Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe lichting Onder 16 wint in slotminuut van België

Willem Korenromp
KNVB Media
23 november, 19:00

Onder 16 won dinsdag met 2-1 van België. - Foto: KNVB Media

Ze moesten er lang op wachten, maar eindelijk klonk dinsdag het Wilhelmus voor de nieuwe generatie voetballers in het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar. De kersverse jeugdinternationals bekroonden hun debuut met een 2-1 overwinning op België.

Het was even schakelen voor Onder 16. Eigenlijk zou het team deze week in Spanje zitten voor een vierlandentoernooi met het gastland, Noorwegen en Ierland. Maar vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen werd het toernooi op het laatste moment afgelast. Het was een bittere teleurstelling voor de spelers van Onder 16. Maar achter de schermen werd snel geschakeld en werd België bereid gevonden als nieuwe sparringspartner.

Onder 16 vond zichzelf daardoor niet terug onder de Spaanse zon, maar in het koude Bilzen. Een stadje enkele kilometers over de grens bij Maastricht. “We zijn blij dat we toch nog konden spelen”, sprak KNVB-coach Pieter Schrassert Bert. “Deze jongens wachten al zo lang op het interlanddebuut. Door corona hebben ze niet in Onder 15 gespeeld en nu dreigden ze opnieuw hun debuut uit te moeten stellen. De teleurstelling was groot dat het toernooi in Spanje niet doorging, maar gelukkig hebben we een oplossing gevonden.”

Spanning wegnemen

KNVB-coach Pieter Schrassert Bert.

En dus klonk eindelijk het Wilhelmus voor de nieuwe lichting jeugdinternationals. De staf probeerde de spanning voor de eerste echte interland weg te nemen door in aanloop het hele protocol op een wedstrijddag een keer te doorlopen. “We hebben ze alles laten ervaren. Van de teambespreking tot het draaien van het volkslied en het maken van de teamfoto. Daardoor hebben we geprobeerd er wat lading af te halen. Bovendien hebben we het team bepaalde kaders meegegeven als houvast. We hebben de jongens gezegd dat ze moesten proberen om die afspraken na te komen, want dan is de kans op een resultaat het grootst.”

De spelers knoopten die boodschap goed in de oren en begonnen erg goed aan de wedstrijd. Onder 16 haalde een hoog niveau. “We domineerden het eerste half uur op het veld”, vond Schrassert Bert. “Het aantal kansen viel mee, maar voetballend waren we de betere ploeg. Dat is best knap als je bedenkt dat België al een stuk of zes interlands heeft gespeeld en dat het voor ons de eerste keer was, met anderhalve dag training achter de rug.”

Voorsprong

De Nederlandse talenten kwamen na een klein kwartier ook op voorsprong. De staf had de spelers het veld ingestuurd met de opdracht hoog druk te zetten. Dat werd aanvankelijk niet helemaal goed uitgevoerd, maar toen Schrassert Bert zijn manschappen daar nog een op attendeerde had het vrijwel direct succes. De bal werd op de rechterflank veroverd en belandde bij Kayden Wolff. Zijn poging werd nog afgeslagen, waarna de bal bij Kees Smit terechtkwam. Die legde terug op Mark Verkuijl die de bal in de lange hoek schoot, 0-1.

Na het sterke half uur van Onder 16 kwam België beter in de wedstrijd en waren beide teams gelijkwaardig aan elkaar. De zuiderburen kwamen er een paar keer gevaarlijk doorheen, maar hadden uiteindelijk een standaardsituatie nodig om op gelijke hoogte te komen. Het doelpunt kwam op naam van Lilian Vergeylen.

Invalbeurt Ulutas

Omdat beide teams de nodige wissels doorvoerden, werd het in de slotfase iets rommeliger. Het duel leek op een gelijkspel af te koersen, maar in de slotfase sloeg Nederland alsnog toe. “We hadden Furkan Ulutas in de ploeg gebracht”, sprak Schrassert Bert. “Voordat hij erin kwam vroeg ik hem: ‘Als ik je inbreng, geef je dan de beslissende pass?’, ‘Ja, trainer, ja, trainer’, zei hij. Hij stond er net in en gaf de bal diep op Elvic Jager. De bal kwam echter niet aan, maar belandde bij Mark Verkuijl. Die schoot de bal super rustig in de verre hoek.”

Het zorgde voor ontlading bij Onder 16. Niet veel later werd de wedstrijd afgefloten, waardoor de Nederlandse talenten hun debuut opluisterden met een overwinning. Tot tevredenheid van Schrassert Bert. “De jongens hebben hier zo lang naartoe geleefd. Als er een team verdiende het winnende doelpunt te maken, dan waren wij dat. Ook als we verloren hadden zou ik tevreden zijn geweest over deze eerste wedstrijd, maar nu helemaal. We hebben een plan uitgedacht en dat hebben de jongens hartstikke goed geprobeerd uit te voeren. We hebben grote stappen gemaakt als team en weerstand gehad van een absoluut topland. Ik ben hartstikke tevreden hoe we het hebben gedaan.”

Aanstaande donderdag speelt Onder 16 opnieuw tegen België. Die interland wordt gespeeld in Veldwezelt. De aftrap is om 11.00 uur. 

Statistieken

België - Nederland 1-2 (0-1).

Score: 13. Verkuijl 0-1, 47. Vergeylen 1-1, 80. Verkuijl 1-2.

Opstelling Nederland: Husselin, Bassey (41. Dijkstra), Mesbahi, Hato, Van der Riet, Smit (78. Ulutas), Nazih (68. Jager), Verkuijl, Vink, Oerip, Wolff (68. Appiah).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen