Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Defensieve kunststukjes leveren een punt op

KNVB Media
KNVB Media
23 oktober 2019, 21:15

Doelman Manuel Kuijk: de man in vorm bij Oranje. - Foto: KNVB Media

Deelname afdwingen voor het WK Litouwen 2020. Het zou voor de Nederlandse zaalvoetballers een regelrechte stunt zijn. In Roemenië speelt Oranje deze week de Main Round, de tweede kwalificatieronde van een lang traject. Na een intense openingswedstrijd tegen het gastland houdt de ploeg van bondscoach Max Tjaden de kansen op een vervolg gaaf: 1-1.

Een sleutelwedstrijd, zo noemde bondscoach Max Tjaden de ontmoeting met Roemenië op voorhand. Want de winnaar van dit duel zou wel eens - samen met de absolute favoriet Kazachstan - tot de Eliteronde van de kwalificatie kunnen doorstoten. En daarmee zou het WK weer een stapje dichterbij komen. Kazachstan was in dezelfde groep eerder op de dag met 4-0 te sterk voor Albanië. 

Braziliaanse Roemenen

Gebaseerd op de recente geschiedenis was de verwachting dat Roemeniē en Nederland elkaar niet veel zouden toegeven. De 4 onderlinge ontmoetingen in 2017 en 2018 leverden twee keer een gelijkspel op, één keer winst voor Oranje (3-2) en één zege voor de Roemenen: 1-0. Waarbij Oranje gewaarschuwd was voor ‘Braziliaanse’ Roemenen als Savio, Oliveira en Ribeiro. 

Oranje opende goed in de Multisport Hall in Piatra Neamt. Via Mats Velseboer (met de punt van de schoen) opende Nederland zelfs de score. Aanvoerder Stoica bracht Roemenië vijf minuten uit een corner later langszij. Doelman Manuel Kuijk hoefde zich geen moment te vervelen, getuige de in totaal 22 pogingen - waarvan 11 op doel - die hij alleen al voor rust op zich al zag komen.

— Foto: Het Nederlands team poseert voor de wedstrijd tegen Roemenië. 

Toch hield hij het bij die ene tegentreffer. En zag hij zijn ploeggenoten ook enkele keren gevaarlijk worden, waarbij aanvoerder Yoshua St. Juste twintig seconden voor rust nog de grootste kans kreeg. 

IJzersterk

Ook na rust verdedigde het Nederlands team ijzersterk. Wat Roemenië ook probeerde: het trof of een briljante Kuijk, of een Nederlands been óf de paal, in het geval van Savio. Dennis van den Eijnden aasde op de 1-2, maar zag zijn schot gekeerd worden. 

— Foto: Mats Velseboer scoorde voor Oranje.

De slotfase was heet en heftig. Het massaal opgekomen Roemeense publiek ging er in Piatra Neamt eens goed achter de eigen ploeg staan. Kuijk verrichte nog maar eens een paar wereldreddingen, door onder meer een inzet van een halve meter afstand te keren. De defensieve kunststukjes leverden Oranje uiteindelijk een punt op dat gekoesterd wordt: 1-1. “Aan het einde van de wedstrijd had ik het zweet wel in mijn handen staan”, bekende Tjaden. “Zo van: het zal toch niet?” 

Complimenten

Kuijk kon - net als de rest van de ploeg - ook rekenen op de complimenten van zijn coach. “Hij rammelt er een paar ballen uit, dat is niet normaal. Hij is echt de man in vorm.”

Donderdagmiddag speelt Oranje tegen Kazachstan en zaterdag is Albanië de laatste opponent in Roemenië. “Dit is een prima resultaat. Het liefst win ik natuurlijk. Maar als dat niet lukt, dan moet je zorgen dat je niet verliest. We doen nu sowieso tot de laatste wedstrijd mee in het toernooi. Dat vind ik mooi. Nu is het een kwestie van iedereen snel oplappen en zorgen dat iedereen fit is voor de wedstrijd tegen Kazachstan.” 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen