Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen starten Olympische voorbereiding met verlies in Italië

Francis Grondhuis
KNVB Media
10 juni, 19:15

Merel van Dongen speelde in Ferrara haar 50e interland voor Oranje. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn de voorbereiding op de Olympische Spelen met een nederlaag gestart. Oranje was in de eerste oefeninterland niet opgewassen tegen Italië. Een onterecht gegeven strafschop besliste het treffen in het warme Ferrara: 1-0.

Min of meer in de luwte van EURO 2020, dat morgen in Rome van start met het treffen tussen Italië en Turkije, startten de OranjeLeeuwinnen maandag hun Olympische voorbereiding. Ze hebben nog een lange periode te overbruggen voordat ze de Olympische hymne gaan horen klinken. Achter het zware clubseizoen kon afgelopen weekend een punt worden gezet, maar de eerste groepswedstrijd in Tokio tegen Zambia staat pas op 21 juli op de kalender.

Zes weken en twee dagen voorbereiding, waarin de balans moet worden gevonden tussen rust, ontspanning, optrainen en topfit worden. Voor dit eerste blok zijn Italië en Noorwegen als oefentegenstanders gestrikt. Interlands tegen twee sterke Europese ploegen, die bondscoach Sarina Wiegman de laatste inzichten zullen verschaffen om tot haar definitieve Olympische selectie te komen. Woensdag 16 juni brengt zij de groep terug tot 18 speelsters, plus vier stand-by speelsters.

De basis van Oranje met staand v.l.n.r: Van Veenendaal, Van Dongen, Van der Gragt, Nouwen, Spitse en Folkertsma. Voorste rij (v.l.n.r.) Van de Donk, Jansen, Snoeijs, Groenen en Beerensteijn.

In de kijker

In paleizenstad Ferrara kregen diverse internationals de kans zich in de kijker te spelen. Op doel stond captain Van Veenendaal, in de achterhoede Van der Gragt, Nouwen en Van Dongen (50e interland), en ook het middenveld oogde vertrouwd met Spitse, Groenen en Van de Donk. Wiegman besloot echter om diverse redenen niet te starten met Wilms, Miedema, Martens en Roord. Daardoor startte Folkertsma als rechtsback en werd de voorhoede gevormd door Beerensteijn, Snoeijs en Jansen.

In Stadio Paolo Mazza, de thuishaven van Serie B-club SPAL, verschilden de weersomstandigheden nauwelijks met de zonnige zomerdag thuis in Nederland, Het kwik tikte bij de aftrap om 17.30 uur nog de 27 graden aan. Mogelijk had die warmte in de beginfase een klein beetje vat op de Poolse arbiter Mularczyk die in de 14e minuut tot verbazing van iedereen naar de stip wees.

'Dader' was Renate Jansen zonder dat de als beste speelster van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen uitgeroepen aanvaller daar werkelijk iets aan kon doen. Jansen ruimde simpelweg de bal. Dat Barbara Bonansea daarbij ten val kwam, was Jansen niet aan te rekenen. De arbiter oordeelde anders, waarna Sari van Veenendaal vanaf 11 meter werd geklopt door Cristiana Girelli: 1-0.

Spits Katja Snoeijs in duel met Arianna Caruso.

Gevaarlijke momenten schaars

Ondanks die vroege tegentreffer trof Oranje in Italië een prettige sparringpartner. Le Azzurre verrasten twee jaar geleden op het WK met verzorgd en aanvallend vooetbal en werden pas in de kwartfinale door Nederland gestuit (2-0). Daarna plaatsten ze zich moeiteloos voor de EK-eindronde van 2022. In Ferrara had de nummer 15 van de FIFA-ranking het aanvankelijk iets beter voor elkaar dan Oranje (FIFA #3) zonder tot grote kansen te komen. Ook aan Nederlandse zijde waren de gevaarlijke momenten schaars, mede doordat de passing niet altijd even zuiver was.

Toch lukte het Katja Snoeijs halverwege de eerste helft om voor zichzelf een aardige mogelijkheid te creëren. Na een goede aanname kreeg ze echter niet optimaal haar schoen achter de bal. Op slag van rust profiteerde Oranje bijna van miscalculatie in de Italiaanse achterhoede, maar het schot van Snoeijs werd geblockt en de rebound van Daniëlle van de Donk ging over. Veel meer gebeurde er die eerste helft niet, al viel gifkikker Jackie Groenen een aantal keer in positieve zin op in haar rol als belangrijke balafpakker.

Jackie Groenen.

Na rust meer initiatief  

Na rust namen Dominique Janssen en Jill Roord de posities van respectievelijk Van der Gragt en Groenen over. Oranje kwam voetballend beter voor de dag en nam het initiatief in de wedstrijd over. Dat leidde in de 55e minuut tot een grote kans voor Van de Donk. Folkertsma leverde vanaf de rechterflank een scherpe voorzet af, waarna de inkomende Van de Donk de punt van haar schoen nog tegen de bal kreeg. Keeper Laura Giuliani stond echter goed op haar post.

Wiegman bracht in de loop van de tweede helft met Wilms, Van de Sanden, Smits en Pelova nog een aantal verse krachten in. Oranje ging nog meer op zoek naar de gelijkmaker. En kreeg die bijna toen een lange pass van Nouwen door Jansen panklaar voor de voeten van Van de Sanden werd gelegd. De 84-voudig international raakte de bal echter niet optimaal waardoor Oranje op de broeiend warme Povlakte niet tot scoren kwam en voor de negende keer in 19 interlands haar meerdere moest erkennen in Italië.

Lineth Beerensteijn snelt sierlijk voorbij een Italiaanse opponent.

Oranjefans in Enschede

Dinsdag krijgen de Oranjevrouwen een nieuwe kans als ze het in Enschede opnemen tegen Noorwegen. In het stadion van FC Twente wordt om 18.00 uur afgetrapt. Nederland - Noorwegen maakt deel uit van 'Testen voor toegang, waardoor er 7.500 toeschouwers aanwezig moeten zijn. De OranjeLeeuwinnen speelden twee keer eerder in de thuishaven van de kersverse kampioen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen: de gewonnen halve finale en de finale van het EK 2017. Zaterdag 3 juli volgt nog een oefeninterland, tegen een nog onbekende tegenstander.

7.500 Oranjefans 7.500 Oranjefans Fans welkom bij OranjeLeeuwinnen - Noorwegen.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Italië - Nederland.

Volg Oranje: We the wave!

Volg alles over het Nederlands elftal tijdens EURO2020 via #Wethewave

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen