Oranje Futsal nu wel langs Kosovo

6 april 2021, 21:00
3:40

Op artistieke wijze maakt Mats Velseboer de 1-0 . - Foto: KNVB Media

Een dag eerder was er nog een doelpuntloos gelijkspel, dinsdag won het Nederlands futsalteam wél van Kosovo. Op de KNVB Campus in Zeist werd het, mede door twee treffers van Mats Velseboer, 3-1.

Oranje Futsal opende sterk, vol energie en opende al snel de jacht op doelpunten. Maandag moest Oranje 40 minuten lang tevergeefs wachten op een treffer tegen de nummer 30 van Europa.

Een dag later was het na enkele minuten al raak. Mats Velseboer trakteerde op een hoogstandje, door te scoren met een hakje. Even later had Iliass Bouzit de score kunnen verdubbelen, maar de speler die komend seizoen de kleuren van Hovocubo uit Hoorn gaat verdedigen, miste voor open doel.

— Foto: Grondduel tussen Soufian Charraoui (rechts) en Mergm Dervishaj van Kosovo.

Gaandeweg zakte het overtuigende aanvalsspel iets weg en posteerde bondscoach Max Tjaden met Mo Attaibi een voetballende keeper. Voornamelijk om het spel van de Kosovaren te ontregelen, want die kwamen steeds beter in de wedstrijd. Toch kreeg Nederland namens Bouzit nog de beste kans, maar hij schoot over.

De tweede helft opende spectaculair met een knal op de lat van Tevfik Ceyar. Opvallend moment daarna was de rode kaart voor fysiotherapeut Ricardo de Sanders. Hij negeerde bij een blessurebehandeling van diezelfde Ceyar de bevelen van de scheidsrechter. Het cynische applaus kwam hem op een tweede gele kaart te staan, waarna hij de zaal moest verlaten.

Tweede doelpunt

Een minuut later schoot Velseboer uit een corner zijn tweede doelpunt van de avond binnen. Meriton Salihu kreeg namens de gasten dé kans op 2-1, maar de onfortuinlijke speler van Kosovo zag de bal via een carambole uit de doelmond stuiteren. Uit de tegenaanval maakte  Ceyar aan alle onzekerheid een einde: 3-0. Althans, zo leek het.

— Foto: Tevfik Ceyar: 3-0.

Want de 3-0 was voor Kosovo het sein om met een extra veldspeler te gaan spelen. Met deze gewaagde speelstijl - die veel geduld en precisie vraagt én moeilijk te verdedigen is - had Salihu dan toch succes: 3-1. In het vervolg kreeg doelman Manuel Kuijk het drukker dan in de voorgaande minuten. Oranje verdedigde, moest enkele kansen toestaan, maar met enkele prima reacties hield hij zijn doel verder schoon. En zo won Oranje dinsdagavond met 3-1 van Kosovo.

Het stemde aanvoerder Oualid Saadouni tevreden. ‘’We hebben de kansen nu wel afgemaakt. 3-1 is een goed resultaat. We spelen momenteel vanwege corona geen wedstrijden, dus dan is dit altijd nuttig.” Tjaden kijkt vooruit naar het achtlandentoernooi dat Oranje in mei speelt, in Bangkok. “Daar spelen toplanden als Iran, Thailand, Indonesië en Japan. Daar kunnen we vol aan de bak.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Oranje Futsal - Kosovo.