Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Naar Qatar! Oranje plaatst zich voor het WK na zege op Noorwegen

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 november, 22:30

Hét moment van de wedstrijd. Steven Bergwijn schiet Oranje in de 84e minuut naar het WK en viert zijn treffer! - Foto: KNVB Media

Missie volbracht! Dankzij een 2-0 zege op Noorwegen, via late goals van Steven Bergwijn en Memphis Depay, heeft het Nederlands elftal zich voor de 11e keer in de historie geplaatst voor het WK. Oranje is erbij, eind volgend jaar in Qatar!

Een gelijkspel. Dat was wat Oranje in Rotterdam minimaal nodig had om groepswinnaar te worden en via de snelste kwalificatieroute de mondiale eindronde in de golfstaat te bereiken. De ploeg had zich in de slotfase van de gedenkwaardige zaterdagavond in Podgorica danig in de nesten gewerkt. Het WK-ticket leek in the pocket, maar in de laatste tien minuten werd een 0-2 voorsprong uit handen gegeven. Natuurlijk was er nog niets verloren en bood het afsluitende groepsduel met Noorwegen een laatste houvast. 

Het basisteam van Oranje tijdens het Wilhelmus.

Van Gaal in skybox

Oranje had na de sof in Montenegro 72 uur om alles rustig op een rijtje te zetten, maar in de voorbereiding ging het bepaald niet van een leien dakje. Justin Bijlow en Stefan de Vrij vielen door blessures weg, terwijl bondscoach Louis van Gaal onfortuinlijk een breuk in zijn heup opliep en zich alleen nog per rolstoel en golfkarretje kon voortbewegen. In De Kuip keek hij in zijn 50e interland als bondscoach toe vanuit skybox 32. Assistenten Danny Blind en Henk Fraser deden de coaching langs de lijn.

En dan ontbraken ook nog de trouwe Oranjefans in De Kuip. Die was al lang en breed volledig uitverkocht, totdat het kabinet afgelopen vrijdag vanwege de coronamaatregelen een streep zette door toeschouwers bij sportwedstrijden. Oranje moest het dus zonder de steun van het legioen doen. Hoewel, alle 43.000 fans die een kaartje hadden gekocht waren er toch beetje bij, dankzij de grote oranje doeken die de KNVB had vervaardigd met daarop alle namen van die supporters. 

Ze waren er toch nog een beetje bij. De namen van alle fans die een toegangsbewijs hadden voor Nederland - Noorwegen stonden gedrukt op grote oranje doeken die over de tribunes van De Kuip lagen.

Vertrouwen op thuisresultaten

Haalden al die bizarre omstandigheden misschien een beetje de druk van de ketel? Of wat lucht uit het ventiel? Het zou kunnen. Maar Oranje kon ook vertrouwen op vier uitstekende thuisoptredens in deze WK-kwalificatie. Alle averij werd immers buitenshuis opgelopen. Te beginnen met de 4-2 nederlaag in Turkije, in maart 2021 toen Frank de Boer nog bondscoach was. Onder Van Gaal, die het na de zomer overnam, leverden de bezoeken aan Noorwegen en Montenegro beide keren slechts een punt op. Maar thuis, op Hollandse bodem, zette de nationale ploeg perfecte resultaten met veel goals neer. 

Ditmaal liep het iets anders. Oranje speelde op resultaat en zegevierde met een kleine marge. Het was meer dan genoeg, zou na 90 minuten zakelijk en gedisciplineerd voetbal blijken.

Bondscoach Louis van Gaal zag de wedstrijd vanuit een skybox.

Cillessen terug op doel

Met Jasper Cillessen, Matthijs de Ligt en Steven Bergwijn op de posities van respectievelijk Bijlow, De Vrij en Donyell Malen ging het Nederlands elftal verre van furieus van start. Voor Oranje was balbezit, controle en geduld heilig. Bij vlagen werd de bal langdurig in de achterste linie rondgespeeld, om elke vorm van risico te vermijden. Het zorgde ervoor dat Cillessen, die op basis van zijn ervaring de voorkeur in de basis kreeg, nauwelijks iets te doen had in de eerste helft. Ook omdat de Noren, bij afwezigheid van vedette Erling Haaland, simpelweg niet bij machte waren om in de buurt van Cillissens doel te komen.

Aan de andere kant lukte Oranje om een paar kansjes te creëren, vaak na goede acties van vleugelaanvallers Bergwijn en Arnaut Danjuma. De opbrengst: twee kopballen en een verre volley van Memphis Depay en een schuiver voorlangs van Danjuma waren de aanvallende wapenfeiten in de eerste 45 minuten. Als Oranje hetzelfde op kon brengen in de tweede helft, dan was er weinig aan de hand en WK-deelname een feit.

Davy Klaassen en Daley Blind omsingelen de Noorse Feyenoorder Marcus Pedersen. 

Spannendste kwartier

De Noren hadden meer nodig, namelijk minimaal een doelpunt. Bondscoach Solbakken anticipeerde daarop door halverwege aanvallende krachten in de personen van Hauge en Thorstvedt in te brengen. Die laatste loste tien minuten na rust het eerste waarschuwingsschot (voorlangs). De Noorse druk nam daarna toe wat voor Oranjes technische staf het sein was om in de 73e minuut verdedigende middenvelder Marten de Roon in te brengen. Davy Klaassen mocht naar de kant.

Daarna brak het spannendste kwartier van deze WK-kwalificatie aan. Voor spelers, staf en miljoenen Oranjefans voor de buis. Depay kon nog twee keer uithalen, maar stuitte op de keeper en schoot naast. Nog meer nagelbijten. Totdat Steven Bergwijn in de 84e minuut op aangeven van Dunjuma met de buitenkant van zijn wreef fantastisch raak knalde: 1-0. Het bleek de verlossing voor Oranje, ook al besefte de ploeg onmiddellijk dat het niet in dezelfde val moest trappen als afgelopen zaterdag in Montenegro. Koppie erbij houden dus.

Feest in De Kuip met Nathan Aké en Matthijs de Ligt. 

Opnieuw Memphis 

Dat lukte. Sterker, vanuit de omschakeling werd de marge in blessuretijd verdubbeld. Opnieuw Bergwijn ging er op snelheid vandoor en gunde de goal aan de meegelopen Depay. Voor Oranjes aanvalsleider betekende dat alweer zijn 38e goal in zijn 75e interland. Ook werd hij met 12 goals gedeeld topscorer (met Harry Kane) van de Europese kwalificatieronde. Niet veel later volgde het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende Franse arbiter Turpin. 

Nogmaals, missie volbracht. Oranje gaat naar het WK, Turkije naar de play-offs. Eind goed, al goed. Ook voor bondscoach Van Gaal die na het bronzen WK van 2014 opnieuw een gooi gaat doen naar de absolute hoofdprijs in het interlandvoetbal: de wereldtitel. Over precies 1 jaar en 5 dagen gaat de eindronde in Qatar van start. Het winter-WK, van 21 november tot en met 18 december 2022. Oranje is erbij!

Reacties Oranje Reacties Oranje Louis van Gaal, Memphis Depay, Virgil van Dijk en Steven Bergwijn reageren op de winst op Noorwegen en de WK-plaatsing. "Plan is fantastisch uitgevoerd."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Noorwegen.

Kwalificatie WK 2022

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen