Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvrouwen rekenen moeiteloos af met Armenië in EK-kwalificatie: 6-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
17 augustus, 16:45

De Oranjevrouwen zijn na twee duels al zeker van de volgende EK-kwalificatieronde. - Foto: KNVB Media

Met zes verschillende doelpuntenmakers heeft het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam dinsdag op het EK-kwalificatietoernooi afgerekend met Armenië: 6-0. Daarmee is Oranje al na twee gewonnen duels zeker van de groepswinst in deze voorronde. Alleen de nummer één van het minitoernooi in Moldavië mag zich opmaken voor de volgende ronde van het kwalificatietraject. Dat is dus Oranje.

Na de eigen zege op Armenië moesten de futsalvrouwen een paar uur wachten op het resulaat bij de latere dinsdagwedstrijd. Als Bosnië-Herzegovina volgens verwachting thuisland Moldavië zou kloppen, dan zou de groepswinst Oranje - op basis van onderling resultaat - niet meer kunnen ontgaan.

En dat gebeurde ook. De Bosnische vrouwen boekten een 3-0 overwinning, waardoor Nederland al na twee gespeelde wedstrijden een klein feestje kon bouwen. Een plek in de volgende EK-kwalificatieronde, de zogenoemde Main Round, is een feit. Een uitstekend resultaat voor de Nederlandse meiden voor wie het duel met Moldavië, dat donderdag op de slotdag wordt gespeeld, nu alleen nog van belang is voor de statistieken.

Na twee duels is Oranje al zeker van de groepswinst in deze voorronde van de EK-kwalificatie.

Verdedigend zoekende

Wij waren de dominerende partij, maar het duurde iets te lang voordat we wisten te scoren.

Maandag opende de ploeg van bondscoach Niña George het toernooi in Chisinau met een sterke 7-3 overwinning op Bosnië-Herzegovina. De Balkanbewoonsters waren op voorhand als sterkste tegenstander ingeschaald. Tegen Armenië was Nederland een dag later opnieuw goed bij de les. Direct na de aftrap, binnen een paar seconden, kreeg Jessie Prijs al een dot van een kans, maar zij schoot over.

"Daardoor maakten we het onszelf eigenlijk lastig", zag George. "Armenië speelde niet echt vanuit een gebruikelijke teamorganisatie, waardoor het voor ons verdedigend soms wat zoeken was. Het ene blok pakte dat wat beter op dan het andere. Wij waren de dominerende partij, maar het duurde iets te lang voordat we wisten te scoren."

Goals met het hoofd

Nederland sloeg in de 10e minuut twee keer toe via opmerkelijke kopdoelpunten. Eerst vond aanvoerder Esther van Toledo met een lange bal de vrijstaande Arte Brueren, waarna nog geen minuut later keeper Anna Reitsma met een uitgooi 'over de hele' Jennifer Oliveira de kans bood. Oliveira troefde de Armeense keeper af en zag de bal met een trage boog in het net belanden. George: "Die lange bal spelen we wel vaker. Het was dus zeker bewust."

Bondscoach Niña George.

Twee bijna identieke goals die ook nog eens op een uiterst prettig moment in de wedstrijd vielen. Het vertrouwen aan Oranjezijde nam daardoor nog meer toe. Na rust kwam het team niet meer in de problemen, kon het flink rouleren en nam het definitief afstand via treffers van Aaike Verschoor, Jessie Prijs, Vesna Veltrop en Laura de Groen. De laatste treffer, van De Groen, was misschien wel de fraaiste. Uit het boekje, met een mooie assist van Wendy Remert.  

"Op dit toernooi telt alleen het eindresultaat. Die zetten we twee keer goed neer. Qua spel zag ik vandaag weer groei ten opzichte van het eerste duel met Bosnië-Herzegovina. Er waren momenten dat we zó goed speelden en precies terugzagen waarop we hebben getraind. En als dat ook nog resulteert in kansen, is dat helemaal mooi", concludeerde George.

Volgende ronde

Donderdag sluit Nederland deze Preliminary Round af tegen thuisland Moldavië. Daarna wacht eind oktober de volgende ronde (Main Round), met Rusland, Hongarije en Wit-Rusland als tegenstanders. Dat toernooi staat gepland in Wit-Rusland, maar gelet op de politieke situatie aldaar is het nog de vraag of de Wit-Russinnen wel de gastvrouwen van het minitoernooi kunnen zijn.

George: "In de volgende ronde komen we in ieder geval teams tegen die op een hoger niveau spelen. Zeker Rusland hoort tot de top-4 van Europa. Het zal dus een pittige opdracht worden, maar ik ben benieuwd waar we straks staan." Alleen de nummer één van de poule gaat uiteindelijk door naar de de EK-eindronde waar slechts vier landen aan deelnemen. Het EK wordt gespeeld in maart 2022 in een van de vier landen die zich heeft geplaatst.\

Tweede EK

In 2019 vond de eerste editie van het UEFA Women’s Futsal EURO plaats in Portugal. Spanje pakte de titel door in de finale Portugal te verslaan. Rusland eindigde als derde, Oekraïne werd vierde.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Armenië - Nederland (0-6)

Nederland - Bosnië-Herzegovina 7-3 Nederland - Bosnië-Herzegovina 7-3 Verslag van de eerste poulewedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen