Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 20 vergeet te scoren in Italië

Ruud Scheper
KNVB Media
14 november 2017, 18:15

Teun Koopmeiners was het dichtst bij een doelpunt. Hij raakte de lat. - Foto: KNVB Media

Aanval na aanval zag KNVB-coach Dwight Lodeweges in de tweede helft afgolven op het doel van Italië. Maar zoals zo vaak bij Onder 20 dit jaar bleek het maken van een doelpunt een brug te ver. En omdat de Italianen dat wel deden uit een van de spaarzame kansen die ze kregen, verloor Oranje met 1-0.

Alleen die verrekte bal wilde er niet in

Hij had genoten, zeker. Van het enthousiasme, de werklust en bovenal van het voetbal. “We waren de baas op het veld. We speelden ze helemaal van de mat”, zag Lodeweges in zijn laatste duel als coach van Oranje onder 20. “Alleen die verrekte bal wilde er niet in. En dat is toch een wezenlijk onderdeel van het voetbal. Dat is te vaak ons manco geweest. Twee goals in zes duels is natuurlijk te weinig.”

Te vaak gezien

Na afloop sprak hij na met Jong Oranje-coach Art Langeler, die was meegereisd met een viertal spelers dat zich van Jong Oranje bij Onder 20 had gevoegd. Ook Langeler was gecharmeerd van hetgeen hij had aanschouwd. “Maar hij zei ook dat hij dit soort wedstrijden al te vaak had gezien bij Nederlandse jeugdploegen”, was Lodeweges eerlijk. “Wij Nederlanders zijn de baas, maken het spel en krijgen de kansen, maar uiteindelijk wint de tegenstander.”

Dwight Lodeweges maakte bekend te stoppen als coach van Oranje onder 20.

Je kunt eigenlijk beter zeggen; wie niet?

Die tegenstander begon overigens on-Italiaans aan het duel. Vol overgave werd Oranje op elke plek op het veld onder druk gezet. Lang hield de thuisploeg dat niet vol, maar toch kwam het in de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Uit een corner werd de bal hard tegen de touwen geknikt.

Vakkundig verdedigen

“Dan weet je wat ze gaan doen”, stelde Lodeweges. En inderdaad, zoals het Italianen betaamt werd die 1-0 voorsprong in de rest van het duel vakkundig verdedigd. Of vakkundig? Misschien was die typering nog wel van toepassing op de eerste helft, toen de thuisploeg bewust de verdedigende stellingen opzocht. Maar in het tweede bedrijf werd Oranje bij vlagen alleen met kunst en vliegwerk tegengehouden.

Kaj Sierhuis maakte tegen Zwitserland de winnende treffer en was ook nu een paar keer gevaarlijk, maar scoren deed hij dit keer niet.

Kansen om een doelpunt te maken waren er dan ook in overvloed, zeker vanaf het moment dat Oranje va-banque ging spelen op zoek naar de gelijkmaker. “Kaj Sierhuis meerdere keren, Jay-Roy Grot, Justin Hoogma met een kopbal”, somde Lodeweges op. “Je kunt eigenlijk beter zeggen; wie niet?” Dat mocht dan zo zijn, gescoord werd er niet. Ook niet door Teun Koopmeiners, die het Italiaanse doel van een meter of twintig onder vuur nam en de doelman wel verschalkte, maar zijn schot op de lat uiteen zag spatten.

Gevochten als leeuwen

Ze hebben werkelijk gevochten als leeuwen

Aan de inzet van de spelers had het niet gelegen, zo concludeerde de coach. “Ze hebben werkelijk gevochten als leeuwen. Ze hebben alles gegeven wat ze in zich hadden, terwijl de tegenstander op een gegeven moment alleen maar meer bezig was om elke bal zo ver mogelijk weg te rammen. Achteraf denk je dan; ‘hoe is het mogelijk dat je deze wedstrijd verloren hebt’? Maar het is wel zo. Ongelofelijk.”

Het duel met Italië was de laatste wedstrijd onder leiding van Lodeweges. De oefenmeester gaf aan het niet meer te kunnen combineren met zijn werk als assistent-trainer bij PEC Zwolle. “En dat vind ik heel erg jammer, want ik heb het afgelopen jaar veel plezier gehad bij Oranje onder 20. Het was een heel gretige groep en een plezierige staf om mee samen te werken. Maar ik kan me niet in tweeën splitsen hè. Helaas.”

Dwight Lodeweges stopt als coach van Onder 20   Dwight Lodeweges stopt als coach van Onder 20   Dwight Lodeweges heeft bij de KNVB aangegeven te stoppen als coach van Oranje Onder 20. Lees hier meer.

Spelers en staf Jong Oranje

Alle informatie over de spelers en de technische staf van Jong Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen