Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van der Gragt kopt Leeuwinnen in blessuretijd naast Tsjechië

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
27 november, 14:00

Stefanie van der Gragt loopt juichend weg nadat ze vlak voor tijd voor de 2-2 heeft gezorgd. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben zaterdagmiddag op de valreep een punt gepakt op bezoek in Tsjechië. Pas in blessuretijd kopte Stefanie van der Gragt de 2-2 binnen tegen de directe concurrent. Het duel werd een dag later gespeeld, omdat het veld in Ostrava vrijdagavond onbespeelbaar was door de sneeuw.

Hoe anders was het beeld zaterdagmiddag vergeleken met de avond ervoor? De flinke sneeuwval had plaatstgemaakt voor een waterig zonnetje en de ondergrond was niet meer wit maar groen. De schade aan de grasmat leek mee te vallen, waardoor Nederland ‘gewoon’ zijn favoriete snelle aanvalsspel zou kunnen spelen.

Parsons had ten opzichte van de vorige interlandperiode noodgedwongen een aantal wijzigingen moeten doorvoeren. Jackie Groenen, Aniek Nouwen, Sisca Folkertsma en Lieke Martens waren er vanwege blessures niet bij. Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova stonden daarom voorin op de flanken en Dominique Janssen kon weer eens op de door haar geliefde plek centraal in de verdediging spelen. Merel van Dongen en Kerstin Casparij vulden de backposities in. Voor de speelster van FC Twente betekende dit haar eerste basisplaats bij de OranjeLeeuwinnen.

De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan de aftrap in Ostrava.

Casparij stond aan de basis bij de eerste kans van Nederland. Vanaf de rechterkant leverde ze een goede voorzet af waarna Van de Donk van dichtbij de bal in de handen van Barbora Votikova schoot. Niet veel later stuitte ook Vivianne Miedema met een kopbal op de Tsjechische keeper.  

Ondanks de goede start stond Nederland na tien minuten 1-0 achter. Jill Roord verloor ongelukkig de bal aan Katerina Svitkova, de sterspeelster van de Tsjechische ploeg die bij het eerste duel in Groningen (1-1) nog afwezig was. Ondanks de grote afstand twijfelde de middenvelder geen moment en verraste met een weergaloze uithaal Sari van Veenendaal.

Favoriete spel

Omdat Tsjechië eerder met 4-0 van IJsland had verloren, moest de ploeg winnen tegen koploper Nederland en dus risico nemen om in de race te blijven voor een WK-ticket. Na de vroege treffer konden de Tsjechen weer hun favoriete spel spelen, waarin ze gokken op een snelle uitbraak. Hiermee had het elftal de ploeg van Parsons ook al lastig gemaakt tijdens de eerste confrontatie.

Kerstin Casparij had een hoofdrol in de eerste helft tijdens haar basisdebuut.

Zo’n counter ontstond halverwege de eerste helft nadat Casparij zich verslikte in de opbouw en de weg vrij was voor twee Tsjechische speelsters om samen op Van Veenendaal af te stormen. De verdediger van FC Twente herstelde echter haar fout, omdat ze veel sneller was dan de treuzelende Gabriela Slajsova. Met haar ingreep voorkwam ze een bijna zekere tweede Tsjechische treffer.

Aan de andere kant kreeg Nederland mogelijkheden op de verdiende gelijkmaker via Beerensteyn en Miedema. Janssen had vlak voor rust de grootste kans. Na een vrije trap belandde de bal via een Tsjechisch hoofd voor haar voeten. Van dichtbij schatte ze de stuit echter niet goed in waardoor ze hoog over schoot.

Treffers na rust

Na rust herstelden de OranjeLeeuwinnen de opgelopen schade snel. Jill Roord schoot van afstand op de paal, waarna Van de Donk voor open doel de gelijkmaker maakte.

In plaats van doordrukken tot de voorsprong zette Tsjechië daarna een flinke aanvalsgolf op. Van Veenendaal redde nog op de inzet van Tereza Szewieczkova, die vrij kon uithalen nadat Van de Donk en Casparij elkaar in de weg liepen. Maar nadat Lucie Martinkova uit een corner op de lat had gekopt, was het bij een volgende hoekschop wel raak. Simona Necidova schoot de rebound snoeihard in het dak van het doel.

Van de Donk zorgde vlak na rust voor de gelijkmaker.

Slotfase

Tevreden met de score ging Tsjechië over op 'standje overleven' en werd Nederland steeds wanhopiger in de zoektocht naar de gelijkmaker. Dat de Tsjechische speelsters uitgebreid de tijd namen met het nemen van ingooien en vrije schoppen en af toe wat langer op de grond bleven liggen bij blessurebehandelingen maakte het Oranje niet gemakkelijker. Kansen bleven mede daarom lang uit.

Pas in de laatste minuten kreeg Nederland, met een extra spits, weer goede mogelijkheden. Invaller Joëlle Smits kon niet goed genoeg uithalen na voorbereidend werk van Miedema en Roord raakte de bal niet lekker toen ze de bal ineens van dichtbij voor haar voeten kreeg.

In de blessuretijd viel dan toch de gelijkmaker. Stefanie van der Gragt, die vlak daarvoor nipt had gemist, kopte hard raak na een goede voorzet van invaller Kika van Es. Een zeer belangrijke treffer, omdat de ploeg hiermee voorkwam dat de Tsjechen Nederland later deze week kunnen passeren in de poule.

Hervatting in april

De OranjeLeeuwinnen hervatten de WK-kwalificatie pas weer op vrijdag 8 april tegen Cyprus. Maandag speelt Nederland nog een oefenduel tegen Japan. De aftrap in Den Haag is om 19.40 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen