Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wijze lessen voor Onder 17 na nederlaag tegen Spanje

KNVB Media
KNVB Media
8 oktober, 19:15

Onder 17 is in Spanje voor een tweeluik tegen het gastland. - Foto: KNVB Media

Een maand na de winst op Engeland in de finale om de prestigieuze Syrenka Cup speelt het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar een tweeluik in en tegen topland Spanje. In het eerste duel in stadion Guillermo Amor in Benidorm bleken de Spaanse leeftijdsgenoten met 2-0 te sterk.

Onder 17 is vrijgeloot voor de eerste kwalificatieronde voor het EK 2022. In plaats daarvan speelt het twee vriendschappelijke duels aan de Costa Blanca tegen Spanje. In eerste instantie zou ook Mexico als tegenstander fungeren maar dat land moest helaas afzeggen. Evenals de vervanger Wales. Dat was jammer, want het is altijd goed om te proeven van nieuwe speelstijlen, te ruiken aan andere voetbalculturen, met name van andere continenten. Maar goed, een tweeluik tegen topland Spanje daar worden de Oranjetalenten ook niet slechter van.

— De spelers van Onder 17 maken zich klaar voor een training in Spanje.

Nooit verloren

Dat bleek meteen in het eerste duel in Benidorm. Winnen is altijd het doel, maar van een nederlaag kun je beter worden, zeker op deze jonge leeftijd. Spanje won met 2-0. "En dat was de eerste keer dat deze generatie een nederlaag leidt bij een nationaal team, zegt coach Mischa Visser. "De meeste spelers zijn gestart bij Onder 14 en hebben een half seizoen voor Onder 15 gespeeld. Daarna kwam corona, maar bij de herstart van de jeugdinterlands vorige maand hebben we de Syrenka Cup gewonnen in Polen."

Nederland won in Polen van Noorwegen en Engeland en speelde gelijk tegen het gastland. "Dat zijn prima tegenstanders maar de weerstand die we tegen Spanje ervaren is vele malen groter", zegt Visser. "Spanje is niet voor niets net als wij vrijgeloot voor de eerste kwalificatieronde. Dat zegt iets over de kwaliteit en dat is ook de reden dat we tegen ze willen oefenen."

— Onder 17 won een maand geleden in Polen de Syrenka Cup.

Theater en bombarie

Maar dan moet je wel top zijn in alles wat je doet. "En dat waren we niet", zegt Visser. "We waren te slordig, leden teveel balverlies." Toch ontpopte zich in de eerste helft een gelijkwaardig spelbeeld, waarbij Onder 17 de beste kansen kreeg. "Ons laatste kwartier was het beste", zegt Visser, "dus we gingen niet met een slecht gevoel de rust in."  

Tien minuten na rust ging het mis. In een tijdsbestek van 3 minuten minuten liep Spanje uit naar 2-0. Eerst kon Javier Boñar Franco in de 54ste minuut uit een ingooi de 1-0 binnen tikken. Drie minuten later verschalkte Iker Bravo Solanilla keeper Roy Steur, zijn ploeggenoot bij Bayer Leverkusen. Wederom uit een spelhervatting, een vrije trap dit keer. Visser: "Daarna hebben we heel energie in de wedstrijd gestoken om de aansluitingstreffer te maken, maar echte kansen hebben we niet meer gekregen. Bij de Spanjaarden komt dan ook die Zuid-Europese voetbalcultuur naar boven om de overwinning over de streep te trekken. Het hele palet aan theater en bombarie ging open. Dan moet je onverstoorbaar blijven, maar dat lukte niet helemaal. Een wijze les."

— De staf van Onder 17.

Onverstoorbaar 

Een les die Onder 17 meeneemt naar zondag want dan staat in Estadio Olímpic Camilo Cano in La Nucia wederom een duel met Spanje op het programma. Visser: "Dan krijgen andere jongens een kans, want we willen iedereen onder deze weerstand aan het werk zien. Voor nu zijn we teleurgesteld. Licht gefrustreerd ook wel dat we niet onverstoorbaar zijn gebleven. Dat nemen we mee naar zondag, dan kunnen we laten zien dat we lering uit deze wedstrijd hebben getrokken."

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Spanje - Onder 17

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen