Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Favoriet Kazachstan maatje te groot voor Nederlands zaalteam

KNVB Media
KNVB Media
24 oktober 2019, 18:45

Dennis van den Eijnden kon een goede actie net niet bekronen met een doelpunt. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands zaalvoetbalteam heeft donderdagmiddag de tweede wedstrijd van het WK-kwalificatietoernooi met 5-0 verloren van Kazachstan. Dat was meer dan waarop bondscoach Max Tjaden vooraf had gehoopt om plaatsing voor de volgende ronde af te dwingen. "We doen nog mee tot en met het laatste duel tegen Albanië, maar we zitten nu wel in de wachtkamer en zijn afhankelijk van anderen."

Zo lang mogelijk de nul houden vanuit een gedisciplineerde verdedigende orgnanisatie en zelf via een speldenprik af en toe gevaarlijk worden, luidde vooraf de opdracht voor het Nederlands zaalteam. Dat zou vertrouwen geven. Zo konden ze in de wedstrijd groeien. Maar dat scenario kon na 22 seconden in de prullenbak. De Braziliaanse Kazach Douglas junior had weinig tijd nodig om het net achter Manuel Kuijk te doen bollen. 

Mokerslag

Toch raakte Nederland niet in de war van die mokerslag. Natuurlijk was Kazachtstan sterker. Het kreeg ook kansen op meer in de Multisport Hall in het Roemeense Pietra - Neamt. Een bal spatte uiteen op de kruising en Kuijk verrichte net als in het eerste duel tegen Roemenië weer een aantal uitstekende reddingen. Nederland kwam in de periode amper aan aanvallen toe. Kazachstan zette snel druk waar Nederland niet onder uit kon voetballen. 

Manuel Kuijk kreeg tegen Kazachstan twintig schoten op zijn goal afgevuurd. 

Naarmate de eerste helft vorderde, kroop Nederland iets meer uit zijn schulp. De bal ging wat makkelijker van voet tot voet en bleef wat langer in de ploeg. Dennis van den Eijnden brak een keer goed door over links, maar mikte net voorlangs. Een ingestudeerde corner smoorde in het doelgebied. Op zo'n moment moet je misschien ook een beetje geluk hebben. Maar daar wil bondscoach Tjaden niks van weten. "Kazachstan is gewoon een topland. Het zijn professionals, terwijl wij twee keer in de week trainen. Dat verschil zag je vandaag in de zaal. Ze zijn fitter. Ik probeerde dat nog te ondervangen door twaalf spelers te gebruiken - drie teams van vier - in plaats van acht, maar dat mocht niet baten."  

Meevoetballende keeper

Bij Kazachstan was keeper Higuita en opvallende verschijning. Net als zijn Colombiaanse naamgenoot op het veld uit de jaren negentig voetbalt hij regelmatig mee. Alleen is hij wel effectief en draait het niet om de show. In de vijftiende minuut meldde hij zich weer eens op de Nederlandse helft. Met een ziedend schot vergrootte hij de marge voor rust naar twee.

De start van de tweede helft bleek een kopie van de eerste. Al na 27 seconden zorgde Douglas junior voor de 0-3 op het scorebord. Opvallend vond ook Tjaden, die naar een verklaring zocht. "Wat het dan is. Vermoeidheid? Concentratieverlies? Onze jongens speelden gisteren (dinsdag) in de avond en vandaag meteen weer de eerste wedstrijd in de middag. Dat zijn ze niet gewend." 

Een vrije trap van Martinus Jordany spatte uiteen op de paal.

Alles of niets

Kazachstan bleef de overhand houden. De verhouding schoten op doel wat twintig - zeven in het voordeel van Kazachstan. Toch kreeg Nederland ook kansen. Martinus Jordany schoot een vrije trap op de paal. Nadat Douglas junior ervoor had gezorgd dat hij de bal mee naar huis mocht nemen met zijn derde van de avond probeerde Nederland met een vliegende keep het gat te verkleinen. Dat lukte bijna, maar in de laatste seconden miste Yoshua St. Juste voor Higuata waarna Knaub de bal in de counter simpel in een leeg doel kon schuiven. "Vijf doelpunten verschil in plaats van drie. Dan had de wereld er voor zaterdag misschien heel anders uit gezien", zegt Tjaden. Hij is ook realistisch. "Onze jongens spelen te weinig van dit soort wedstrijden en daarom is Kazachstan gewoon een maatje te groot."

Nederland speelde in de eerste wedstrijd knap 1-1 gelijk tegen gastland Roemenië, dat later op de dag met 3-1 van Albanië wint, op papier de minste tegenstander in de poule.  Nederland moet nu hopen dat Kazachstan - dat al gekwalificeerd is - zijn sportieve plicht doet tegen de Roemenen. Nederland zal zaterdag tegen Albanië - dat al is uitgeschakeld - veel moeten scoren om via doelsaldo de tweede plaats en daarmee de volgende ronde te bereiken. "Het doel was vooraf om tot het laatste duel tegen Albanië in de strijd te zijn voor kwalificatie", zegt Tjaden. "Dat is gelukt, maar ik had gehoopt dat we het meer in eigen hand zouden hebben. Zeker na onze goede start tegen Roemenië." 

Max Tjaden:  "Onze jongens spelen te weinig van dit soort wedstrijden en daarom is Kazachstan gewoon een maatje te groot."

De weg naar het WK

In totaal nemen 32 Europese ploegen deel aan de WK-kwalificatietoernooien. Hiervan gaan zestien teams (de groepswinnaars en runners-up) door naar de Eliteronde, die uit vier groepen van vier ploegen bestaat. De vier groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK in Litouwen, terwijl de (vier) nummers 2 onderling via play-offs uitmaken, welke twee ploegen een ticket naar het WK kunnen boeken. De negende editie van het WK zaalvoetbal vindt van 12 september tot en met 4 oktober plaats in Litouwen.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen