Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvrouwen kloppen Bosnië en zetten grote stap in EK-kwalificatietoernooi

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 augustus, 18:45

Het team van Oranje voor het duel met Bosnië-Herzegovina. Wendy Remert (#8) maakte haar Oranjedebuut. - Foto: KNVB Media

Ze zullen de komende twee tegenstanders zeker niet onderschatten, maar met de 7-3 zege op Bosnië-Herzegovina hebben de Nederlandse zaalvoetbalvrouwen meteen een grote stap gezet in het EK-kwalificatietoernooi in Moldavië. "Qua ranking was dit de sterkste tegenstander, dus we zijn super blij met deze overwinning."

Futsal Arena FMF in Ciorescu, een voorstadje van Chisinau.

Voor de zaalvrouwen van bondscoach Niña George is de weg naar het Europees kampioenschap van 2022 nog lang. Eerst moeten zij deze week in de Moldavische hoofdstad Chinisau zien af te rekenen met drie voormalige oostbloklanden. Lukt dat, dan volgt in oktober opnieuw een kwalificatietoernooi, de zogenoemde 'main round' tegen beduidend sterkere opponenten. Voor beide toernooien geldt dat alleen de groepswinnaar de weg naar het EK mag vervolgen.

Sterkste tegenstander

Een rit vol hobbels. Voor Oranje is het daarom zaak om stap voor stap te zetten. Te beginnen deze maandagmiddag in Chisinau, hoofdstad van een van de armste landen van Europa. In een poule met het gastland, Armenië en Bosnië-Herzegovina moet de ploeg meteen aan de bak. Op voorhand worden de Bosnische vrouwen als sterkste tegenstander ingeschat, aangezien zij als hoogste staan ingeschaald op de wereldranglijst. 

Maar wat is die statistiek nog waard, met de voetballoze coronamaanden van de coronapandemie in het achterhoofd? Ook voor Oranje is het immers bijna twee jaar geleden dat er internationaal tegen de plofbal werd getrapt. "November 2019, tegen Polen", herinnert bondscoach George zich. Het waren haar debuutduels als bondscoach van de Nederlandse futsalvrouwen. Daarna zou de EK-kwalificatiestrijd beginnen, maar de pandemie zette daar een dikke streep door.

Vaste kern

Nu, in Moldavië, gaat Oranje alsnog een poging doen de volgende ronde te bereiken. Met een selectie die toch wel veel vertrouwde namen in zich herbergt. "Ik heb gekozen voor speelsters die er meteen kunnen staan. Een vaste kern die er de grootste deel van de afgelopen vier jaar bij is geweest. Zij weten hoe we willen aanvallen en verdedigen", aldus George.

Toch bespeurde de oud-international de voorbije dagen wel degelijk 'gezonde spanning' bij haar meiden. "We hebben twee trainingsweekenden gehad waarbij we alle afspraken weer hebben teruggehaald. Die moeten dan snel weer in die hoofden gaan zitten." Dat de boodschap prima was doorgekomen, was maandag tegen de Bosnische vrouwen goed te zien. Met een uitstekende eerste helft gooide Oranje alle zenuwen van zich af. 

Hattrick Van Toledo

Esther van Toledo: hattrick in de eerste helft.

Na vijf minuten spelen schoot captain Esther van Toledo de eerste Oranjegoal binnen. De speelster van het Friese Drachtster Boys/HR Piping zag de ruimte in het centrum, schoof door en schoot de bal knalhard in de bovenhoek. Een heerlijke treffer om het bal te openen. Nog twee goals van Van Toledo en treffers van Jessie Prijs en Laura de Groen zette Oranje halverwege op een comfortabele 5-1 voorsprong. Na rust was het voor beide ploegen nog twee keer raak - Nederland noteerde een doelpunt van Vesna Veltrop en een eigen goal), waardoor Oranje op deze openingsdag met een 7-3 overwinning de bus instapte.

"Een heel belangrijke overwinning", concludeerde George. "Van Bosnië-Herzegovina beschikten we alleen over beelden van een oefenwedstrijd tegen Slovenië. We hebben ze dus nauwelijks kunnen analyseren en het was ook nog de vraag of ze wel met hetzelfde team zouden aantreden. Bovendien testte een van hun speelsters hier positief op corona. Maar we hebben het goed gedaan. Het allerbelangrijkste was dat we deze partij zouden winnen."

George was vooral opgetogen over het feit dat haar ploeg zeven keer scoorde. Veel van die goals kwamen tot stand dankzij aanvalspatronen waarover vooraf afspraken waren gemaakt. "Een mooi voorbeeld was de treffer van Esther van Toledo, vlak voor rust, met nog een paar seconden op de klok. 'Ook al zie je een kleine kans, toch schieten', hadden we gezegd. Esther zag de opening en schoot raak. Daar kun je als coach natuurlijk alleen maar tevreden over zijn. Wat beter kan zijn de zes overtredingen die we tegen kregen. In de komende wedstrijden moeten we die onnodige overtredingen zien te voorkomen."

Oranje is deze week op kwalificatiejacht in Moldavië.

Debuut Remert

George tilde er niet zo zwaar aan dat Oranje in de tweede helft 'slechts' twee keer het net wist te vinden. "Het was niet zo dat we verslapten, want we hebben genoeg kansen gecreëerd. Bovendien was de marge groot genoeg tegen dit Bosnië." Het gaf George ook nog de kans om Wendy Remert van het Amsterdamse Os Lusitanos te laten debuteren in het Nederlands team.

De grootste horde lijkt dus al achter de rug. Dinsdag kan Oranje zich definitief van de groepswinst verzekeren als het Armenië, dat maandag met 8-0 te sterk was voor Moldavië, treft. Bij winst is de poulewinst zo goed als zeker, aangezien bij een gelijke stand het onderling resultaat doorslaggevend is. "Het voordeel is dat we Armenië hier nu hebben kunnen zien in hun partij tegen Moldavië. Van onderschatting zal geen sprake zijn. Het is zaak dat we er morgen net zo staan als vandaag." 

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Bosnië-Herzegovina 7-3 (5-1).

Scoreverloop
5. Esther van Toledo 1-0; 6. Jessie Prijs 2-0; 9. Dajana Spasojevic 2-1; 15. Esther van Toledo 3-1; 17. Laura de Groen 4-1; 20. Esther van Toledo 5-1; 27. Merima Alibasic (e.g.) 6-1; 30. Vesna Veltrop 7-1; 35. Emina Trumic 7-2; 38. Nikolina Milovic 7-3.

Opstelling Nederland
Anna Reitsma, Nancy Loth, Jennifer Oliveira, Jessie Prijs, Esther van Toledo, Aaike Verschoor, Laura de Groen, Wendy Remert, Lotte Hopman, Arte Brueren, Vesna Veltrop.

Niet gespeeld: Bianca Troost

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen