit speelde in het kader van de Week van de Scheidsrechter met een speciale aanvoerdersband.

Vlak voor tijd leek Oranje de deksel op de neus te krijgen. Na een hoop commotie net binnen de zestien van de bezoekers ging de bal pardoes op de stip. Konterman schudde zijn hoofd. “Heel zuur. Speel je zo’n goede tweede helft, gebeurt er dit.”

Hoekstra redt oranje

De videobeelden bleken echter niet helemaal voor niets te zijn bestudeerd. In de beelden bleek de Duitse penaltynemer Salih Özcan vaak voor de linkerkant van de doelman te kiezen, zo wist keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar. ‘Links’, gebaarde hij naar Hoekstra, die het signaal had begrepen en de penalty knap keerde. “Een geweldig gave ontlading”, jubelde Konterman. “Dat punt hadden we ook gewoon verdiend. Zij waren de eerste helft de betere, wij de tweede.”

Dinsdag nemen Konterman en co. het in Katwijk op tegen Polen. Het duel, dat gespeeld wordt bij Quick Boys, begint om 19.00 uur.

'Onbeschrijfelijk mooi gevoel' 'Onbeschrijfelijk mooi gevoel' Lees hier de reactie van debutant Jan Hoekstra.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.