Zaalvrouwen missen EK na gelijkspel tegen België

22 augustus 2018, 19:00

Jorie Schepers - hier eerder in actie tegen Finland - maakte twee treffers. - Foto: KNVB Media

Er staat nog ruim vier minuten op de klok als Jorie Schepers de vuisten balt. Haar tweede treffer – de 3-1 – lijkt de genadeklap voor België. Maar als de zoemer voor het laatst klinkt, ziet de wereld er heel anders uit op het EK-kwalificatietoernooi. Het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam speelt in Noord-Ierland met 3-3 gelijk en kan deelname aan het Europees kampioenschap vergeten.

Een dag eerder verloor Oranje met 5-4 van Zweden. De Belgen waren tijdens de eerste wedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi in Newry wel succesvol. Het gastland werd met 4-3 verslagen. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor de volgende en laatste kwalificatieronde.

Goede kant

Ook op de tweede dag van het toernooi waren de twee spelende teams aan elkaar gewaagd. Al stond de ploeg van Marius Privée lange tijd aan de goede kant van de score. Daar had vooral Schepers een groot aandeel in. In de 9e minuut opende de speelster van zvv Exstudiantes Zwolle/Cycloon de score: 1-0. Met deze stand zochten beide ploegen ook de kleedkamer op.

Drie minuten na rust maakte België gelijk, maar weer drie minuten later zette Jennifer Oliveira Oranje wederom op een voorsprong. Toen Schepers haar tweede doelpunt van de middag maakte, leek een overwinning in de maak.

— Foto: De teamfoto van Oranje, vlak voor de aftrap.

Maar in de laatste drie minuten ging het mis. België scoorde nog twee keer, waaronder fraai via Mariam Abdulai Toloba. Met nog acht seconden op de klok schoten de Zuiderburen nog op de paal. Eindstand 3-3.

Een fikse tegenvaller voor speelsters en staf van Oranje. De ploeg die dit jaar vol ambitie aan de slag was gegaan, zal begin volgend jaar ontbreken op het EK.

De poulewinst zal gaan tussen België en Zweden, die elkaar vrijdag ontmoeten. Op diezelfde dag speelt Nederland nog tegen Noord-Ierland.