Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvrouwen nemen revanche op Finland

Welmoed de Lang
KNVB Media
20 februari 2018, 9:30

Het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam viert feest na de 2-0 overwinning. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam speelde maandag tegen Finland een veel betere wedstrijd dan een dag eerder en de ploeg won na het eerdere 1-3 verlies nu met 2-0.

We speelden nu met veel meer vertrouwen en deden echt wat we kunnen

“Het was een hele andere wedstrijd. Dat het voor velen de eerste interland was, dat hadden we nu gehad. We speelden nu met veel meer vertrouwen en deden echt wat we kunnen”, aldus Milenca van Ee, de maker van de 2-0.

Jessie Prijs haalt verwoestend uit.

Hoewel Dyanne Bito meer dan 140 veldinterlands speelde, is Van Ee samen met Aaike Verschoor de enige die al eerder in de zaal het Oranjeshirt droeg. De wedstrijden tegen Spanje en Catalonië zijn al meer dan acht jaar geleden, maar ondanks dat de aanvalster uit Heerhugowaard zondag ‘totaal geen last had van zenuwen’, haalde ze bepaald haar niveau niet. “Ik weet niet hoe het kwam, maar het liep totaal niet.. Ik had ook het idee dat we elkaar niet begrepen en had het echt lastig. Nu zaten we er gelukkig allemaal gelijk veel beter in.”

Vrijuit en met flair

De Oranjevrouwen speelden veel meer vrijuit en met veel meer flair dan zondag, toen de zenuwen de ploeg duidelijk nog parten speelden. Toch kwam Finland in de beginfase ook nu een aantal keer gevaarlijk door, maar Nederland werd op weg geholpen door een eigen treffer van Finland. Een harde pass over de grond van Van Ee werd door de Finse Netta Hannula net voor de voeten van Esther van Toledo binnen gegleden: 1-0.

Michelle Playfair zet haar Finse tegenstanders met een hakje op het verkeerde been.

Dit waren twee hele belangrijke wedstrijden, waarin we aardige stappen hebben gezet. We hebben nu een echt meetpunt

Finland maakte het Nederland vervolgens bij vlagen opnieuw lastig door flink druk te zetten, maar de Scandinavische opponent was niet nauwkeurig genoeg in de afronding, raakte de paal of vond de opnieuw prima keepende Bianca Troost op hun weg. Met nog vijftien seconden te spelen in de eerste helft - er werd volgens de FIFA-regels en met zuivere speeltijd gespeeld - sloeg Nederland nog een keer toe. Nu kwam de strakke pass van Van Toledo bij Van Ee en de 27-jarige speelster van Team Alkmaar/Sportstars werkte de bal met een zeer behendige voetbeweging prachtig in de kruising: 2-0.

Finland minder gevaarlijk

Het was een klap die Finland niet meer echt te boven leek te komen. Schoten werden na rust steeds minder nauwkeurig en aanvallen minder gevaarlijk. Ook toen de ploeg de laatste vijf minuten een veldspeelster inbracht voor een keepster, hield Nederland het doel eenvoudig schoon. “Het kostte ze nu meer kracht om steeds druk op ons te blijven zetten, ook omdat wij nu meer aanvielen. Zij moesten door de 1-0 al steeds komen en wij konden relaxt spelen”, vertelde Van Ee in het Topsportcentrum in Leek, waar ruim vierhonderd toeschouwers aanwezig waren.  

KNVB-coach Marius Privée spreekt zijn team toe.

De Oranjevrouwen zijn in voorbereiding op de EK-kwalificatiestrijd en hopen zich te plaatsen voor het eerste EK ooit, in 2019. “Dit waren twee hele belangrijke wedstrijden, waarin we aardige stappen hebben gezet. We hebben nu een echt meetpunt”, aldus bondscoach Marius Privée, die blij was met de progressie. “Alles was nieuw voor ze zondag. Voor het eerst het Oranjeshirt aan en voor het eerst het Wilhelmus voor een volle tribune. Deze meiden komen niet uit een wereld waarbij ze dat elke dag meemaken. Maar je ziet het verschil met vandaag. Het was veel beter.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van de interland tussen Nederland en Finland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen