Zaalteam gelijk tegen EK-kwartfinalist Georgië

10 april 2022, 19:30
4:40

Saïd Bouzambou op weg naar de gelijkmaker van Oranje - Foto: KNVB Media

Het Nederlands zaalvoetbalteam speelt een oefentweeluik tegen EK-kwartfinalist Georgië. Het eerste duel in de goed gevulde Sporthallen Zuid in Amsterdam eindigde in 1-1. Vooraf werd afscheid genomen van Oualid Saadouni, die zijn interlandcarrière heeft beeindigd en werd er een minuut stilte gehouden voor zaalvoetbalvoorvechter Marius Privée.

Het was het eerste duel van Oranje na het EK in eigen land in januari. Dat EK eindigde voor Nederland met een domper omdat op een haar de kwartfinale werd gemist. Wie weet hoe het was gelopen als de tribunes toen wel vol waren geweest. Maar de ploeg van Max Tjaden kon toch met trots terugkijken op zijn prestatie. En dat ze het zaalvoetbal nog meer op de kaart hebben gezet bleek op zondagmiddag uit de goed gevulde Sporthallen Zuid in Amsterdam voor de wedstrijd tegen Georgië.

Afscheid

De bondscoach was blij dat de oefenwedstrijden konden worden ingelast. "Ik ken de bondscoach van Georgië goed. Hij vroeg me na het EK direct of we konden oefenen bij hen. Graag natuurlijk, Georgië  is een sterke ploeg dat op het EK de kwartfinale haalde en maar nipt werd uitgeschakeld door Rusland. Maar dan wel liever bij ons thuis. Het was niet gepland maar het is mooi om te zien dat er vanuit de KNVB-directie mee wordt gedacht."

—  Oualid Saadouni kreeg voor zijn afscheid een zilveren schaal uit handen van bondsvoorzitter Just Spee.

De KNVB maakte van de gelegenheid gebruik om afscheid te nemen van aanvoerder en 75-voudig international Oualid Saadouni. Hij kreeg uit handen van bondsvoorzitter Just Spee een zilveren schaal. Tjaden roemde Saadouni: "Hij was een echte verdediger en een echte aanvoerder. Altijd het voortouw nemen. Een rolmodel voor de groep en ook naar buiten toe. Saadouni trok 75 keer het Oranjeshirt aan waarin hij negen doelpunten maakte. Zijn belangrijkste bewaarde hij voor een van zijn laatste wedstrijden: de gelijkmaker tegen Oekraine op het EK. Tjaden: "Hij kan terugkijken op een heel goed EK. Zijn bijdrage was altijd honderd procent. Een topsporter."

Voorvechter

Voor de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden voor Marius Privée, een voorvechter in de Nederlandse zaalvoetbalwereld, die onvermoeibaar streed om het zaalvoetbal in Nederland op de kaart te zetten. Tjaden heeft veel met Privée samengewerkt en heeft ook voor hem warme woorden. "Het was een emotioneel moment. Hij belde me in november op: ik heb slecht nieuws. En op 2 maart hebben we afscheid van hem genomen.

— Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de onlangs overleden Marius Privée

We kenden elkaar goed; hebben samen cursussen gegeven. Marius heeft zoveel tijd gestoken in de ontwikkeling van het zaalvoetbal zowel in de top als in de breedte. Hij is nauw betrokken geweest bij het opzetten van de Eredivisie Vrouwen en heeft het Nederlands vrouwenelftal nieuw leven in geblazen. Een minuut is dan eigenlijk tekort."

Punter

Daarna rolde bal en vanaf de eerste seconde ontpopte zich een spelbeeld waarin Nederland vooral de bal had en Georgië loerde op een foutje van de tegenstander. Dat foutje kwam er al in de vierde minuut toen Nederland risicivol door het midden uitverdedigde. Georgië kon overnemen en direct aanvaller Vakhtang Kekelia vrij voor keeper Manuel Kuijk zetten. Kekelia rondde knap af, met een punter in de kruising.

— Ayoub Boukhari kende een geslaagd debuut in Oranje.

Nederland antwoordde zes minuten later. De bal ging op de helft van Georgië snel van voet tot voet waarna Bouzambou schuin voor de goal vrij voor de keeper kwam. De aanvaller liet de bal onder zijn voet door rollen, stuurde de keeper het bos in en rondde beheerst af met een schot hoog in de touwen.

Overwicht

Tjaden zag zijn ploeg vervolgens domineren. "We konden makkelijk op hun helft komen, maar creëerden voor de goal te weinig. Toch heeft hun keeper meer te doen gehad dan Manuel Kuijk, dus ik baal er toch wel van dat we het overwicht niet in een overwinning hebben kunnen omzetten."

— Karim Mossaoui was als vliegende keeper dichtbij de winnende treffer in de slotseconden.

Het dichtstbij is Nederland nog in de slotminuut als het met een vliegende keeper gaat spelen. Karim Mossaoui verschijnt alleen voor de Georgische doelman maar zijn schot stuit op de benen van de goalie. In de tegenstoot gaat Georgië er bijna nog met de overwinning vandoor. "Ik ben niet bang om te verliezen", verklaarde Tjaden de alles of niets poging. De bondscoach keek verder terug op een geslaagd debuut van Jasko Džurlić en Ayoub Boukhari. Faisal Mellah, de opvolger van Saadouni, speelde pas zijn vijfde interland, maar trad moeiteloos in de voetsporen van de oud-aanvoerder.

KNVB Campus

Maandag speelt Nederland nog een keer tegen Georgië. Deze wedstrijd is niet toegankelijk voor publiek en wordt afgewerkt op de KNVB Campus. "De voorzieningen zijn daar top", zegt Tjaden. "De vloer is van EK-niveau. En we kunnen ook een aantal metingen doen." De bondscoach zal deze wedstrijd ook gebruiken om de overige debutanten in de selectie aan het werk te zien.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Nederland - Georgië.

Dit is Oranje Futsal!

Ontmoet het Oranje Futsal team! Vanaf woensdag 19 januari spelen zij op het grootste EK-zaalvoetbal ooit dat dit jaar plaatsvindt in Nederland. De Ziggo Dome in Amsterdam en Martini Plaza in Groningen vormen het toneel voor deze dynamische sport. Alle wedstrijden van Oranje Futsal worden live uitgezonden door de NOS. Bekijk hier het volledige speelschema en volg Oranje Futsal de komende weken!