Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Nederland – Schotland

KNVB Media
KNVB Media
2 juni, 9:00

Georginio Wijnaldum haalt uit tijdens de laatste ontmoeting met Schotland in 2017. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt woensdagavond om 20.45 uur de vriendschappelijke wedstrijd tegen Schotland. Het duel in Faro (Portugal) dient als voorbereiding op het EK dat ruim een week later van start gaat. Een elftal feiten over de ontmoeting die het Oranjegevoel flink gaat aanwakkeren!

 • Dick Advocaat is de bondscoach met de meeste duels tegen Schotland: hij leidde Oranje liefst vijfmaal tegen de Schotten, met vier winstpartijen en een nederlaag als resultaat. Overigens was Advocaat ook zelf trainer in Schotland. Hij leidde Glasgow Rangers tussen 1998 en 2002.
   
 • Namens Nederland kwamen (de huidige bondscoach) Frank de Boer, Marc Overmars en André Ooijer het vaakst in het veld tegen de Schotten: eveneens vijf keer.
   
 • Het Nederlands elftal is op 2 juni nog ongeslagen. In 1924 speelde de ploeg tijdens de Olympische Spelen tegen Ierland. Het werd 2-1. Daarna won Oranje van Estland (2-4, 2001), Zuid-Korea (0-2, 2007) en Noord-Ierland (6-0, 2012).
   
 • Wanneer Steven Berghuis tegen Schotland in actie komt, speelt hij zijn 25ste interland. De Feyenoorder maakte zijn debuut op 27 mei 2016 in de oefeninterland tegen Ierland (1-1).

Steven Berghuis kan woensdag zijn 25ste interland spelen.

 • Cody Gakpo en Jurriën Timber kunnen tegen Schotland hun debuut maken. Frank de Boer heeft het tweetal overgeheveld van de selectie van Jong Oranje.
   
 • Schotland heeft zich ook geplaatst voor EURO 2020. In de kwalificatie eindigde de ploeg als derde in Groep I achter België en Rusland. Via Israël en Servië in de play-offs plaatste de ploeg van Steve Clarke zich alsnog voor het EK. Beide keren wonnen de Schotten na strafschoppen.
   
 • Schotland treft op het EK Kroatië, Tsjechië en Engeland. Op maandag 14 juni (15.00 uur) komt de ploeg voor het eerst in actie, tegen de Tsjechen.
   
 • Nederland heeft een positieve balans tegen Schotland. Van de achttien duels won Oranje er negen. Vijf keer was Schotland de betere. Ook het doelpuntsaldo is in het voordeel van Nederland: 26-13.
   
 • De laatste keer dat de Schotten van Nederland wonnen was op 15 november 2003. James McFadden maakte de enige treffer van het play-offduel voor Euro 2004. Overigens maakte Nederland deze nederlaag vier dagen later helemaal goed. Oranje won de return in Amsterdam aan de hand van een piepjonge Wesley Sneijder met 6-0.

Wesley Sneijder was de uitblinker tijdens de 6-0 overwinning op Schotland in 2003.

 • De eerste keer dat Nederland tegen Schotland speelde was op 21 mei 1938. Schotland won het oefenduel met 1-3. Leen Vente maakte de enige Nederlandse treffer.
   
 • Op 9 november 2017 troffen de teams elkaar voor het laatst. Memphis Depay maakte in Aberdeen het enige doelpunt tijdens deze oefeninterland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen