Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ongeslagen Zaalvrouwen met vertrouwen naar hoofdronde EK-kwalificatie

Francis Grondhuis
KNVB Media
19 augustus, 21:00

De zaalvoetbalsters keren ongeslagen terug uit Moldavië. - Foto: KNVB Media

Met een 8-0 overwinning op gastland Moldavië hebben de Nederlandse zaalvoetbalvrouwen aan hun doelstelling voldaan. Met drie zeges in drie interlands sluiten ze niet alleen het eerste EK-kwalificatietoernooi ongeslagen af, maar slepen ze ook belangrijke punten binnen voor de UEFA-ranking.

 "We hebben deze week goede uitslagen neergezet en zien ontwikkeling bij de meiden. Dat geeft vertrouwen", concludeerde bondscoach Niña George aan het eind van de succesvolle week in Moldavië.

Vier jaar geleden werd het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam na jaren van radiostilte nieuw leven ingeblazen. De voornaamste reden was het perspectief dat vanuit UEFA opeens werd geboden. De Europese bond besloot namelijk voor het eerst in de geschiedenis een Europees kampioenschap voor vrouwenteams te organiseren. Daarvoor speelden de zaalvrouwen louter oefenwedstrijden.

Primeur

Onder leiding van bondscoach Marius Privée strandden de EK-ambities richting UEFA Women's Futsal EURO 2019 echter al in de eerste kwalificatieronde, de Preliminary Round. Vanwege de coronapandemie moesten de vrouwen een jaar extra geduld hebben voor een tweede kans. Deze week, met inmiddels oud-international Niña George als opvolger van de afgezwaaide Privée, lieten de Oranjevrouwen zich niet verrassen. Met overmacht waren zij de sterkste tijdens het minitoernooi in Moldavië, waar achtervolgens Bosnië-Herzegovina (7-3), Armenië (6-0) en Moldavië (8-0) aan de kant werden gezet. 

Een uitstekend eindresultaat voor Oranje dat zich nu mag opmaken voor de laatste horde: de Main Round. Die wordt gespeeld tussen 19 en 24 oktober. Alleen de vier groepswinnaars plaatsen zich voor de EK-eindronde die slechts vier landen telt. Plaatsing zal voor Oranje een fikse opdracht worden. De ploeg begint straks in een poule met Rusland, Hongarije en Wit-Rusland als underdog aan de strijd.  Met name Rusland, de nummer 3 van de Europese ranking, geldt als een topland in het vrouwenfutsal. Nederland stond voor dit kwalificatietoernooi nog als 17e gerangschikt.

Gedreven en gemotiveerd

"Maar niets is onmogelijk", zegt George. "Tegen Hongarije en Wit-Rusland kunnen we wellicht iets klaarspelen. En de Russinnen...je weet het nooit. Het vrouwenfutsal is internationaal in ontwikkeling en dat geldt zeker voor Europa. In Italië, Spanje en Portugal zijn inmiddels goede competities. Ook wij maken stappen. Voor de meiden is het enorm motiverend dat we nu de Main Round hebben bereikt. De vaste kern is enorm gedreven en gemotiveerd. Ze gaan ervoor. Aan de andere kant maakte Wendy Remert hier haar debuut. Nieuwe talenten staan te trappelen. Ik zeg altijd: wil je in een Oranjeshirt spelen? Dan lukt dat je momenteel sneller in de zaal dan op het veld."

EK-kwalificatie: Main Round (24-29 oktober 2021)

Groep 1Groep 2Groep 3Groep 4
RuslandPortugalOekraïne*Spanje
HongarijeKroatië*FinlandItalië
Wit-Rusland*PolenTsjechiëZweden*
NEDERLANDSloveniëBelgiëSlowakije

* organiserend land

Punten voor UEFA-ranking

Donderdag sloot Oranje de Preliminary Round in de Futsal Arena van Chinisau af tegen het nog puntloze Moldavië. Qua toernooiresultaat stond er weinig meer op het spel. Oranje was vooraf al zeker van de poulewinst, maar er was de ploeg alles aan gelegen om met een stevig resultaat in de pocket terug naar Amsterdam te vliegen en zoveel mogelijk punten voor de UEFA-ranking aan de Moldavische futsalweek over te houden.

Toch duurde het even voordat Oranje de eerste goal te pakken had. Pas in de 8e minuut scoorde Aaike Verschoor na een combinatie met Nancy Loth de 1-0. In de laatste vijf minuten van de eerste helft trokken achtereenvolgens Loth, Esther van Toledo en Jennifer Oliveira de ruststand naar 4-0. Ook na rust scoorde Oranje viermaal, via Lotte Hopman (2), Oliveira en Van Toledo.

Voorbereidingsprogramma

"Een goede overwinning", vond bondscoach George. "Gisteren hebben we nog een aantal variaties op de corner getraind. Uit één daarvan maakten we via Lotte Hopman een goal. Dan zitten Hjalmar Hoekema (assistent-bonscoach, red.) en ik met een grote glimlach op de bank." Datzelfde was ook het geval bij de andere treffer van Hopman, die werd ingeleid met een lobje langs de lijn van Loth en een strakke voorzet van Verschoor. "In de korte periode dat we samen zijn, is het extra mooi dat we dat soort acties terugzien in de wedstrijd."

Terug in Nederland zal George met de technische staf het voorbereidingsprogramma voor de komende weken in elkaar draaien. "Dan kijken we hoe vaak we nog bij elkaar kunnen komen richting de Main Round eind oktober. Voor nu kijken we tevreden terug op dit toernooi. Waar het om gaat is dat we die hoofdronde willen blijven halen en bij de beste 12 landen van Europa horen. Dat is nu gelukt en daar kunnen we voor nu trots op zijn."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Moldavië - Nederland.

Nederland - Bosnië-Herzegovina 7-3 Nederland - Bosnië-Herzegovina 7-3 Verslag van de eerste poulewedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi.

Nederland - Armenië: 6-0 Nederland - Armenië: 6-0 Verslag van de tweede wedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen