Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oppermachtig Rusland zet CP-team terug op aarde

Ruud Scheper
KNVB Media
3 augustus 2018, 21:00

Alexei Borkin neemt het doel van George van Altena onder vuur. - Foto: KNVB Media

Het is een mooie verrassing voor de mannen van het Nederlands CP-team. Een voor een komen ze voorbij op het grote scherm tijdens de voorbespreking. Eric Gudde, Pierre van Hooijdonk, Marco van Basten en Jackie Groenen. Allemaal wensen ze Oranje succes voor de halve finale tegen Rusland. De boodschap: 'Als je het als team doet, is alles mogelijk'.

Dat is ook precies wat bondscoach Max Raeven in de afgelopen dagen zijn mannen in de oren heeft proberen te knopen. ‘Heb lef, toon initiatief’, houdt hij ze voor. In de praktijk komt daar helaas weinig van terecht. Het is niet dat Oranje niet wil, natuurlijk niet. Maar de Russen zijn simpelweg een maatje te groot. Of misschien zelfs wel twee. Dat het bij een 0-5 nederlaag eindigt, is dan ook niet meer dan logisch.

Rap tempo

We laten ons gewoon naar de slachtbank leiden. Dat vind ik onbegrijpelijk

Een minuut of vijf weet de thuisploeg de bezoekers nog van het doel van George van Altena af te houden, maar vanaf dan rijgen de Russische kansen zich in hoog tempo aaneen. Bij de eerste drie pogingen laat de doelman zien over prima reflexen te beschikken of staat het vizier nog niet op scherp, maar bij poging nummer vier is de achterstand onvermijdelijk; 0-1.

De teams voorafgaand aan de halve finale.

Even laait de hoop op in de Oranje harten, wanneer Jeroen Schuitert combineert met Minne de Vos en Rik Rodenburg aan de rechterkant vrij op het Russische doel af kan stormen. Dan moet hij alleen de bal nog wel krijgen en dat blijkt een brug te ver. Via een kordaat Russisch been verdwijnt de bal over de zijlijn. Weg kans. Dichterbij een doelpunt komt Nederland in het eerste bedrijf niet, terwijl Rusland soepel uitloopt naar 0-2 en 0-3.

Frustratie

Daarmee is de hoop om er een echte wedstrijd van te maken wel vervlogen. Zonder zich bovenmatig in te spannen lopen de bezoekers in deel twee uit naar een 0-5 overwinning, terwijl ook het houtwerk nog twee keer wordt geraakt. Tot frustratie van Raeven. “Ik ben heel erg teleurgesteld in de manier waarop we hebben verloren. Dat heb ik ook net gezegd. We laten gewoon de koppies hangen nadat we op 0-1 achter komen. Niemand staat op. Dat mag nooit gebeuren.”

Minne de Vos in gevecht met twee Russische tegenstanders.

Er is maar een manier waarop we dit kunnen rechtzetten; door zondag de pannen van het dak te spelen

Woest was de coach al in de pauze geworden. Net als zijn assistent Jim van Alst. “Maar er is niemand die reageert. Net als in het veld. Ik kon de vogeltjes horen fluiten. Het gaat er niet om dat die jongens beter zijn, dat ziet iedereen. Maar het gaat om de manier waarop. We laten ons gewoon naar de slachtbank leiden. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

Dit rechtzetten

Zondag rest nog de strijd om plek drie. Net als woensdagavond in het laatste pouleduel is Ierland dan de tegenstander. De eerste wedstrijd eindigde in een 0-1 overwinning voor de Ieren, maar plek drie is zeker mogelijk, denkt Raeven. “Er is maar een manier waarop we dit kunnen rechtzetten. Niet door een gesprekje morgen, maar door zondag de pannen van het dak te spelen en de derde plaats te pakken.”

EK CP Dag 9: Rusland schiet Oranje droom aan flarden. EK CP Dag 9: Rusland schiet Oranje droom aan flarden. Het is iets na tweeën in het Teamhotel van Oranje, een paar uur voor de ultieme krachtmeting met Rusland. Maar wie gespannen koppies verwacht voor de halve finale van vanavond, komt bedrogen uit.

Dikken realistisch: 'Plek drie hoogst haalbare' Dikken realistisch: 'Plek drie hoogst haalbare' Het is een angstgegner voor Oranje, zoveel is wel duidelijk. Wie er de boeken op naslaat ziet nederlaag op nederlaag.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen