Oranje Futsalvrouwen op koers voor Main Round na winst op Noord-Ierland

Willem Korenromp
12 mei 2022, 18:30

Oranje Futsalvrouwen won donderdagmiddag met 2-0 van Noord-Ierland. - Foto: KNVB Media

Oranje Futsalvrouwen is weer een stap dichterbij het bereiken van de Main Round van de EK-kwalificatie. Het team van bondscoach Teuny Bosma won donderdag met 2-0 van Noord-Ierland en gaat daardoor aan kop in groep A van de Preliminary Round.

Nog geen 24 uur na de overwinning op Letland moest Oranje Futsalvrouwen wederom aan de bak. Nu wachtte Noord-Ierland. Een ploeg die Nederland kende van een ontmoeting uit 2018. Destijds werd het 4-2 voor Oranje, maar een makkelijke wedstrijd was het niet. Dat gold ook voor het treffen van deze donderdag. De Oranjevrouwen noteerden weliswaar legio kansen en hadden verreweg het betere van het spel. Toch hielden de stugge en fysiek sterke Noord-Ieren lang stand. “Ze speelden grotendeels op eigen helft, parkeerden de bus voor het doel. Daardoor leek het alsof ze niet wilden voetballen”, sprak Bosma. “Dat maakte het een lastige wedstrijd. Voor ons was het zaak om geduld te hebben en het baltempo hoog te houden. Dan ontstaat er vanzelf een keer een gaatje en moet je toeslaan.”

Nederland voorafgaand aan de interland tegen Noord-Ierland.

Nederland kreeg in de eerste helft via onder meer Chelly Drost, Laura de Groen, Vesna Veltrop en Simone Hand kansen om de score te openen. Maar de bal wilde er aanvankelijk maar niet in. Dan ging de inzet net naast, dan weer werd een schot geblokt of was de inzet prooi voor de Noord-Ierse keeper Alice Harkness. “Bovendien waren we in de passing soms wat ongelukkig, of ging het in de balbehandeling net mis”, zei de bondscoach. “Maar we waren wel de bovenliggende partij. Noord-Ierland bracht ons zelden in de problemen.”

Verschoor breekt de ban

Pas na vijftien minuten lukte het Nederland om de Noord-Ierse muur te kraken. Na een vloeiende aanval schoot Aaike Verschoor op aangeven van De Groen de 1-0 achter Harkness. Met de minimale voorsprong ging Oranje Futsalvrouwen de rust in. Bosma hamerde er halverwege op dat Oranje vooral het eigen spel moest blijven spelen. “Noord-Ierland kletste erin. Ik heb de meiden gezegd dat ze snelheid in het spel moesten houden, naar voren moesten blijven gaan en vooral moesten durven te voetballen.”

Aaike Verschoor hielp Nederland aan een 1-0 voorsprong. — Foto: Fudbalski Savez Srbije (FSS)

Met die boodschap ging Nederland op jacht naar meer doelpunten. Hand was vlak na rust heel dichtbij de tweede treffer, maar haar schot trof de paal. De mogelijkheden volgden elkaar in rap tempo op voor de Oranjevrouwen, maar opnieuw liet een doelpunt even op zich wachten. In de 28ste minuut viel uiteindelijk de bevrijdende tweede treffer, toen De Groen door Hand één-op-één werd gezet met de Noord-Ierse keeper. Met een puntertje tekende ze voor de 2-0.

Nauwelijks iets weggegeven

Nederland kreeg daarna kansen om de score verder op te voeren, maar de stand op het scorebord veranderde niet. Bosma was uiteindelijk tevreden met het resultaat. “We hebben het goed gedaan. Vanaf de aftrap waren we de betere partij. Noord-Ierland heeft één à twee kansen gehad die misschien een beetje gevaarlijk waren, maar verder hebben we nauwelijks iets weggegeven. Een prima overwinning.”

Laura de Groen schoot de bevrijdende 2-0 binnen. — Foto: Fudbalski Savez Srbije (FSS)

Door de zege ligt Oranje Futsalvrouwen op koers voor groepswinst in Groep A van de Preliminary Round. Als dat doel bereikt wordt, plaatst Nederland zich voor de Main Round van de EK-kwalificatie. Mocht de ploeg van Bosma naast de eerste plek grijpen, dan kan de tweede plaats ook volstaan voor een plek in de volgende ronde. Echter plaatst alleen de beste nummer twee zich voor de Main Round. Met dat scenario houdt Bosma echter geen rekening. Zij wil zaterdag winnen van Servië, en daarmee de groepswinst veiligstellen. “Want dat zijn we ook aan onze stand verplicht”, besloot de bondscoach.

De wedstrijd tegen Servië begint zaterdag om 19.30 uur.

Bondscoach Teuny Bosma geeft instructies aan haar speelsters. — Foto: Fudbalski Savez Srbije (FSS)

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Noord-Ierland - Nederland.