Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 groepswinnaar na gelijkspel tegen Tsjechië

Willem Korenromp
KNVB Media
5 oktober, 21:45

Hanna Huizenga zorgde vanaf elf meter voor de enige Nederlandse treffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de volgende ronde van de EK-kwalificatie. Een gelijkspel tegen Tsjechië volstond dinsdagavond op sportpark Parkzicht in Uden voor het team van KNVB-coach Thomas Oostendorp.

Voor Speelsters onder 17 was het na de overwinning van zaterdag op Slovenië (3-0) duidelijk wat er moest gebeuren tegen Tsjechië: winnen. Of anders op zijn minst gelijkspelen om de eerste plaats in de kwalificatiepoule vast te houden. De Nederlandse meiden kregen legio kansen, maar behoudens een benutte strafschop van Hanna Huizenga lukte het maar niet om te scoren. Tsjechië zorgde amper voor gevaar maar scoorde eveneens vanaf de strafschopstip, waardoor er na negentig minuten een 1-1 eindstand op het scorebord stond.

Meer verdiend

Ondanks de gemiste kansen was KNVB-coach Thomas Oostendorp tevreden met dat wat zijn ploeg liet zien. "Als je ziet hoe we ons spel hebben verbeterd ten opzichte van de wedstrijd tegen Slovenië, dan mogen we daar trots op zijn. Wel vind ik dat we vandaag meer hadden verdiend. We hadden 75 á 80 procent balbezit, hebben achttien kansen gehad, waaronder een aantal honderdprocentkansen. Maar het lukte maar niet om die bal er in te krijgen."

Dat laatste was vooral te wijten aan de Tsjechische keepster Zuzana Kozurikova. De sluitpost wist zich te onderscheiden met een aantal knappe reddingen en bleef in meerdere één-tegen-éénsituaties op de been. Daarnaast verdedigden de Tsjechen stug. Soms zelfs met zes speelsters in het vijfmetergebied, waardoor lage voorzetten vanaf de flanken vaak prooi waren voor de verdediging.

Wieke Kaptein gaat het kopduel aan met de Tsjechische Julie Freislerova

Strafschoppen

De enige keer dat Kozurikova een antwoord schuldig moest blijven, was toen ze bij een strafschop oog in oog stond met Hanna Huizenga. Nederland kreeg die penalty nadat een schot met twee handen werd geblokt door Katerina Vithova. Huizinga hield het hoofd koel en schoot de bal hard onderin de hoek.

Tsjechië was tot dat moment amper gevaarlijk geweest en ook in de rest van de wedstrijd noteerde de tegenstander amper kansen. Toch kwam de ploeg vlak na rust op gelijke hoogte. Bij een counter nam de linksbuiten de bal ietwat gelukkig mee, waarna ze binnen de Nederlandse 'zestien' onderuit werd gehaald door de verder uitstekend spelende Daliyah de Klonia. Vithova ging achter de bal staan namens de Tsjechen en schoot de strafschop achter Roos van Eijk.

De gelijkmaker was een domper voor Speelsters onder 17, dat in het vervolg opnieuw op jacht ging naar de voorsprong. Maar wat het team van Oostendorp ook probeerde, de winnende treffer viel maar niet. De Tsjechen verdedigden het gelijkspel met verve. Naar mate het eindsignaal dichterbij kwam begon de opponent ook tijd te rekken om het punt over de streep te trekken. 

Aanvoerder Sterre Kroezen dribbelt tussen twee Tsjechische speelsters door.

Wrang

Toen het laatste fluitsignaal klonk, waren er dan ook teleurgestelde gezichten bij de Nederlandse speelsters. Ondanks dat ze groepswinnaar waren geworden, voelde het wrang dat ze dit deel van de EK-kwalificatie niet met een overwinning konden afsluiten. "De eindstand reflecteerde niet de kansenverhouding", sprak Oostendorp. "Maar nogmaals: over ons spel mogen we heel tevreden zijn. Waar we tegen Slovenië veel via het centrum speelden, wisten we nu de ruimtes veel beter te bespelen, ook via de flanken. We hadden misschien iets beter positie kunnen kiezen voor het doel en iets scherper moeten zijn op de afvallende bal, maar verder mogen we best tevreden zijn."

Doordat Nederland de eerste kwalificatieronde als groepswinnaar afsluit heeft het een betere uitgangspositie in de volgende ronde, die in het nieuwe kalenderjaar wordt afgewerkt. Daarin worden de op papier sterkere tegenstanders ontlopen. "Het doel was het team verder te ontwikkelen, goed voetbal te spelen en eerste worden in de poule. Daar zijn we in geslaagd, dat is top", besloot Oostendorp.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van het duel tussen Tsjechië en Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen