Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvrouwen verliezen eerste interland sinds jaren

Welmoed de Lang
KNVB Media
19 februari 2018, 9:00
0:47

Milenca van Ee (nummer 14) wordt hard aangepakt door een Finse opponent. - Foto: Tibbesma Fotografie

Na acht jaar speelden de Oranjevrouwen voor het eerst een zaalvoetbalinterland. Zondag was het voor de vele debutanten ondanks het 3-1 verlies tegen Finland dan ook een bijzondere ervaring. “Als het Wilhelmus gespeeld wordt is dat zo’n mooi moment, kippenvel. Supertof om mee te maken”, aldus Oranjedoelpuntenmaker Jessie Prijs.

De spanning was bij vrijwel alle speelsters flink aanwezig geweest, moest Prijs toegeven. “De meesten hebben nog nooit het Oranjeshirt aangehad, dus dat is dan wel heel spannend natuurlijk. Dat zag je ook zeker aan het begin.”

Jessie Prijs en Esther van Toledo speelden voor hun thuispubliek in Drachten. — Foto: Tibbema Fotografie

Verlegen start Oranje

Het duurde inderdaad even voordat Nederland uit haar schulp kroop. Met het EK 2019 in aantocht speelde Finland in november al twee oefeninterlands tegen Polen. Met twee overwinningen op zak startte het zelfverzekerder. “Je ziet dat zij verder zijn, fysiek en conditioneel, maar ook hebben ze  meer vastigheden”, aldus bondscoach Marius Privée, die constateerde dat het in het sfeervolle en goedgevulde Sportcentrum Drachten gedurende de wedstrijd wel steeds beter ging.

“De aanvallen kwamen er wat beter uit, maar de eindpass was vaak net niet goed genoeg. Wij hadden misschien ook een paar keer pech in de aanval”, meende Prijs, die moest toegeven dat Finland toch ook flink wat kansen kreeg, maar keer op keer op doelvrouw Bianca Troost stuitte. “Bianca heeft er inderdaad een paar fantastische ballen uitgehaald.”

Ongelukkige tegentreffers

Drie minuten na rust werd de sluitpost van Pernis toch verrast door een doorgekopte bal van Daniela Tjeder. Drie minuten later was ze kansloos toen Milenca van Ee de bal weg probeerde te werken, maar zo voor de voeten van de inkomende Sini Lauermaa legde: 2-0.

Bondscoach Marius Privée en zijn staf zingen het Wilhelmus mee. — Foto: Tibbema Fotografie

Na een half uur moest Prijs gewisseld worden en ze knikte dat ze het signaal had gezien. Toch bleef ze nog even staan. “Ik stond aan de andere kant van het veld en dacht, ik pak nog één aanval mee”, aldus de speelster van Drachtster Boys, die voor eigen publiek na een mooie rush en slalom fraai binnen prikte. Afgelopen seizoen won ze met haar team de landstitel, de beker en de Super Cup. “Voor teamgenoot Esther van Toledo en mij is het natuurlijk wel een extra mooie wedstrijd hier in het Noorden. Er zaten ook veel bekenden op de tribune.”

EK in aantocht

Die gingen na de 1-2 nog eens achter Oranje staan, maar toen Nederland alle risico nam door een extra veldspeelster voor de keepster in te brengen om een gelijkspel te forceren, sloeg Finland met een leeg doel in de slotseconde nog eens toe: 1-3. Prijs: “Toch denk ik dat we tevreden kunnen zijn over ons debuut.” Privée: “Je zag dat het voor veel speelsters nog even wennen was. Maar het is een kwestie van vertrouwen krijgen.”

Op 5 juli vindt de loting voor de poule van de EK-kwalificatiestrijd plaats. De ploeg is sinds dit najaar in voorbereiding op dat eindtoernooi dat nog nooit eerder plaatsvond. Privée: “Het gaat steeds beter, maar je ziet dat landen als Finland meer kunnen trainen, omdat hun buitenseizoen niet overlapt met het zaalseizoen. Het is voor ons daarom heel belangrijk om dit soort wedstrijden te spelen.”

De Oranjevrouwen voor aanvang van hun eerste interland in acht jaar tijd. — Foto: Tibbema Fotografie

Maandagavond om 20.00 uur spelen de twee landen in Sportcentrum Leek nogmaals tegen elkaar.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van de interland tussen Nederland en Finland.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen