18 januari 2022, 15:45

Doelman Barry de Wit in actie voor Oranje Futsal. - Foto: KNVB Media

Futsal? Dat is toch gewoon voetbal in de zaal. Dat klopt, maar er zijn wel een paar specifieke regels. Wij zetten de 10 belangrijkste op een rij, zodat optimaal voorbereid het EK in Amsterdam en Groningen kunt volgen.

1. Het team

Futsal wordt gespeeld met 5 tegen 5. Een team bestaat uit vier veldspelers en een keeper. Er mogen in de wedstrijd maximaal 14 verschillende spelers worden ingezet.

2. Wisselen

Dat kan doorlopend en onbeperkt. Er zijn geen speciale wisselmomenten. In de top spelen de teams vaak in 'blokjes'. Dat zijn vaste samenstellingen van veldspelers die goed op elkaar ingespeeld zijn. Spelers dienen wel via de zogenoemde wisselzone het veld te verlaten en/of betreden. Die bevinden zich aan de zijlijn voor de spelersbanken van beide teams.

3. Het veld en het doel

De afmeting van het veld is 40 x 20 meter. De beide doelen zijn 3 meter breed en 2 meter hoog. De palen van de doelen zijn vierkant en 8 cm dik aan alle zijden. Simpel gezegd: het veld en de doelen zijn hetzelfde als bij handbal.

4. Zuivere speeltijd

Tijdrekken heeft weinig zin in het futsal. Er wordt gespeeld met zuivere speeltijd, dus de klok gaat pas lopen als de bal in het spel is. Een wedstrijd bestaat uit twee perioden van elk 20 minuten zuivere speeltijd. De rust duurt maximaal 15 minuten.

5. De plofbal

Ja, de bal is beduidend anders dan in het veldvoetbal. We spelen namelijk met een plofbal. Die is kleiner (maat 4) en stuitert veel minder. Daardoor blijft de bal makkelijker in het spel. De plofbal deed in 2001 zijn intrede in het zaalvoetbal en is nooit meer verdwenen.

Mohamed Attaibi heeft de plofbal maximaal onder controle.

6. Ingooi? Nee, intrap

In het veldvoetbal wordt er mee geëxperimenteerd, maar in het futsal is het al volledig ingeburgerd. Gaat de bal over de lijn, dan wordt het spel hervat met een intrap. Ingooien gaan we dus niet zien in Ziggo Dome en MartiniPlaza.

7. Rode kaarten

Rode kaarten hebben in het futsal rechtstreekse consequenties in de vorm van tijdstraffen. De consequentie van een rode kaart is uitsluiting en een tijdstraf van 2 minuten. De weggestuurde speler moet ook de zaal verlaten.

Let op: mocht het andere team - dat in overtal op het veld staat - in die periode van de 2 minuten tijdstraf scoren, dan mag de speler van de andere partij op dat moment weer terugkeren in het veld.

8. Buitenspel

Simpel. Bestaat niet in het futsal, dus daar hoeven we niet op te letten.

9. 4 seconden regel

Een belangrijke regel. Bij intrappen, vrije trappen, hoekschoppen en doelworpen hoeft een speler niet te wachten op het fluitje van de scheidsrechter. Nee, hij heeft - eenmaal in balbezit - maximaal 4 seconden de tijd om het spel te hervatten. Duurt het langer? Dan gaat het balbezit via een indirecte vrije trap over naar de tegenpartij. En keepers mogen de bal niet langer dan 4 seconden op hun eigen speelhelft in bezit houden.

10. Strafschoppen

Een strafschop wordt genomen vanaf 6 meter, na een overtreding binnen het cirkelvormige strafschopgebied.

Er is ook nog een strafschopstip op 10 meter afstand van het doel. Wanneer de tegenpartij zijn zesde directe overtreding in een helft maakt, dan mag je vanaf 10 meter aanleggen. Alle directe vrije trappen (gegeven voor overtredingen als bijvoorbeeld trappen, struikelen, duwen, vasthouden etc.) tellen dus als verzamelde fouten.

Dit is Oranje Futsal!

Ontmoet het Oranje Futsal team! Vanaf woensdag 19 januari spelen zij op het grootste EK-zaalvoetbal ooit dat dit jaar plaatsvindt in Nederland. De Ziggo Dome in Amsterdam en Martini Plaza in Groningen vormen het toneel voor deze dynamische sport. Alle wedstrijden van Oranje Futsal worden live uitgezonden door de NOS. Bekijk hier het volledige speelschema en volg Oranje Futsal de komende weken!