Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 onderuit in tweede duel tegen Mexico

Willem Korenromp
KNVB Media
21 september, 16:30

Teleurstelling bij invalster Esmee Brugts na de tweede Mexicaanse treffer. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 is er niet in geslaagd opnieuw te winnen van Mexico onder 20. Waar het team van KNVB-coach Roos Kwakkenbos zaterdag nog met 7-0 won, ging het dinsdag op sportpark Vondersweijde in Oldenzaal nipt onderuit: 2-1.

Op voorhand ging Kwakkenbos er al vanuit dat het niet gemakkelijk ging worden. Ondanks de ruime overwinning toonde Mexico zich zaterdag al bijzonder fel en bleef het druk zetten. "We hadden wel verwacht dat Mexico er nog een tandje bij zou doen en het niet weer zo'n wedstrijd als zaterdag wilde laten worden. Zij hebben de overwinning ook echt afgedwongen. Ze maakten het ons een stuk lastiger. Wij kwamen er amper doorheen."

Vrouwen onder 19 begon bovendien met een compleet ander team dan drie dagen geleden. Alleen Emmeke Henschen en Tess van Bentem bleven staan, verder koos Kwakkenbos voor negen andere speelsters. "Maar dat was een bewuste keuze. In aanloop naar de EK-kwalificatie in oktober wilden we graag iedereen laten spelen, zodat we een goed beeld kregen. Maar door die wisselingen was het soms wel zoeken in de afstemming."

De basisformatie van Vrouwen onder 19.

Onwennig

Het ontwennige spel zorgde een aantal keer voor balverlies. Soms op gevaarlijke plekken, waardoor Mexico er uit kon komen. Met steekpasses wisten de Noord-Amerikanen de ruimte achter de Nederlandse verdediging te bespelen en gevaar te stichten. Toch was het Vrouwen onder 19 dat op voorsprong kwam. Na 21 minuten werkte Shi-jona Martina de bal achter de Mexicaanse doelvrouw Natalia Acuna. Zeven minuten later zorgde Paola Garcia voor de gelijkmaker. 

In de tweede helft voerde Kwakkenbos een aantal wijzigingen door, maar het spel van Nederland bleef moeizaam. "Waar we zaterdag overal tussen zaten en veel tussen de linies doorspeelden, lukte dat vandaag veel minder. We probeerden het wel, maar het vervolg was moeizaam. We hadden minder loopacties in de diepte, waardoor de steekpass uitbleef. Daardoor konden we niet gevaarlijk worden."

Nayomi Buikema valt Shi-jona Martina in de armen na de openingstreffer.

Mexicaans gevaar

Mexicaans gevaar was er wel. Na 71 minuten dook Garcia opnieuw op voor het Nederlandse doel en maakte haar tweede treffer van de middag. Vrouwen onder 19 probeerde in de slotfase nog iets te forceren. De ingevallen speelsters brachten energie en diepgang, waardoor Mexico op omvallen leek te staan, maar de gelijkmaker bleef uit. "Maar we bleven er wel voor gaan, dat vond ik positief", zegt Kwakkenbos. "Als de wedstrijd nog een paar minuten langer had geduurd, ben ik ervan overtuigd dat de gelijkmaker was gevallen."

Dat Vrouwen onder 19 na afloop van de wedstrijd nog wel de penaltyserie won (4-3) was een pleister op de wond. En ondanks het verlies was Kwakkenbos niet ontevreden met wat ze de afgelopen dagen heeft gezien van haar team. "Voor ons waren deze twee duels een super goede voorbereiding richting de EK-kwalificatie. Voor het groepsgevoel was het misschien fijner geweest om vandaag positief af te sluiten, maar zo moeten we niet kijken. We hebben twee fantastische wedstrijden in de benen tegen een tempramentvolle tegenstander. Dat is een ervaring die we meenemen in onze bagage richting de EK-kwalificatie."

Senna Koeleman in duel met Paola Garcia. De Mexicaanse was goed voor twee doelpunten.

EK 2022 in Tsjechië

Het tweeluik tegen Mexico gold als voorbereiding op de eerste kwalificatieronde voor het EK 2022 in Tsjechië. Vrouwen onder 19 is ingedeeld in een groep met Schotland, Oostenrijk en Oekraïne. Het kwalificatietoernooi wordt van 20 tot en met 26 oktober 2021 in Nederland gespeeld.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van de wedstrijd Vrouwen onder 19 - Mexico.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen