Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Debutanten loodsen Futsalvrouwen overtuigend langs België

KNVB Media
KNVB Media
3 mei 2022, 16:00

Debutanten Chelly Drost (links) en Simone Hand vieren een van hun vijf doelpunten. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands zaalvoetbalvrouwenteam kende zondag een goede generale voor het EK-kwalificatietoernooi in Servië half mei. België werd met 5-2 verslagen in een oefeninterland op de KNVB Campus, onder meer dankzij een hattrick van de debuterende FC Marlene-speelster Simone Hand. Het was de eerste wedstrijd onder leiding van bondscoach Teuny Bosma.

Teuny Bosma was in een eerdere periode van het Nederlands zaalvoetbalvrouwenteam keeper van Oranje. Maar een officiele interland speelde ze nooit, omdat het team in die tijd voornamelijk tegen districtsselecties speelde.

Grote eer

Zondag maakte Bosma wel haar debuut, in een hele andere rol, als bondscoach, nadat ze eind vorig jaar het stokje had overgenomen van Nina George die de functie niet meer kon combineren met haar fulltime baan. "Het is een grote eer", zegt Bosma. "Ik ben supertrots dat ik dit mag doen. Ik heb ook geen moment getwijfeld. Tegelijkertijd is het spannend. Met de club - Bosma is ook trainer-coach van Eredivisie Vrouwenclub Drs. Vijfje - bouw je tijdens het seizoen aan het team. Bij Oranje moet je in een hele korte periode iets neerzetten, direct vlammen."

— Teuny Bosma zat voot het eerste als eindverantwoordelijke op de bank bij de Oranje Futsal vrouwen.

Dat deed Oranje zondag op de  KNVB Campus tegen België, een team waar Nederland de laatste jaren niet van wist te winnen. Na twee keer een gelijkspel en een nipte nederlaag afgelopen oktober werd het wel een keer tijd, zegt Bosma. We waren in die wedstrijden nooit minder, en nu bleek dat we een aantal stappen hebben gezet en verder zijn dan België.

Debutanten op schot

Nederland won overtuigend met 5-2. Een zege geen moment in gevaar kwam, ook niet toen België dankzij een frommelgoal terugkwam tot 2-1. Bosma: "Dat hadden we ook afgesproken met elkaar. Je krijgt altijd wel een goal tegen. Dus gewoon aftrappen en door." En dat in een duel waarin Bosma liefst zes speelsters liet debuteren. Deels noodgedwongen omdat een aantal speelsters is gestopt. "Maar we hebben nu ook door kunnen selecteren omdat we de potentiële internationals een jaar lang hebben kunnen volgen. Dat was tijdens de corona-periode niet mogelijk."

— Simone Hand (FC Marlène) scoorde een hattrick bij haar debuut voor Oranje Futsalvrouwen.

Twee van de zes debutanten sprongen eruit. Simone Hand maakte een hattrick. Er zijn niet veel internationals, zowel op het veld als in de zaal, die dat de FC Marlene-speelster kunnen nazeggen. Chelly Drost van bekerwinnaar Os Lusitanos kwam dichtbij. De andere twee goals kwamen op haar naam. Bosma genoot van de spelvreugde en energie binnen de frisse selectie. "Ze zijn super gretig, willen leren. Ze praten ook met elkaar door over de zaken die we afgesproken hebben.

Vertrouwen

In die sfeer kijkt Bosma met vertrouwen uit naar de EK-kwalificatie in Servië. Nederland wil hier een eerste stap zetten op weg naar het EK 2023 en moet, om zich te plaatsen voor de volgende ronde, het liefst als eerste eindigen in een poule met Noord-Ierland, Letland en het gastland. "Noord-Ierland kennen we", zegt Bosma. "Daar hebben we in een eerdere kwalificatiereeks van gewonnen (4-2). Wij zijn nu verder, maar zij zullen ook niet stil hebben gezeten." De bondscoach weet niet wat ze van de andere twee landen kan verwachten. "We hebben zelfs geen beelden van hun wedstrijden. Naar verwachting zullen die ploegen wel inzakken. Daar trainen we ook op."

— Een fris en gretig Oranje Futsal vrouwen  versloeg België met 5-2.

Oranje Futsal vrouwen komt op dinsdag en zondag nog samen voor een aantal trainingen. Maandag 9 mei vertrekt de selectie naar Servië voor de eerste stap op weg naar het EK 2023. De kwalificatie voor UEFA Women’s Futsal Euro bestaat uit twee ronden: Preliminary Round (mei 2022) en Main Round (oktober 2022). Voor de Preliminary Round treft Oranje tussen 11 en 14 mei in groep A achtereenvolgens Letland, Noord-Ierland en het gastland. Deze Preliminary Round telt drie groepen. Alleen de 3 groepswinnaars en de beste nummer 2 stoten plaatsen zich voor de volgende ronde (Main Round).

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van de wedstrijd Nederland - België

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen