Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 20 beloont zichzelf wél tegen Portugal

Ruud Scheper
KNVB Media
4 september 2017, 20:45

Dani de Wit maakte de enige treffer van de wedstrijd. - Foto: KNVB Media

"Ik hoop dat we onszelf tegen Portugal wel weten te belonen", verzuchtte Dwight Lodeweges na afloop van de 3-0 nederlaag tegen Engeland. Zijn ploeg had goed gespeeld, oordeelde de coach. Maar de uitslag leek een heel ander verhaal te vertellen. Vier dagen later was alles anders. Hoewel alles? Ook dit keer speelde Onder 20 op de toppen van zijn kunnen, maar nu was het resultaat er wél naar: 1-0. 

Een minuut of twintig staan er op de klok als Oranje voor het eerst echt dicht bij een doelpunt komt. Tot dan toe heeft Onder 20 op de perfecte grasmat van gastheer Rijnsburgse Boys wel veelvuldig de bal, maar weet het de stug verdedigende Portugezen nog niet in verlegenheid te brengen.

Dat verandert als Dani de Wit een afgeslagen bal ineens vol op de pantoffel neemt. Een Portugese verdediger blokt de bal al dan niet met de hand. 'Hands', schreeuwt heel Onder 20. 'Strafschop', joelt het aanwezige publiek. Maar scheidsrechter Peter Bankes wil er niet aan.

Op de stip

Tien minuten later gaat de bal alsnog op de stip, wanneer spits Jay-Roy Grot de bal uit een vloeiende aanval neerlegt voor de voeten van De Wit. De aanvallende middenvelder wordt overduidelijk ten val gebracht en zelfs de immer protesterende Portugezen houden nu wijselijk hun mond. Hoewel de klassieke voetbalwijsheid geldt dat je nimmer zelf achter de bal moet gaan staan, plaatst De Wit zich toch achter het projectiel. Beheerst schuift hij hem binnen.

Hoewel ook de Portugezen zo nu en dan gevaarlijk voor het doel van keeper Jeffrey de Lange opduiken, wordt de goalie eigenlijk nooit echt getest. De twee gevaarlijkste momenten van de bezoekers worden vakkundig gekraakt door respectievelijk Philippe Sandler en Deyovaisio Zeefuik. Aan de andere kant van het veld vergroot De Wit op slag van rust bijna de marge naar twee. Zijn toch niet al te steenhard ogende kopbal eindigt nog bijna tegen het net door een onnavolgbare grabbelpartij van Fabio Duarte, maar een doelpunt blijft de Portugese doelman bespaard.

Bovenliggende partij

Oranje is ook na de pauze de bovenliggende partij. Een prima combinatie aan de rechterkant -waar Zeefuik op exact het juiste moment wordt weggestoken - wordt door de rechtsback voor het doel langs getrokken. De Wit lijkt de bal voor het inschieten te hebben, maar wordt dermate gehinderd door over hem heen buitelende Portugezen, dat hij de bal niet richting de goal weet te sturen.

Deyovaisio Zeefuik stelde Dani de Wit bijna in de gelegenheid om zijn tweede van de middag te maken.

Nauwelijks bekomen van de opwinding ontstaat er enige verwarring aan de zijkant. De helft van de supporters juicht wanneer Ilias Alhaft á la Robben naar binnen trekt en de bal richting de korte hoek vuurt. 'Goal', denkt een gedeelte van het publiek aan de zijkant. Maar de bal scheert in werkelijkheid rakelings langs de verkeerde kant van de paal om via de reclameborden alsnog tegen het net aan te slaan. Aan de achterkant dan welteverstaan. Ook captain Justin Hoogma is twee maal dicht bij een treffer met het hoofd, maar evenzovaak moet de centrale verdediger zijn meerdere erkennen in de acrobatische Duarte.

Onder controle

Het enige dat we onszelf kunnen verwijten, is dat we het niet eerder hebben beslist

En de Portugezen? Daar wordt maar weinig van vernomen. Tot ineens invaller Pedro Margues kort voor tijd volledig vrij voor het doel opduikt. Gelukkig voor Oranje heeft doelman De Lange een uitstekende reflex in huis en ranselt hij de bal uit het doel. Het blijkt het enige echt grote wapenfeit van de Portugezen, waardoor Oranje in de tweede wedstrijd van de Elite League wel het resultaat krijgt dat het verdient.

"We hadden het onder controle", constateert Lodeweges na afloop dan ook tevreden. "We deden bijna alles goed. Het enige dat we onszelf kunnen verwijten, is dat we het niet eerder hebben beslist. In mijn optiek hebben we anderhalve wedstrijd echt heel erg goed gespeeld. Ik ben meer dan tevreden."

Lodeweges: 'Opzet Elite League is geweldig' Lodeweges: 'Opzet Elite League is geweldig' Lees hier de hele reactie van KNVB-coach Dwight Lodeweges.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen