Zaalvoetbalvrouwen komen net tekort voor remise

21 augustus 2018, 18:00

Het Nederlands vrouwenteam verloor met 5-4 van Zweden. - Foto: KNVB Media

Het vertrouwen in eigen kunnen was aanwezig, net als het geloof in een goed resultaat. Er zou wel eens iets moois kunnen gebeuren op het EK-kwalificatietoernooi in het Noord-Ierse Newry, zo dachten de Nederlandse zaalvoetbalvrouwen. Maar helaas. De eerste wedstrijd tegen Zweden werd dinsdag met 5-4 verloren.

Verder zit Nederland in de poule met gastland Noord-Ierland en België, dat morgen de volgende tegenstander is. De winnaar van de poule plaatst zich voor de afsluitende kwalificatieronde die in september wordt gespeeld. Daarin zijn Rusland, Kroatië en Slovenië de tegenstanders. Het EK wordt in februari 2019 afgewerkt.

Mogelijkheden

Gesteund door heel wat Nederlandse supporters op de tribune in het Noord-Ierse Newry, startten de Oranjevrouwen hun EK-kwalificatieavontuur. Zweden was de eerste horde. Een opponent waartegen bondscoach Marius Privée op voorhand mogelijkheden zag. En niet onterecht. Want na de 0-1 van Nazanin Vaseghpanah pakte Nederland het initiatief in de wedstrijd over.

— Foto: De teamsamenstelling van Oranje, vlak voor de wedstrijd tegen Zweden.

Uit een goed genomen intrap maakte Priscillia De Vos gelijk en vlak voor rust was Jennifer Oliveira vanuit de omschakeling. Een 2-1 voordeel voor de ploeg die vorig jaar weer met activiteiten begon en voorafgaand aan het toernooi twee wedstrijden tegen Finland had gespeeld.

De tweede helft was er een met een spectaculair karakter. Of in ieder geval één met veel doelpunten. De voorsprong kon in de tweede helft niet lang worden vastgehouden door Oranje. Daniella Chamoun, Nanna Jansson en Linnéa Kogsta zorgden in relatief korte tijd voor drie Zweedse treffers. "Verdedigend gaven we even teveel ruimte weg en na de 3-2 waren we even de kluts kwijt. Jammer", vond Privée.

Geen remise

De ploeg van Privée leek een positief resultaat te kunnen vergeten. Zeker na de tweede treffer van Vaseghpanah. Maar Renee Huizinga gaf niet op en maakte er met een droge knal 3-5 van en dezelfde Huizinga tekende niet veel later voor de 4-5. Hoewel Oranje nog dicht bij de gelijkmaker kwam, zat een remise er niet meer in.

"Een pittige, maar goede wedstrijd", vond Privée het. "Zweden beschikt over een vaaridge ploeg, met duidelijk wat patroontjes. Het is nu uithuilen en opnieuw beginnen. Morgen wacht België."