Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Gaal: 'Jongens hebben het plan fantastisch uitgevoerd'

KNVB Media
KNVB Media
16 november, 23:00

In the pocket! Oranje gaat naar het WK 2022 in Qatar. - Foto: KNVB Media

Helaas waren er geen Oranjefans om het feestje mee te vieren, maar dat maakte de vreugde bij spelers en staf van het Nederlands elftal niet kleiner. Oranje gaat naar het WK in Qatar en dat zorgde voor een uitgelaten stemming in de Rotterdamse Kuip. "We hebben het geflikt."

Iedereen droomt van het WK en nu zijn we er weer bij.

Aanvoerder Virgil van Dijk stond met een grote glimlach na afloop de NOS te woord. Hij sprak van een solide en verdiende overwinning. "We moesten een reactie geven na zaterdag en dat hehben we gedaan. We hebben niets weggegeven. Het ging vandaag puur om het resultaat. Plaatsing voor Qatar. En dat hebben we gedaan. Nu gaan we naar het WK. Ik kan niet wachten om deze groep jongens te leiden en iets moois neer te zetten. Het is nog een lange weg tot het WK, maar we hebben ons verdiend geplaatst."

Van Dijk, die EURO 2000 miste vanwege een zware knieblessure, erkende dat er veel druk op het duel zat. "Dat hebben we zelf veroorzaakt. Maar ook omarmd. Uiteindelijk zijn dit de wedstrijden die je wilt spelen. Natuurlijk wil je niet in de situatie komen dat de strijd om het WK-ticket in de laatste wedstrijd beslist moet worden, maar dat was nu eenmaal zo. We hebben karakter getoond. En het geflikt. Het is alleen heel jammer dat we dit niet met de fans kunnen vieren, want dat was het helemaal perfect geweest." 

Aanvoerder Virgil van Dijk kan zich opmaken voor zijn eerste eindtoernooi met Oranje.

Depay roemt achterhoede

Memphis Depay moest terugdenken aan het begin van de kwalificatiestrijd, toen Oranje een valse start maakte en met 4-2 in Turkije onderuit ging. "Zo zie je dat het allemaal anders kan lopen als je erin blijft geloven. We hebben vandaag met zijn allen gestreden en uiteindelijk zijn we verdiend gekwalificeerd. We hadden alles in eigen hand, maar het was wel de laatste kans. Ook al was dit niet onze beste wedstrijd, we hebben hem eruit gesleept. Vooral dankzij de achterhoede die vandaag heel solide was. Daardoor hebben we deze wedstrijd binnengehaald. We zijn enorm blij, want het heeft lang geduurd. Iedereen droomt van het WK en nu zijn we er weer bij."

Memphis Depay maakte zijn 38e treffer in zijn 75e interland.

Van Gaal: geen nagelbijten

Bondscoach Louis van Gaal moest vanwege de breuk in zijn heup, die hij afgelopen zondag opliep, de beslissende interland tegen Noorwegen noodgedwongen vanaf de tribune bekijken. En hoewel het lang spannend bleef, zat Van Gaal geen moment te nagelbijten. "Nee, want we hadden de wedstrijd geheel onder controle. We speelden 90 minuten lang zeer compact. Provocerende pressie, om de Noren te lokken en voorin wat meer ruimte te krijgen voor de diepgaande aanvallers Bergwijn en Danjuma. Het was minder aantrekkelijk, maar het gaf meer zekerheid. De jongens hebben het plan uitstekend uitgevoerd." 

Van Gaal keek uiteindelijk terug op een 'fantastische week'. "We hebben elkaar nog beter leren kennen, met diepte- en hoogtepunten. Vandaag hebben de jongens het plan fantastisch uitgevoerd. We hebben twee doelpunten gemaakt en de nul gehouden met een keeper die terugkomt uit het niets. Ik wilde geen vreemde eenden in de bijt en de groep gesloten houden, maar de jongens hebben Jasper direct weer omarmd."

Vreugde bij Steven Bergwijn, Denzel Dumfries, Frenkie de Jong en Memphis Depay na de 1-0 van Bergwijn.

Bergwijn: 'Ik raak hem heerlijk'

Ook Steven Bergwijn, die in de 84e minuut voor de bevrijdende treffer zorgde, stond na afloop te glunderen. "Na die klap in Montenegro geeft dit een gelukzalig gevoel. We zijn als team dicht bij elkaar gebleven en dat was belangrijk. Voor mezelf: als je de kans krijgt dan moet je hem pakken. Uit de beelden kwam snel naar voren dat de ruimte bij mij aan de rechterkant zou zijn en die heb ik benut."

Zijn treffer was van grote schoonheid. "Als ik hem aanneem, dan is het dralen. Dus ik moest gewoon meteen schieten. Ik raak hem heerlijk. Hij draait weg van de keeper en vliegt in het dak van het doel. Lekker. Voor de rest maakt het niet uit wie er scoort. Winnen was het belangrijkste vandaag."  

Naar Qatar! Naar Qatar! Oranje plaatst zich voor het WK na 2-0 zege op Noorwegen. Het wedstrijdverslag lees je hier.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen