Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Duitsland in oefenduel te sterk voor Onder 19

KNVB Media
KNVB Media
12 oktober, 20:00

Emanuel Emegha maakte de enige treffer van Onder 19 in de wedstrijd tegen Duitsland.. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar speelt ter voorbereiding op de EK-kwalificatie een sterk bezet oefentoernooi in Slowakije. Na de fraaie zege op Portugal en de teleurstellende nederlaag tegen het gastland was Duitsland in het laatste duel de te sterk: 4-1. "Het was efficiëntie versus slordigheid voor de goal."

Oud-trainer Co Adriaanse heeft er een term voor uitgevonden: scorebord-journalistiek. Dat je op basis van een 4-1 uitslag denkt: die zijn weggespeeld. Maar wie de wedstrijd heeft gezien en rustig analyseert, weet dat de verhoudingen in het veld dichterbij elkaar lagen. Zo'n wedstrijd was het oefenduel van Onder 19 tegen de Duitse leeftijdsgenoten in het Å tiavnicky - stadion in de Slowaakse stad Bansha Bistrica. "Ik heb de beelden van onze analisten net teruggekeken", zegt coach Bert Konterman. "We hebben negen goede kansen gecreëerd en de Duitsers een stuk of acht. Dan weet je waar het verschil zit." 

Middenvelder Fedde de Jong houdt het overzicht.

Volle bak

Emanuel Emegha was de enige speler van Onder 19 die rustig bleef voor goal. Hij liep in de zeventiende minuut een voorzet van Youri Baas binnen bij de tweede paal na een mooie aanval over de linkerflank. Het was de gelijkmaker nadat de Duitsers al in de zesde minuut op voorsprong waren gekomen via Kwadwo Baah. In het vervolg van de eerste helft waren er kansen over en weer, die alleen Duitsland benutte en via doelpunten van Armindo Sieb en  Robert Wagner uitliepen naar 3-1. 

Toch was Konterman in de rust beter te spreken dan tijdens de confrontatie met Slowakije. "Toen was de concentratie en inzet niet honderd procent. We hebben nu veel meer laten zien." Maar sommige dingen moeten absoluut beter. "We verdedigen soms nog op jeugdniveau. Daar komen we nu niet meer mee weg. We moeten leren om volle bak te verdedigen. Met elkaar. En met meer energie. Dan kom je ook niet in die fysieke duels. Het is aan ons als staf om daaraan te gaan werken met de jongens." 

— 'We zitten in een proces. We moeten ons als team ontwikkelen.'

Perspectief  

Youssef Amyn bracht Duitsland een kwartier na rust op een geflatteerde 4-1 voorsprong, terwijl Nederland ook in de tweede helft kansen bleef missen. Dat zou ook de eindstand worden. Konterman kijkt met een goed gevoel vooruit naar de eerste kwalificatieronde voor het EK 2022. "Ten opzichte van de wedstrijd tegen Italië (3-0 nederlaag) een maand geleden hebben we echt een stap gemaakt. We zitten in een proces. We moeten ons als team ontwikkelen. Dat hebben we hier in Slowakije gedaan met een uitstekende prestatie tegen Portugal, een teleurstelling tegen Slowakije en tot slot een leerzaam duel tegen Duitsland. We willen natuurlijk altijd winnen, maar de vele kansen tegen Duitsland bieden perspectief."

EK 2022 Onder 19 in Slowakije

Onder 19 werkt toe naar de eerste kwalificatieronde voor het EK 2022. De ploeg is ingedeeld bij Israël, Cyprus en Moldavië. De wedstrijden staan - op dit moment - voor november 2021 op het programma en worden gespeeld in Israël. In de eerste ronde van de EK-kwalificatie spelen er 52 landen in 13 groepen. De nummers één en twee plaatsen zich, evenals de beste nummer drie gemeten over alle groepen, voor de finaleronde van de EK-kwalificatie, de zogenoemde Eliteronde. In de Eliteronde stroomt Portugal in en spelen er 28 landen om zeven startbewijzen voor het EK 2022.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Duitsland - Onder 19.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen