Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Panneman: 'Dit is waanzinning. Een jongensboek, echt waar'

Ruud Scheper
KNVB Media
25 juli 2018, 22:00

Harm Panneman wordt bejubeld aan de zijkant. - Foto: KNVB Media

De vakantie had hij al geboekt. Oostenrijk zou het worden. Maar in plaats van wandelen in de bergen en genieten van een welverdiend biertje staat Harm Panneman op een snikhete zomeravond op een voetbalveld in Zeist. “Het is het waard”, geniet de maker van het openingsdoelpunt na de 4-2 overwinning op Duitsland.

Dit is waanzinnig. Een jongensboek, echt waar. Ik heb hier geen woorden voor

Nog maar een week of drie terug voelde hij op een donderdagavond zijn telefoon trillen. Max Raeven zag hij op het beeldscherm toen hij het apparaat uit zijn broekzak had gevist. Of hij stand-by wilde staan voor het EK, vroeg de bondscoach. Sivan Kornmann moest namelijk mogelijk het toernooi aan zich voorbij laten gaan.

Een jongensboek

Hij twijfelde geen moment. ‘Natuurlijk’, zo luidde zijn antwoord. “Die kans krijg je maar een keer”, legt hij uit. Een dag later werd hij weer gebeld. Er kon definitief een streep door zijn vakantie. Drie weken later weet hij dat het de juiste keuze was. “Dit is waanzinnig. Een jongensboek, echt waar. Ik heb hier geen woorden voor.”

Aanvoerder Daan Dikken viert de overwinning met Jeroen Schuitert.

Dit was mijn eerste doelpunt voor mijn land hè. Dat je die dan in zo’n wedstrijd mag maken…

De explosie van geluk komt na een hartverwarmende pot voetbal tussen het Nederlandse CP-team en dat van Duitsland. Twee keer had Oranje verloren van de Oosterburen in aanloop naar het toernooi, maar kansloos voelden bondscoach Max Raeven en zijn ploeg zich geen moment. Dat gevoel blijkt gegrond. Oranje domineert het hele duel en het is uitgerekend Panneman die voor de 1-0 zorgt.

Geweldig gevoel

“Schuit (Jeroen Schuitert red.) legt hem goed klaar en ik knal hem erin”, kijkt hij terug op het moment. Wat er daarna door hem heen ging? Hij schudt zijn hoofd. “Ik heb geen idee. Dat was zo geweldig. Niet normaal. Je hoort het publiek juichen en jij bent degene die heeft gescoord. Dat is zo’n geweldig gevoel. Dit was mijn eerste doelpunt voor mijn land hè. Dat je die dan in zo’n wedstrijd mag maken…”

Oranje juicht. De eerste overwinning is binnen.

Maar de koek is nog niet op. Even later knalt hij de bal tegen een Duitse arm. Penalty, oordeelt de arbiter. Jeroen Schuitert schiet ijskoud raak. Het blijkt de opmaat naar een 4-2 overwinning. “Terecht”, vindt Panneman. “We hebben het zelf afgedwongen.” Een heel lekker begin van dit toernooi, knikt hij. “Als we zo blijven spelen, maken we een goede kans op de volgende ronde.”

CP-team swingt langs Duitsland CP-team swingt langs Duitsland Lees hier het wedstrijdverslag.

EK CP Dag 1: Code Oranje EK CP Dag 1: Code Oranje Het is code Oranje in Nederland. En dat precies op de dag dat voor het Nederlands CP-team het EK van start gaat. Dat kan geen toeval zijn. En de voortekenen liegen niet, zo blijkt 's avonds.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen