Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aftellen naar Cyprus - OranjeLeeuwinnen; eerste ontmoeting ooit

KNVB Media
KNVB Media
22 oktober, 12:30

De OranjeLeeuwinnen spelen vanavond in de AEK Arena in havenstad Larnaca. - Foto: KNVB Media

Voor de OranjeLeeuwinnen staat vanavond de derde wedstrijd van de WK-kwalificatie op het programma. Oranje neemt het in Larnaca op tegen het nog puntloze Cyprus. Het duel begint om 20.45 uur. Om alvast op te warmen heb je hier 11 feiten over de ontmoeting van vanavond.

1) Vanaf 20.20 uur allemaal inschakelen op NPO3. Op dat tijdstip begint namelijk de voorbeschouwing op Cyprus - Nederland, waarna het duel vanaf 20.45 uur live te zien is. Alle kwalificatieduels van de OranjeLeeuwinnen voor het WK in 2023 en het EK in 2025 worden uitgezonden door de NOS dat eerder al beschikte over de uitzendrechten van de eindtoernooien.

2) Hoe vaak wonnen de Oranjevrouwen van Cyprus? Nog nooit. Dat lijkt misschien verrrassend, maar heeft alles te maken met het feit dat beide landen ook nog nooit tegenover elkaar stonden. De interland van vanavond is de eerste ontmoeting ooit.

Op Cyprus is de zomer nog niet voorbij. Bij de aftrap vanavond zal de temperatuur nog boven de 20 graden zijn. Jill Baijings, Janou Levels en Joëlle Smits kunnen het zonnetje wel waarderen tijdens een van de teamwandelingen in Larnaca.

3) Desondanks zullen weinig internationals verrast zijn over de lokale omstandigheden op Cyprus. Oranje nam namelijk jarenlang deel aan het toernooi om de Cyprus Cup, het landentoernooi dat jaarlijks in het voorjaar op het programma staat. De KNVB stond in 2008, samen met de Engelse en Schotse bond, aan de wieg van de Cyprus Cup. Oranje deed in 2015 voor het laatst mee aan de Cyprus Cup, vanaf 2017 speelde de ploeg op het sterker bezette toernooi om de Algarve Cup.

4) Nederland bezet momenteel achter Tsjechië (op doelsaldo) de tweede plaats in groep C van de WK-kwalificatie. Vorige maand opende de ploeg de reeks met een 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië. Vivianne Miedema maakte de enige Oranjetreffer. Vier dagen later werd de uitwedstrijd in IJsland met 0-2 gewonnen dankzij goals van Danielle van de Donk en Jackie Groenen. Cyprus kreeg in diezelfde interlandperiode twee keer dik klop en verloor beide uitwedstrijden in Wit-Rusland (4-1) en Tsjechië (8-0). Aanvaller Anti Violari scoorde namens de Zuid-Europese eilandbewoners.

Stefanie van der Gragt (links) tijdens een van de trainingen van de Cyprus Cup in 2013. Zij zou in dit toernooi haar Oranjedebuut maken. Links Anouk Dekker, in het midden Lieke Martens.

5) Bij Oranje staat Stefanie van der Gragt op scherp. Zij kreeg in het eerste WK-kwalificatietreffen met Tsjechië een gele kaart. Mocht zij vanavond opnieuw tegen een prent oplopen, dan is zij geschorst voor het volgende kwalificatieduel, aanstaande dinsdag in Wit-Rusland. Van der Gragt maakte overigens haar Oranjedebuut op Cypriotische bodem, in 2013 tegen Zwitserland op de Cyprus Cup.

6) Voor Janou Levels is het een bijzondere week. De 20-jarige linksback van PSV kreeg voor het eerst een uitnodiging voor Oranje en kan - als ze speelminuten krijgt - vanavond dus haar debuut maken. Ook zes andere speelsters uit de selectie van bondscoach Mark Parsons wachten nog op hun haasje: Jill Baijings, Fenna Kalma, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra en de keepers Daphne van Domselaar en Barbara Lorsheyd.

Oranje-nieuweling Janou Levels heeft op de training lol met Shanice van de Sanden.

7) Janou Levels, die volgende week 21 jaar wordt, is niet de jongste speelster in de selectie van de OranjeLeeuwinnen. Dat is Jill Baijings. De middenvelder viert in januari haar 21e verjaardag. De oudste OranjeLeeuwin is Sari van Veenendaal. De 31-jarige goalie en aanvoerster is net een maandje ouder dan Sherida Spitse. De selectie telt nog vier andere 'dertigers': Danielle van de Donk, Kika van Es, Renate Jansen en Barbara Lorsheyd tellen allen 30 lentes.

8) De aanvoerder van de OranjeLeeuwinnen draagt vanavond en dinsdag een aanvoerdersband in de kleuren van OneLove. OneLove is de gezamenlijke campagne van het voetbal voor verbinding en dus tegen alle vormen van discriminatie. Het is een van de 20 onderdelen van het aanvalsplan waarmee racisme en discriminatie in het voetbal wordt bestreden. OneLove OneLove Samen zetten we discriminatie buitenspel. 9) De OranjeLeeuwinnen kwamen in het verleden twee keer eerder in actie op 22 oktober. Beide keren in het kader van de EK-kwalificatie en met wisselend succes. In 1988 verloor Nederland in Noorwegen (2-1), maar tien jaar geleden klopte de ploeg onder leiding van bondscoach Roger Reijners in Vrbovec Kroatië met 0-3 dankzij goals van Manon Melis, Kirsten van de Ven en Sylvia Smit.

10) Oranje is momenteel de nummer 4 van de FIFA-wereldranglijst. Tegenstander Cyprus vinden we terug op plek 126. Van de Europese landen staan alleen Armenië, Noord-Macedonië en Andorra lager geklasseerd op de mondiale vrouwenranking die door 168 landen wordt gevormd. Cyprus wist zich nooit eerder te kwalificeren voor een EK- of WK-eindtoernooi.

11) De wedstrijd wordt vanavond gespeeld in de AEK Arena, de thuishaven van AEK Larnaca. Bij die club speelden tien jaar geleden nog de voormalig internationals Kevin Hofland en Tim de Cler. In het stadion is plaats voor 7.400 toeschouwers. De AEK Arena werd vijf jaar geleden geopend en ligt pal naast het GSZ-stadion waar de OranjeLeeuwinnen tijdens diverse Cyprus Cups speelden.

Oranje won vorige maand het WK-kwalificatieduel in IJsland met 0-2. Hier de highlights!

 

Kwalificatie WK 2023

Hoe staan de OranjeLeeuwinnen ervoor in de kwalificatie voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen