Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje walst over Gibraltar heen: 0-7

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
15 november, 16:45

Jurgen Ekkelenkamp zorgde op fraaie wijze voor de 0-6 tegen Gibraltar. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft maandagmiddag zonder problemen afgerekend met Gibraltar, de hekkensluiter in de EK-kwalificatiegroep. In het Victoria Stadium won de ploeg van Erwin van de Looi met 0-7. Joshua Zirkzee (twee keer), Crycensio Summerville, Ki-Jana Hoever, Brian Brobbey, Jurgen Ekkelenkamp en Daishawn Redan maakten de treffers.

Nederland had zoals verwacht weinig te vrezen van Gibraltar. De thuisploeg trok zich terug en Jong Oranje zocht geduldig naar de ruimte in de defensie. Het was wachten op de eerste treffer.

Deze viel uiteindelijk na ruim een kwartier. Nadat eerder Ekkelenkamp de lat had geraakt, zorgde basisdebutant Summerville na een mooie aanval voor de openingsgoal op aangeven van Zirkzee. Vijf minuten later lag de bal opnieuw in het net. Rechtsback Hoever stormde op en schoot raak.

De basiself van Jong Oranje in Gibraltar.

Vijf treffers na rust

Na rust schroefde Jong Oranje het baltempo op en daarmee ook de score. Brobbey, vrijdag nog invaller tegen Bulgarije, scoorde na drie minuten uit een goed ingestudeerde corner. Niet veel later maakte Zirkzee de vierde en vijfde goal, beiden op aangeven van Hoever.

Twintig minuten voor tijd zette ook Ekkelenkamp zijn naam op het scorebord. De middenvelder had daarvoor al voor één van de hoogtepunten van de wedstrijd gezorgd met een spectaculaire omhaal. Zijn inzet ging helaas over.

Bij de 0-6 ontving Ekkelenkamp de bal uit een lange pass van Wouter Burger, die in de tweede helft zijn debuut maakte. Ekkelenkamp was daarna met een knappe actie de aangever bij de zevende goal van Jong Oranje, gemaakt door invaller Redan.

Rechtsback Ki-Jana Hoever was trefzeker en verzorgde twee assists.

De 0-7 was een evenaring van de grootste uitoverwinning ooit van Jong Oranje. Na San Marino in 1997 was het de derde keer dat Van de Looi met Jong Oranje met deze cijfers buitenhuis won. Vorig jaar lukte het hem ook in de EK-kwalificatie op bezoek bij Wit-Rusland en Cyprus.

Erwin van de Looi

Van de Looi was na afloop tevreden met het resultaat, maar zag ook verbeterpunten. "We hebben gedaan wat we moesten doen en een goede uitslag neergezet. Ik vind wel dat het tempo in de eerste helft te laag lag. Het was ook lastig voetballen tegen een ploeg die zich terugtrok op een niet gesproeid kunstgrasveld. We speelden met drie centrale aanvallers. Dan moet je zorgen dat je hen voortdurend weet te vinden. Dat gebeurde helaas te weinig."

In de rust zette de KNVB-coach de puntjes op de i. "We speelden in de tweede helft beter. Het tempo lag hoger en daarmee waren we direct een stuk gevaarlijker. We maakten een aantal goede goals en hadden zelfs nog met grotere cijfers kunnen winnen. Helaas zat het in de afwerking niet altijd mee."

Erwin van de Looi evenaarde voor de derde keer het uitzegerecord van Jong Oranje.

Na vijf wedstrijden in de EK-kwalificatie heeft Jong Oranje dertien punten. Hiermee staat de ploeg samen met Zwitserland bovenaan. Van de Looi. "Ik kijk met een goed gevoel terug op de eerste maanden met deze groep. Je ziet dat een aantal spelers zich goed ontwikkelt en ook in de breedte worden we sterker. Met Wouter Burger, Crycensio Summerville en Micky van de Ven hadden we er deze keer drie nieuwe jongens bij. Die hebben een goede indruk op mij achtergelaten. Dit betekent dat ook de spelers die er op het begin bij waren op scherp worden gezet."

Hervatting in maart

Jong Oranje hervat de EK-kwalificatie na de winter. Op 25 maart gaat de ploeg op bezoek in Bulgarije. Vier dagen later komt directe concurrent Zwitserland op bezoek.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen