Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong OranjeLeeuwinnen niet tevreden met 1-1 gelijkspel in Noorwegen

Francis Grondhuis
KNVB Media
21 oktober, 22:00

Nikita Tromp zette de Jong OranjeLeeuwinnen in de eerste helft naast Noorwegen. - Foto: KNVB Media

Voor de Jong OranjeLeeuwinnen komt de lat steeds hoger te liggen. Nu steeds meer speelsters de overstap maken naar 'het grote Oranje' neemt de druk op de Oranjetalenten toe. Ook al spelen ze nog louter oefeninterlands, presteren en resultaat halen staan voorop. Het 1-1 gelijkspel donderdag in Noorwegen voelde daarom als een tegenvallend resultaat.

De Jong OranjeLeeuwinnen werden – toen nog als Vrouwen onder 23 – in april 2019 in het leven geroepen. Het voornaamste doel: de doorstroming tussen de jeugdteams en de OranjeLeeuwinnen te verbeteren. Voorheen was het 'grote Oranje' voor veel talenten een brug te ver, zeker na de definitieve doorbraak van de Leeuwinnen naar de internationale top. Interlands en trainingsactiviteiten ná Onder 19 waren daarom cruciaal. 

Jong OranjeLeeuwinnen-coach Stefan Hoogsteder: 'We zijn enorm trots op de meiden die voor Oranje zijn opgeroepen.'

Oversteek naar Oranje

In relatief korte tijd heeft een flink aantal speelsters ook daadwerkelijk de oversteek gemaakt: Lynn Wilms, Joëlle Smits, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra en Daphne van Domselaar behoren allen tot de Oranjeselectie die in het kader van de WK-kwalificatie deze week Cyprus en Wit-Rusland aandoet. Dat geldt ook voor Janou Levels die haar eerste uitnodiging kreeg en Fenna Kalma die werd overgeheveld na het geblesseerd afhaken van Lineth Beerensteyn. "Fantastisch voor die meiden. Daar zijn we enorm trots op", aldus coach Stefan Hoogsteder.

Het gevolg was wel dat Hoogsteder op zijn beurt deze week ook weer een aantal nieuwe gezichten verwelkomde. Zoals Chimera Ripa (sc Heerenveen) die nooit eerder voor een nationaal jeugdteam uitkwam en Kayra Nelemans (ADO Den Haag) die na Oranje onder 16 uit beeld raakte. Daarnaast kreeg Hoogsteder ook vier afmeldingen wegens blessures: van Esmee Brugts (PSV) en het sc Heerenveen-drietal Dana Foederer, Dana Philippo en Roos van der Veen. "Daarmee gebeurde er ook wel iets in onze groep", merkte de Gelderlander die tevens coördinator is van de nationale meidenjeugdteams.

Noorwegen met 5-3-2

Ashleigh Weerden kreeg twee goede kansen.

Toch noemde zijn Noorse collega Nils Lexerød de Nederlandse equipe vooraf 'één van de beste Onder 23-teams van Europa'. Vooral van het optreden vorige maand tegen Zweden (3-0 winst in Uden) was hij onder de indruk. Dat niveau haalde de ploeg donderdag in het Melløs Stadion van Moss niet, moest Hoogsteder erkennen. Dat had vooral te maken met de tegenstander die met een 5-3-2 systeem op de proppen kwam en dat op een zeer gedisciplineerde manier uitvoerde. "Bij balverlies stond Noorwegen in no time weer massaal achter de bal. Het vergde van ons veel energie, creativiteit, vaardigheid en de juiste afstemming om daar doorheen te voetballen. Tegen een tegenstander die natuurlijk loert op de omschakeling."

Ook nog onder zware omstandigheden, want er waaide een harde wind door het Oslofjord en veld van het Melløs Stadion had al wat klappen van het herfstseizoen moeten incasseren. Dat alles zorgde ervoor dat de Jong OranjeLeeuwinnen een pittige strijd voor de kiezen kregen. "Alle credits voor Noorwegen, want dit was een serieus niveau en ze voerden hun strijdplan goed uit. Desondanks vind ik dat we hier hadden moeten winnen. We kunnen beter en we moeten beter. We leggen de lat nu eenmaal erg hoog."

Tegentreffer na opbouwfout

Nederland kreeg ook de kansen op de volle buit, maar moest eerst een achterstand rechtbreien. De enige kans die Noorwegen kreeg was meteen raak. En dat mocht Oranje zichzelf aanrekenen. In de 20e minuut ging het in de opbouw goed mis toen centrale verdediger Marit Auée de bal naar haar kompaan achterin Lisa Doorn wilde spelen. Een onschuldige breedtepass op de middellijn, maar de Noorse spits Celin Bizet Ildhusøy was er als de kippen bij om hem te onderscheppen en de vrije tocht richting keeper Moon Pondes te maken: 1-0. "Zo'n fout wordt op dit niveau meteen afgestraft", aldus Hoogsteder.

Gelukkig voor de Jong OranjeLeeuwinnen kreeg Nikita Tromp acht minuten later de bal na een vrije trap vanaf de flank pardoes voor haar voeten. Zonder na te denken schoot Tromp de bal met links droog tegen de touwen: 1-1. In totaal creëerde Oranje nog vier goede kansen. Invaller Chimera Ripa, die debuteerde in het oranjeshirt, kon vanaf 11 meter inschieten en ook Ashleigh Weerden kreeg tweemaal de mogelijkheid om Nederland op voorsprong te schieten.

Kirsten van de Westeringh.

Naïef

Opmerkelijk was ook de actie van Kirsten van de Westeringh die na een voorzet van Romée Leuchter in kansrijke positie duidelijk aan haar arm werd getrokken. Van de Westeringh ging zelf door, maar was tezeer uit balans om de bal nog goed te kunnen raken. Een penalty kreeg ze niet meer. "Daar zijn we dan te eerlijk, te naïef in", vond Hoogsteder. 

In het provinciestadje Moss, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Oslo, slaagden de Oranjetalenten er ook in de derde ontmoeting niet in de Noorse generatiegenoten te verslaan. Een tegenvaller, maar ook een waardevolle wedstrijd in het leerproces van de ploeg. Of zoals Hoogsteder het noemde: een kijkje in de toekomst. "Dit soort tegenstanders ga je vaker krijgen. Vandaag waren we met ons positiespel onvoldoende in staat om daar meer uit te halen. We kunnen beter."

Maandag tegen Italië

Dat mogen de Jong OranjeLeeuwinnen maandag laten zien, als ze opnieuw in actie komen. In Almere is Italië de tegenstander. "Waarschijnlijk zullen zij niet zo gegroepeerd spelen als Noorwegen. Ik verwacht een ploeg die meer de aanval zoekt, dus het wordt per definitie een andere wedstrijd." Jong OranjeLeeuwinnen - Jong Italië wordt gespeeld in het Yanmar Stadion, de thuishaven van Almere City FC. Kaarten voor dit duel zijn vanaf € 5,- verkrijgbaar in de KNVB Ticketshop.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Noorwegen - Nederland.

 

OranjeLeeuwinnen op Facebook

Meer te weten komen over de OranjeLeeuwinnen? Kijk dan op onze Facebookpagina. Hier vind je het laatste nieuws rondom de speelsters, wedstrijden en kaartverkoop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen