Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team swingt langs Duitsland in EK-openingsduel

Ruud Scheper
KNVB Media
25 juli 2018, 21:00
1:10

Jeroen Schuitert (l) en Harm Panneman juichen na de openingstreffer. - Foto: KNVB Media

Het mag van mij wel beginnen, bekent bondscoach Max Raeven een paar uur voorafgaand aan het EK-openingsduel met Duitsland. “Wij zijn er klaar voor.” Een paar uur later blijkt dat die woorden niet zomaar uit de lucht gegrepen zijn. Oranje speelt met het hart op de schoenen en wint dikverdiend met 4-2.

Zes keer hadden ze geoefend in aanloop naar het EK. Even zovaak zocht de ploeg van Raeven teleurgesteld de kleedkamers op, waarvan twee keer tegen Duitsland. Hij zag groei, zo betoogde de oefenmeester keer op keer. Logisch, wat moest hij als coach anders zeggen. Niet onterecht ook, want die groei was er steeds weldegelijk. Maar toch. Zes wedstrijden spelen, zes verliezen. Het was de groep ongetwijfeld niet in de koude kleren gaan zitten. “Klopt”, knikt Raeven. “Maar we zijn er altijd in blijven geloven.”

Bevestiging

Op een zonovergoten woensdag volgt de bevestiging die hij en zijn ploeg zo hebben gezocht. Oranje speelt bij vlagen geweldig, steeds hartstochtelijker aangemoedigd naarmate het eindsignaal dichterbij komt door een paar honderd mensen op de tribune en langs de kant van het veld, die de warmte trotseren en naar Zeist zijn gekomen om het EK met eigen ogen te aanschouwen.        

De teamfoto voorafgaand aan het duel met Duitsland.

Oranje is dominant, eigenlijk de gehele wedstrijd, maar het zijn de Duitsers die voor het eerste gevaar zorgen. En natuurlijk is het Pascal Odrich, ook al in de twee voorgaande ontmoetingen een ware plaaggeest voor de defensie, die voor dat gevaar zorgt. Zijn vrije trap gaat rakelings langs het doel van Stefan Boersma.

Explosie van geluk

Dan is daar ineens Harm Panneman. Vrijgespeeld door Jeroen Schuitert nadat de Duitsers vroeg in de opbouw de bal verspelen. De spits ziet Panneman in een flits vrijstaan, geeft de bal op maat en ziet tot zijn genoegen dat dat de juiste keuze is. De middenvelder jaagt de bal voorbij de Duitse goalie. Het zorgt voor een explosie van geluk, niet in het minst bij de doelpuntenmaker zelf.

Harm Panneman haalt uit; 1-0.

Kansen zijn er in het vervolg van de heerlijke eerste helft voor Schuitert en Minne de Vos aan de ene en Odrich (wie anders) aan de andere kant. Vlak voor de rust komt Nederland op een 2-0 voorsprong als de bal tegen een Duitse arm komt in het strafschopgebied en de bal op de stip gaat. Jeroen Schuitert blijft ondanks de tropische temperaturen ijskoud; 2-0.

Geloof weer terug

Het is een heerlijke opsteker voor het thuisland, maar vlak na de pauze vliegt een bal van Christian Eidenhardt zomaar ineens langs Boersma; 2-1. Even lijkt Oranje wat van slag, maar als de ingevallen Rik Rodenburg op aangeven van Minne de Vos de marge weer herstelt naar twee is het pleit wel beslecht.

Minne de Vos wordt gestuit door de Duitse goalie.

Het resulteert kort voor tijd in de 4-1 van Jeroen Saedt, ditmaal op aangeven van Rodenburg. Over en sluiten, denken de mensen aan de kant. Maar de tegenstander heet Duitsland. Die geeft nooit op. Binnen een minuut is het 4-2. Het publiek houdt haar adem in. Écht spannend wordt het echter in het slot nooit, waardoor Nederland op heerlijke wijze aan het toernooi begint. Vrijdag wachten de Denen. Die wedstrijd wordt andermaal om 19:00 uur gespeeld. “Maar eerst gaan we even genieten van deze overwinning”, jubelt Raeven.

'Dit is waanzinning. Een jongensboek, echt waar' 'Dit is waanzinning. Een jongensboek, echt waar' Lees hier de reactie van Harm Panneman.

EK CP Dag 1: Code Oranje EK CP Dag 1: Code Oranje Het is code Oranje in Nederland. En dat precies op de dag dat voor het Nederlands CP-team het EK van start gaat. Dat kan geen toeval zijn. En de voortekenen liegen niet, zo blijkt 's avonds.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen