Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje Futsal wacht zware dobber tegen Oekraïne bij start EK

KNVB Media
KNVB Media
19 januari 2022, 9:00

Oranje Futsal treft Oekraïne tijdens het eerste groepsduel. - Foto: KNVB Media

Oranje Futsal begint woensdag het EK in eigen land. De ploeg van bondscoach Max Tjaden kan direct aan de bak, want tegenstander Oekraïne is er één van formaat. De wedstrijd in het Amsterdamse Ziggo Dome begint om 20.30 uur en is live te zien bij de NOS.

Hoe groot de opgave is voor het team blijkt wel uit de wereldranglijst. Nederland bezet plaats 36. Oekraïne is de nummer twaalf van de wereld.

Kwalificatie

Oekraïne heeft een sterk team. In de EK-kwalificatie eindigde de ploeg van Alexander Kosenko als tweede in de poule achter Kroatië. Zonder problemen rekende het af met Albanië en Denemarken. Als één van de beste nummers twee plaatste de ploeg zich voor de eindronde.

Oranje Futsal speelt woensdag zijn eerste wedstrijd op het EK.

Bovendien heeft het land een historie op het EK. Zowel in 2001 als 2003 haalde de ploeg de finale. Respectievelijk Spanje en Italië waren toen te sterk. Tijdens de laatste vijf EK’s sneuvelde Oekraïne in de kwartfinale.

Zesde EK

De laatste ontmoeting tussen de twee landen was op 20 maart 2009. In de EK-kwalificatie in het Roemeense Targu Mores werd het 1-4. Kees Thies maakte de enige Nederlandse treffer. Van de huidige selectie kwam Jamal El Ghannouti toen al in actie.

Jamal El Ghannouti kwam in 2009 al tegen Oekraïne in actie.

Voor Oranje Futsal is het de zesde keer dat het uitkomt op een EK. De laatste keer was in 2014 in Antwerpen. Nederland verloor toen beide duels. Tegen Rusland werd het 7-1. Daarna was Portugal met 5-0 te sterk.

In totaal kwam Nederland tot zestien EK-duels, daarvan won het er twee. De laatste keer was op 17 februari 2005. Oranje won toen met 4-3 van Tsjechië. Ook in 1999 won Oranje op het EK. De ploeg zegevierde toen met 8-3 tegen Kroatië. Uiteindelijk werd Nederland tijdens dat toernooi vierde.

Programma

Oranje Futsal treft na Oekraïne op zondag 23 januari wereldkampioen Portugal (17.30 uur). Daarna wacht op vrijdag 28 januari Servië. De aftrap is om 20.30 uur. Nederland moet bij de eerste twee in de poule eindigen voor een plek in de kwartfinale.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen