Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dikken is realistisch: 'Plek drie is voor ons het hoogst haalbare'

Ruud Scheper
KNVB Media
3 augustus 2018, 22:00

Daan Dikken kan niet voorkomen dat Oranje met 0-5 verliest van Rusland. - Foto: KNVB Media

Het is een angstgegner voor Oranje, zoveel is wel duidelijk. Wie er de boeken op naslaat ziet nederlaag op nederlaag. "Ik zit sinds 2007 bij de selectie en ik heb nog nooit van ze gewonnen", treurt aanvoerder Daan Dikken na afloop van de 0-5 verliespartij. "Sterker nog, ik kan me niet herinneren dat we ooit tegen ze hebben gescoord."

Als je aan aanvallen toekomt, zijn we de bal na twee, drie passes weer kwijt. Dat kost zoveel energie

De angst zit er dus goed in voorafgaand aan de halve finale tegen Rusland, want daar gaat het natuurlijk over. De Russen zijn een van de grootmachten in het CP-voetbal en met Oekraïne al voorafgaand aan het toernooi bestempeld tot de twee torenhoge favorieten voor de EK-titel.

Pechgevallen

“De coach heeft het goed gedaan door het respect er wat vanaf te halen”, vindt Stefan Boersma. De keeper moet vanaf de zijkant geblesseerd toekijken nadat hij in het laatste pouleduel hard in botsing kwam met een Ier. Naast hem staat Martijn Loeffen, ook al zo’n pechgeval. “Koorts”, verklaart hij zijn afwezigheid.

De sfeer zat er voorafgaande aan het duel goed in.

Het duo moet lijdzaam toezien hoe Oranje tegen Rusland nimmer een vuist kan maken. “We beginnen eigenlijk al op een 1-0 achterstand door de uitslagen van afgelopen jaren”, denkt Boersma. In het veld doet captain Dikken wat hij kan om gaatjes dicht te lopen en de organisatie zo goed en zo kwaad als het gaat op orde te krijgen. “Maar het kwaliteitsverschil is simpelweg te groot”, moet ook hij toegeven.

Te snel kwijt

Dat het er vanaf de zijkant misschien uitzag dat hij en zijn ploeggenoten teveel respect voor de tegenstander hadden. Ach, Dikken schudt het hoofd. “Weet je wat het is. Het oogt misschien mat omdat je al zoveel werk moet verzetten om verdedigend goed te staan, dat je aan aanvallen nauwelijks meer toekomt. En als je daar dan wel een keertje aan toekomt, zijn we de bal na twee, drie passes weer kwijt en kun je weer terug. Dat kost zoveel energie.”

Een aanval van Nederland wordt in de kiem gesmoord door Sergei Materukhin.

Wat dat betreft moet het vizier maar gewoon op komende zondag worden gericht, wanneer in een onderlinge strijd met Ierland moet worden beslist wie er met het brons naar huis mag gaan. “Dat is een heel andere wedstrijd. We zijn altijd aan elkaar gewaagd”, weet Dikken. “En als je realistisch bent, is dat misschien het hoogst haalbare, plek drie. Achter Rusland en Oekraïne. Als ons dat lukt, hebben we het prima gedaan.”

Oppermachtig Rusland zet Oranje terug op aarde Oppermachtig Rusland zet Oranje terug op aarde Lees hier het wedstrijdverslag.

EK CP Dag 9: Rusland schiet Oranje droom aan flarden EK CP Dag 9: Rusland schiet Oranje droom aan flarden Het is iets na tweeën in het Teamhotel van Oranje, een paar uur voor de ultieme krachtmeting met Rusland. Maar wie gespannen koppies verwacht voor de halve finale van vanavond, komt bedrogen uit.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen