Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Johan Neeskens: 'Enige penalty ooit die recht door het midden ging'

KNVB Media
KNVB Media
31 januari 2020, 16:00
12:44

Johan Neeskens in actie in de WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland. - Foto: KNVB Media

In de tweede aflevering van de Oranje Wall of Fame blikt Johan Neeskens (68) terug op zijn onvergetelijke jaren in Oranje. De middenvelder speelde 49 interlands en maakte daarin zeventien treffers. Daarvan knalde hij er zeven raak vanaf de penaltystip.

Johan Neeskens speelde van 1970 tot 1981 in het Nederlands elftal.

Zijn beroemdste treffer vanaf elf meter staat in het collectieve geheugen van alle Oranjefans gegrift. WK-finale 1974, München, tegen aartsrivaal West-Duitsland. Er was krap een minuut gespeeld toen Johan Cruijff werd gevloerd en scheidsrechter Jack Taylor naar de penaltystip wees. Een klus voor Neeskens. Onverstoorbaar ging hij achter de bal staan en joeg hem vervolgens verwoestend hard tegen de touwen. Dwars door het midden, met het krijt dat van de stip wegstoof.

Een wijze van strafschop nemen die voor altijd zijn handtekening draagt, zoals ook 'de Panenka' nog altiijd tot de verbeelding spreekt. Of niet? "Het was misschien de enige penalty in mijn hele carrière die recht door het midden ging", lacht De Nees. "Bij mijn laatste twee, drie passen dacht ik: ik ga naar die andere hoek. Maar ik raakte nog een beetje de grond en hij ging recht door het midden."

Beste en mooiste voetbal

Op het middenveld was Neeskens een echte aanjager. Ging elk duel vol aan, gaf nooit op, bestreek het hele veld, dook veelvuldig in het vijandelijke strafschopgebied op en scoorde met regelmaat. Hij was geliefd in Amsterdam, Barcelona, New York en de rest van de wereld. En vooral trots op het feit dat hij elf jaar lang het Oranjeshirt droeg. "Niet altijd wint het mooiste voetbal", zegt hij over de verloren WK-finale van 1974. "Maar het is voor mij ongelooflijk dat mensen, overal ter wereld, nu nog steeds over dat Nederlands elftal praten. Het beste en mooiste voetbal, het totaalvoetbal."

Bekijk het exclusieve interview met Johan Neeskens over zijn prachtige carrière in Oranje. 

Robin van Persie Robin van Persie Eerder verschenen in de Oranje Wall of Fame: Robin van Persie (102 interlands, 50 treffers).

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen