Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen tegen Brazilië, China en Zambia op Olympische Spelen

KNVB Media
KNVB Media
21 april, 12:00

Jackie Groenen is een Braziliaanse speelster te snel af op het Tournoi de France in 2020. - Foto: KNVB Media

De weg naar Olympisch goud is nog lang, maar de OranjeLeeuwinnen weten inmiddels wie de eerste drie tegenstanders zijn. In de poulefase neemt het team van bondscoach Sarina Wiegman het op tegen Brazilië, China en Zambia.

Dat heeft de loting op het FIFA hoofdkantoor in Zürich woensdag uitgewezen. Aan het Olympisch vrouwentoernooi  doen 12 landen mee. Zij zijn verdeeld over 3 groepen van 4 teams. Japan, Verenigde Staten én Nederland gingen als groepshoofden de koker in en konden elkaar in de groepsfase dus niet treffen.

Tegenstanders

Met Brazilië en China treffen de OranjeLeeuwinnen twee tegenstanders van formaat. De Braziliaanse vrouwen namen zes keer eerder deel aan de Olympische Spelen. Twee keer gingen ze naar huis met zilver. Brazilië staat momenteel op de zevende plaats op de FIFA World Ranking. De OranjeLeeuwinnen staan derde. Twee jaar geleden stonden Nederland en Brazilië voor het laatst tegenover elkaar. Op het Tournoi de France bleef het 0-0.

Ook voor China vormen de Olympische Spelen geen onbekend decor. De Stalen Rozen nemen voor de vijfde keer deel aan het toernooi. De beste prestatie werd geleverd in 1996, toen de Chinese vrouwen zilver pakten. Het was de enige keer dat het Chinese vrouwenteam op het podium stond. China staat momenteel op de veertiende plek op de wereldranglijst. De laatste keer dat de Aziaten tegenover Nederland stonden was in 2019. Toen werd het 1-1.

De poule van de OranjeLeeuwinnen wordt gecompleteerd door Zambia. Net als de Nederlandse vrouwen maken de Afrikaanse speelsters hun debuut op de Olympische Spelen. Zambia is momenteel nummer 104 op de FIFA World Ranking. Nederland speelde nog nooit eerder tegen Zambia.

Poules

Groep EGroep FGroep G
JapanChinaZweden
CanadaBraziliëVerenigde Staten
Groot-BritanniëZambiaAustralië
ChiliNederlandNieuw-Zeeland

De nummer één en twee van elke poule gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie.

Het Olympisch vrouwentoernooi wordt sinds 1996 gespeeld. Team USA haalde in de voorbije zes edities liefst vier keer goud en eenmaal zilver. 

Finale in Tokio

Het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi is van 21 juli tot en met 6 augustus. Het gloednieuwe Olympic Stadium in Tokio is de locatie van de finale. Hier vindt ook de openings- en sluitingsceremonie plaats. Naast Tokio wordt er ook gevoetbald in Sapporo, Miyagi, Kashima, Saitama en Yokohama. Helaas zijn er, vanwege de covid-19 pandemie, geen buitenlandse toeschouwers welkom bij de Olympische Spelen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen